Hotels versus Hostels

Inleiding

Als je graag zelfstandig rondreist, heb je er vast al eens gebruik van gemaakt. Maar de meeste mensen hebben nog een verkeerd idee bij de term Jeugdherberg (of Hostel). Slapen in een hostel is al lang niet meer aan leeftijd gebonden en het biedt een goedkope en vaak unieke overnachtingsmanier.

Waar moet je rekening mee houden?

Een hostel is niet hetzelfde als een hotel. Bij een hotel heb je automatisch bepaalde verwachtingen. Om niet voor verrassingen te komen te staan is het goed om die verwachtingen te vertalen van hotel naar hostel. Bijvoorbeeld:

Receptie: De receptie van een hotel is 24 uur bemand. Bij de receptie van een hostel is alleen iemand op standaard uren aanwezig. In de ochtend voor het uitchecken en in de middag voor het inchecken. Vaak is de receptionist(e) zelf ook een gast van het hostel.

Bedden: In hotels staan vaak standaard boxspring bedden. In hostels wordt gebruik gemaakt van stapelbedden.

Beddengoed: In hotels mag je ervan uitgaan dat je bed is opgemaakt en dat het beddengoed schoon is. In hostels moet je vaak zelf je bed opmaken (en afhalen) en in sommige landen (bijvoorbeeld Nieuw Zeeland ) is het gebruikelijk dat je je eigen slaapzak meeneemt.

Kamers: Een hotel heeft qua slaapplaatsen meestal 2,3 of 4 bedden per kamer. In hostels kan je op veel grotere slaapzalen terecht komen. Je slaapt er dan met mensen die je verder niet kent. Maar er zijn ook veel hostels die kleinere, of 2 persoons kamers hebben.

Sanitair: In hotels heeft elke kamer de beschikking over een eigen toilet en badkamer. In hostels is er in het algemeen sanitair waar meerdere kamers gebruik van kunnen maken. Ook hier is het in sommige gevallen mogelijk om een eigen toilet en badkamer bij de kamer te krijgen.

Ligging: Hostels liggen vaak op A-locaties vlakbij bus of trein stations of bezienswaardigheden. Historische panden vinden vaak een nieuwe bestemming als hostel.

Ontbijt: Bij een hostel is geen ontbijt inbegrepen zoals bij een hotel. Wel is er altijd een algemene keuken waar de gasten gebruik kunnen maken van de ijskast, de oven, keukengerij etc. Met als enige voorwaarde dat iedereen zijn eigen gebruikte rommel afwast en opruimt.

Lounge of Lobby: In hotels is er wel een gemeenschappelijke ruimte, maar die is vaak vrij onpersoonlijk. In hostels is er altijd een gezamenlijke huiskamer waar bijna altijd een ruil bibliotheek aanwezig is (in ruil voor je uitgelezen boek, kan je een ander boek uitzoeken dat door voorgaande reizigers is achtergelaten)

Verblijfsduur: In een hotel kan je rustig 2 tot 3 weken verblijven, maar in een hostel is het gebruikelijk dat je wat korter blijft. Er zijn echter geen regels voor en er zijn genoeg mensen die zelfs langere tijd in een hostel verblijven.

Tips

  • Overnacht eens in een hostel als je op doorreis bent naar je vakantiebestemming.
  • Zorg dat je je eigen handdoeken bij je hebt. Die zijn bij hostels niet inclusief
  • Hostels hebben meestal een prikbord waar tips op staan en vaak worden er via het hostel ook kortingen gegeven op uitstapjes of bij restaurants.
  • Er zijn geweldige sites waarbij je ook overnachtingen in hostels van tevoren kunt boeken.

Enkele voorbeelden van links

http://www.dutch.hostelworld.com

http://www.stayokay.com