Wat zijn de jongste cruisetrends

Inleiding

Cruisevakanties zijn niet meer weg te denken uit het ruime vakantie-aanbod waar we ieder seizoen weer mee worden geconfronteerd. De belangstelling voor zo een droomvakantie neemt sterk toe, en deze evolutie heeft uiteraard gunstige gevolgen voor de consument. De prijzen voor zo een cruisevakantie met een luxeschip evolueerden de voorbije jaren zodanig, dat steeds meer landgenoten van zo 'n vakantie kunnen genieten. Maar hoe verloopt nu zo een cruisevakantie, en wat zijn de jongste trends in dit groeiend segment van de vakantiesector? En, minstens even belangrijk, welk prijskaartje hangt er aan vast?

Vakantieformule voor ruim publiek

Het huidige cruisen is in niets te vergelijken met de eerste bootvakanties van jaren geleden. Dergelijke cruisevakanties bestaan nu zo'n veertig jaar, en gedurende deze periode groeiden ze uit tot een vakantieformule voor een zo breed mogelijk publiek. Dat was tot voor kort nochtans anders. Toen was dergelijke vakantieformule uitsluitend weggelegd voor landgenoten met een dikke protefeuille. Door hun groeiend succes, kan nu haast iedereen van zo'n droomvakantie genieten. Belangrijke vaststelling hierbij is ongetwijfeld het feit dat men, als gevolg van deze democratisering, zeker niets aan luxe aan boord van deze drijvende hotels moet inboeten. Integendeel, de cruiseschepen van de jongste generatie werden alleen maar groter, indrukwekkender en zelfs nog luxueuzer.

Wat als verveling toeslaat?

Landgenoten die dergelijke cruisevakanties nog niet meemaakten, vragen zich in de eerste plaats af wat gedaan wanneer aan boord van zo een luxeschip de verveling uiteindelijk toch toeslaat? Ze zijn daarbij van mening dat men op zo een droomschip minder vrijheid geniet dan tijdens een klassieke vakantie. Is dat in werkelijkheid wel zo? Nu veel meer toeristen van deze vakantieformule genieten, blijken de meeste van deze vooroordelen ongegrond. Niet alleen de cruiseschepen zélf ondergingen een geweldige metamorfose, ze werden niet alleen nog groter, luxueuzer en eksklusiever. Ook de activiteiten en ontspanningsmogelijkheden aan boord zijn haast onbegrensd, én voor een zo ruim mogelijk publiek bestemd. Men moet inderdaad al erg veeleisend zijn, om aan boord van de huidige cruiseschepen, zijn gading niet te vinden.

Dé cruisevakantie bestaat niet meer

De keuzemogelijkheden zijn hier haast onbeperkt, dé cruisevakantie bestaat niet. Als consument kan men kiezen uit een ganse waaier mogelijkheden, zowel op het vlak van het type schepen als de bestemmingen, de verschillende kwaliteitsniveau's, concepten, seizoenen als de prijskaartjes.

Hoe starten we onze zoektocht?

Iedere medaille heeft een keerzijde, en dat is hier niet anders. De ruime keuzemogelijkheden maken onze definitieve keuze er beslist niet gemakkelijker op. Maar hoe starten we dan onze zoektocht naar de voor ons en ons budget meest geschikte cruisevakantie? Voor we aan boord van onze drijvende hotelkamer gaan, moeten we uitmaken naar welke cruisevakantie onze voorkeur uit gaat. Kiezen we voor een zon- en strandvakantie, verkennen we de meest exotische eilanden, gaat onze intresse naar cultuur of opteren we voor een imposante natuurbestemming als Denemarken en Noorwegen, twee landen die op het vlak van een cruisevakantie een stijle opgang kennen, maar zelfs Antarctica, Alaska, Groenland, Spitsbergen en de Noordkaap behoren eveneens tot de vele mogelijkheden. Cruisevakanties naar exotische verafbestemmingen als Jamaïca, Hawaï, Tahiti of andere mediterrane blijven in, maar een cruisevakantie kan even goed een aaneenschakeling van citytrips zijn.

Cruiseschepen in alle formaten en inrichtingen

De huidge cruiseschepen werden ontworpen in functie van hun vakantiebestemmingen en van hun doelgroep. Grote, drijvende vakantieresorts hebben een capaciteit van 4000 vakantiegangers, met uitschieters tot maar liefst 6000 toeristen als de Allure of the Sea en de Oasis of te seas van Royal Caribbean. Middelgrote schepen verwennen gemiddeld zo'n 2000 passagiers. Ieder schip en rederij heeft zijn eigen identiteit, zowel op het vlak van de (luxueueze) inrichting en afwerking als van de schepen zelf. Er worden nu zelfs kwaliteitssterren uitgedeeld, vergelijkbaar met de michelingids voor restaurants.

Grote cruiseschepen nog groter

In het vooruitzicht van een gloednieuw cruiseseizoen, dat start in april en loopt tot november (daartussen wijkt men veelal uit naar de Caraïben), tekenen zich enkele opmerkelijke trends af.

Grote cruiseschepen worden nog groter met een verbluffend rijk aanbod aan restaurants, winkels, sport- , ontspannings- en entertainmentmogelijkheden. Schepen met twintig restaurants, vijf zwembaden en nu zelfs met een park compleet met bomen, vormen geen uitzondering meer.

Daar waar tot voor kort een verblijf in een tweepersoonskamer de basis van een cruisevakantie vormde, legt men nu mee en meer de klemtoon op éénpersoonsverblijven. Een cruisevakantie is immers uiterst geschikt voor singles omdat tijdens zo een verblijf op een luxeschip, erg gemakkelijk contacten legt.

Een nieuwe trend zijn ook de speciale cruises voor éénoudergezinnen. Dit staat dan weer in schril contrast met cruisevakanties die voor kinderen zelfs verboden zijn.

Hoe groter de schepen hoe meer alternatieve restaurants, die de toeristen uitgebreid laten kennismaken met de wereldkeuken. Ook hier gaat meer en meer aandacht naar gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding.

Men kiest steeds meer voor korte, kennismakingscruises. De duur van een cruisevakantie bedraagt gemiddelt acht dagen.

Prijskaartjes

Het prijskaartje hangt af van de bestemming, de duur van zijn verblijf en van de luxe aan boord van het cruiseschip.

Een droomcruise gedurende acht dagen (zeven nachten) richting Genua, Marseille, Barcelona, Tunis, Malta, Messina via Civitavechio terug naar Genua kost bij MSC cruises gemiddeld 949 Euro.

Voor zes dagen Spitsbergen moet men 2275 Euro neertellen.

Negen dagen Groenland heeft men voor 5195 Euro.

Twaalf dagen Antarctica kosten 5168 Euro.

Zeven nachten Adriatische Zee heeft men al voor 555 Euro, en twaalf nachten Italië en Griekse Eilanden dragen een prijskaartje van 1550 Euro.

Twintig dagen richting Groenland en IJsland vanuit Oostende maken ons budget 2828 Euro kleiner, en zes dagen Noorwegen hebben we al voor 535 Euro.