Seizoensplek, voor en nadelen

Een vaste seizoensplek, wat houdt het in?

Veel mensen houden ervan om op vakantie te gaan. Het liefst zo lang en zoveel mogelijk. Op veel campings in Nederland is het mogelijk om een vaste seizoensplek nemen. Hierbij stal je je caravan op een camping en laat je hem daar een heel seizoen staan. Je kan nog kiezen uit verschillende mogelijkheden. Alleen het voor en/of na seizoen bijvoorbeeld of je laat hem een half jaar staan, dus ook het hoogseizoen er bij. De tijd dat je er staat mag je onbeperkt gebruik maken van je plek. Klinkt als de ideale lange vakantie! Wat moet je allemaal weten over een seizoensplek?


De voordelen van een seizoensplek

Er zijn een aantal voordelen aan een vaste seizoensplek. Je kan een half jaar gebruik maken van je caravan. Waarom drie weken vakantie als je ook ieder weekend vakantie kan vieren? Vooral voor oudere mensen die met pensioen zijn is het ideaal. Als je zelf in een streek woont waar niet veel is, kan je er voor kiezen om nu een plek te kiezen in de buurt van bijvoorbeeld het strand of een bos. Afhankelijk waar je van houdt heb je de keus. Je kan een omgeving uitkiezen waar je veel kan fietsen of juist een plek waar veel bezichtigingen zijn.

Verder heb je geen gesleep met je caravan meer omdat je op dezelfde plek staat. Het is even een voorbereiding om alles schoon te maken en op te zeggen, maar dan heb je wel een half jaar plezier van je seizoensplek. De meeste mensen met een seizoensplek maken er hun tweede huis van en zetten gezellige planten en bloemen neer. Omdat je meestal op een veld komt te staan met andere mensen die ook een seizoensplek hebben, kan je het ook met elkaar gezellig maken. Je krijgt toch een soort van band als je een half jaar bij elkaar staan.

Ook is een seizoensplek financieel gezien vaak een stuk voordeliger. Je betaalt voor een half jaar net iets meer dan wanneer je alleen 3 weken in het hoogseizoen staat, terwijl je nu een half jaar lang onbeperkt gebruik kan maken van je plek. Als je bijvoorbeeld normaal in een flatje zit, kan je op deze manier toch vaak genieten van de buitenlucht.

Verder kan een seizoensplek voor gezinnen met kinderen ook erg leuk zijn, zeker als je een camping uitzoekt waar van alles te doen is. Op een veld vermaken de kinderen elkaar en terwijl jij ontspannen voor je voortent zit, spelen de kinderen met elkaar. De kinderen bouwen een band met elkaar op omdat ze elkaar vaak zien.


De nadelen van een seizoensplek

Voor de avonturier onder ons is een seizoensplek geen aanrader. Na een paar weken heb je alles wel gezien en kan je toe zijn aan wat nieuws. Een nadeel wat veel mensen met een fultime baan vinden, is dat je het weekend er wel ontspannen kan zitten, maar dat je het doordeweeks des te drukker hebt omdat je huishoudelijke taken blijven liggen.

Het kan gezelllig zijn dat je een paar maanden met dezelfde mensen op een seizoensplek staat, maar als je elkaar niet ligt dan kan het toch ongezellig worden. Ben je normaal van een paar weken weer van elkaar af, nou sta je continue bij elkaar. Je kan je gaan irriteren aan bijvoorbeeld de luidruchtige buurman of de kinderen die niet luisteren. Vooral als je meerdere jaren op dezelfde camping staat, ontstaat er echt zo'n ons kent ons gevoel. Voor sommige een voordeel misschien, voor anderen een nadeel. Er wordt wat afgeroddeld dan.

Een ander nadeel kan het weer zijn. Je weet in Nederland nooit wat je krijgt. Als je weken regen of koud weer hebt kan het een nadeel zijn dat je aan je plek vast zit. Zou je normaal warmere oorden opzoeken, nu zit je er aan vast.


Conclusie

Vooral voor mensen die veel vrije tijd hebben en graag in de buitenlucht zijn is een vaste seizoensplek een aanrader. Ik zou het ook aanraden om eerst een paar keer op een camping te gaan kijken voor er daadwerkelijk geboekt wordt. Op deze manier heb je alvast een beeld wat je kan verwachten van bijvoorbeeld de camping, de omgeving en eventuele mede campingsgangers. Verder is een seizoensplek de ultieme manier om een half jaar lang een vakantie gevoel te creeëren.