Fietsvakantie voor beginners....de voorbereiding

Fietsvakantie voor beginners, de voorbereiding

Het wordt steeds populairder, de fietsvakantie. Het is gezond, goedkoop, avontuurlijk en je ontmoet makkelijk mensen. Een heleboel voordelen, maar zorg ervoor dat je goed voorbereid vertrekt…anders kan het vakantiegevoel misschien ver te zoeken zijn. In dit artikel worden de belangrijkste voorbereidingstips op een rijtje gezet.

Geniet van fietsen

Fietsen is een fysieke inspanning en niet iedereen vind fietsen leuk. Althans niet dag in dag uit. Ga dus goed bij jezelf na of jij echt kunt genieten van uren op de fiets zitten. Als je in je dagelijkse leven niet veel fietst, is het aan te raden om een paar weekenden ervaring op te doen. Maak wat mooie fietstochten door de natuur, langs dorpjes, in gezelschap, zonder gezelschap, met overnachting, in slecht weer enz. Ben er zeker van dat je geniet van de inspanning, de buitenlucht, de omgeving en de spierpijn na afloop. Als dat goed zit ben je in staat enorm te genieten van een fietsvakantie.

Welke fiets

Zorg voor een goede betrouwbare fiets en een fiets die op jouw maten is afgestemd. In principe kun je met elke fiets op pad gaan, maar zorg voor een betrouwbare fiets en een fiets die op jouw maten is afgestemd. Echter is niet elk model geschikt voor lange trekkings. Wanneer je bagage meeneemt is het van belang een stevige en dus iets zwaardere fiets te kiezen. De randonneur of trekkingfiets is speciaal gemaakt om lange tochten met bagage te maken. De fiets is geschikt voor vlak en bergterrein ideaal. Daarnaast zijn ze voorzien van sterke wielen. Voordat je vertrekt is het raadzaam alle draaiende onderdelen nog even goed na te kijken of laat er even een specialist naar kijken. Pech onderweg is het laatste wat je wil.

De fietstas

Houd bij het kopen van een fietstas rekening met de volgende keuzemogelijkheden: Waterdicht of niet waterdicht. Waterdichte tassen zijn in gebieden waar het regelmatig regent zeker aan te raden, want regenhoezen voor over de fietstassen zijn niet volledig betrouwbaar als het een keer hard hoost. Sluitingen van de tas zijn verschillend. Je kunt kiezen uit klikgespen, rolsluitingen, ritsen. Voordeel van gespsluitingen is de flexibele tasinhoud en de snelle handeling bij dicht en openmaken. Wel of geen voortassen. Achtertassen zijn bij weinig bagage voldoende, maar wanneer je veel spullen meeneemt zijn voortassen praktisch en kunnen het fietsen stabieler maken. Laat je bij de aankoop goed informeren door de verkopers.

Waar naar toe

Bij het kiezen van een bestemming moet je jezelf het volgende afvragen: Ga je vanuit huis of ga ga je eerst naar een bestemming toe?

  • Reis je heen en fiets je terug of fiets je heen en reis je terug of ga reis je heen en terug en maak je in het land van bestemming een ronde te fiets?
  • Wil je een grote kans op mooi weer?
  • In wat voor type landschap wil je reizen, valk of bergachtig?
  • Populaire bestemmingen of nieuwe avontuurlijke bestemmingen

Als je op al deze vragen antwoord hebt, kun je gaan zoeken naar geschikte bestemmingen en routes. Wanneer het je eerste fietsvakantie betreft, pak dan een reeds beschreven fietsroute, koop een kaart, stippel de route en afstanden uit. Plan ook hoe je met fiets en al op de bestemming komt. De trein is vaak een ideaal middel. Ook is het mogelijk je fiets mee te nemen in het vliegtuig, maar daar komt wel een hoop gedoe bij. Daarnaast rijden er in de zomermaanden fietsbussen naar allerlei bestemmingen in Europa.

Outfit

Je outfit is belangrijk tijdens een fietsvakantie. Wanneer je zweet, wanneer je het koud hebt, wanneer her regent, wanneer de zon fel schijnt, je kleding moet altijd voldoen. Je wil ook niet telkens kleding aan en uit hoeven doen. Ook door de houding op je fiets is een fietsbroek erg belangrijk. Laat je goed informeren over je fietsbroek, bovenkleding, schoeisel, regenkleding en eventueel een helm. Enkele tips:

  • Om je voeten warm te houden zijn waterdichte sokken zijn een echte aanrader (Thermolite).
  • Was of spoel je fietsbroek dagelijks uit.
  • Synthetische kleding is beter dan katoen bij zweten, thermische kleding onder je gewone kleding is nog beter voor de zweettransport, waardoor je goed warm blijft.
  • Een regenjas is beter en veiliger dan een poncho en als het veel regent, zorg dan voor een jas die goed ademt.
  • In Spanje is een fietshelm verplicht. Echter, voor de veiligheid is een helm, zeker op de drukke wegen, geen overbodige luxe. Ook bij warm weer beschermt een helm tegen zonnesteek.

Wel of niet kamperen

Veel mensen die een fietsvakantie doen, kiezen voor kamperen. Het grootste voordeel is dat het erg flexibel is. Met een tent kun je zo goed als altijd op een camping terecht (je hoeft vaak niet te reserveren), om de zoveel kilometer tref je er wel een aan, wat ervoor zorgt dat je per dag kan bepalen hoe ver je fietst en waar je overnacht. Als je kiest voor een bed & breakfast of gasthuis onderweg, is het van belang dit goed uit te stippelen en vooraf te reserveren. Wellicht is de beste keuze een combi van beide. Op www.vriendenopdefiets.nl kun je ook tegen een donateursprijs logeeradressen vinden voor een vriendenprijs. Bij slecht en koud weer vraagt kamperen ook een hoop energie bovenop de fietsinspanningen van de dag. Dat is weggelegd voor de echte diehards. Als je kiest voor kamperen zorg dan voor een tent die je gemakkelijk opzet en afbreekt, licht in gewicht, een comfortabel matje en een slaapzak die warm genoeg is.

Nog wat laatste tips

  • Praat met ervaren fietsvakantiebeoefenaars. Uit de eerste hand tips ontvangen is de manier om overal aan te denken en goed voorbereid op reis te gaan.
  • Test jezelf en je uitrusting. Door een weekend met al je aangeschafte spullen op pad te gaan, kun je nog een laatste test doen of je er helemaal klaar voor bent. Onderneem zo’n tocht met alles erop en eraan.