Tips voor een beginnende kampeerder

Inleiding

Als u dan eindelijk de beslissing heeft genomen dit jaar naar een camping te gaan, wil ik u van harte feliciteren! Cliché met de wc-rol onder uw arm naar de toilethokken, klamme kleding als het een keertje regent en gezellig afwassen (extra leuk omdat je er vaak voor moet lopen!) Hier zit natuurlijk wel een kern van waarheid in, maar dan zal ik er maar meteen bijzeggen dat ik zelf ook een doorgewinterde kampeerder ben, en hier dus echt niet mee zit.

De sfeer op een camping is gewoon heerlijk, 's avonds voor je tentje zitten, gezellig kletsen met je 'buren'! Ook het getik op de tent, of waar u ook in gaat verblijven, is altijd erg gezellig. Aan de andere kant ben ik het nu natuurlijk aan het romantiseren, want tikken betekent regen, en daar zitten we helemaal niet op te wachten. Kamperen is echt een aanrader, maar er zitten wel wat dingen bij waar u aan moet denken!

Praktische tips voor en tijdens het kamperen

Tent opzetten

In principe, is het heel handig dat u in de eerste plaats een tent meeneemt, maar dit spreekt wel voor zich mag ik hopen. Toch heb ik ook hiervoor een belangrijke tip. Het is namelijk niet fijn, als u na een lange reis op uw camping aankomt, en het opzetten van de tent wil totaal niet lukken. (als het regent is dit helemaal een drama!) Dan kunt u altijd vragen of iemand wil helpen, maar het is veel fijner als u gewoon zelf die tent zo snel mogelijk en zonder problemen op kunt zetten. Het kan erg handig zijn, als u voor de vakantie op een mooie dag, rustig de tent een keer probeert op te zetten. Als het niet meteen lukt, kunt u het nog een keer proberen en ondertussen lekker wat drinken..! Let er wel op, dat het op vele plekken verboden is om zomaar in een tent te slapen, dus dat dit hier niet de bedoeling van is. Het gaat puur om het oefenen met het opzetten, maar het is wel de bedoeling dat u de tent daarna meteen weer afbreekt.

Bij het opzetten van uw tent, is het handig om de haringen op de goede manier in de grond te steken. Het is namelijk een feit, dat hoe groter een weerstand is, hoe moeilijker iets eruit getrokken wordt. Dus als u de haring precies in het verlengde van het touw in de grond steekt, glipt deze er (extra snel bij harde wind) zeker uit. Beter is het om de haring precies in tegenovergestelde richting in de grond te steken, zodat dit niet gebeurt. Duw de haringen ook ver genoeg, zodat de uiteinden van de scheerlijnen er niet af kunnen schieten. Het kan voorkomen dat u aan het einde nog een aantal haringen moet verplaatsen zodat de tent netter staat, maar dit is bijna niet te voorkomen. Mocht u op een camping verblijven waar het extreem hard kan waaien (bijvoorbeeld aan de kust, of op een stormgevoelig moment) kan het nuttig zijn om houten haringen te kopen. Deze moet je met een hamer de grond in slaan, en kunnen er praktisch niet uitgehaald worden door de wind. Dit in tegenstelling tot normale haringen, die bij harde wind soms losgerukt kunnen worden.

Let ook goed op wat er allemaal bij uw tent zit. Als het bijvoorbeeld alleen een tent, zonder grondzeil is, moet u deze eventueel nog kopen, anders staat u voor een verrassing, en ligt u misschien op het gras! Een grondzeil is bij een 'Doe het zelf winkel' of campingwinkel (met campingwinkel bedoel ik een winkel die gespecialiseerd is in camping- en outdoor benodigdheden, niet over de winkel die op de camping gevestigd is!) over het algemeen wel te koop.

Het grondzeil legt u in/onder de tent als deze opgezet is. Een tip hierbij is, om de randen van de tent als het ware omhoog tegen de binnenkant van het tentzeil te zetten. Als u dit niet doet, en het gaat regenen, dan loopt alles uw tent in, en anders stroomt het er netjes langs.

Grondzeil schoonhouden

Om uw grondzeil schoon te houden, zodat deze aan het eind van de week zonder veel schoonmaakwerk weer mee naar huis kan, is het ook makkelijk om hier nog landbouwplastic onder te leggen. Ik kan zo gauw niet op een merknaam komen, maar het is een heel groot kleed van folie, wegwerpbaar. (Deze zijn ook te koop bij 'Doe het zelf zaken', of campingwinkels)

Slappe reistassen

Vervolgens, als de tent dan eindelijk staat, kunt u de tent gaan inruimen. Hierover valt niet zoveel te zeggen, behalve dat het handig is om slappe reistassen mee te nemen. De meeste spullen gaan er namelijk al gauw uit, en dan ligt een harde koffer snel in de weg. Als u een auto in de buurt heeft zodat het in de achterbak kan, of een grote tent o.i.d., hoeft u hier niet op te letten!

Etenswaren afsluiten

Zorg ook dat etenswaren altijd goed zijn afgesloten, voor beestjes die op zoek zijn naar voedsel! (en bederven, maar dat spreekt voor zich) (Het is niet fijn om in uw tent te komen, vervolgens een invasie van mieren te mogen verwelkomen, die zich gefocust hebben op uw lekkere stukje taart!)

Muggen

In veel landen kun je van muggen, zeker in de zomer, veel last hebben. Vergeet daarom geen citronella kaarsen en anti-muggenbulten crème mee te nemen. Persoonlijk heb ik in het verleden geleerd dat een elektrische vliegenmepper ook heel goed van pas kan komen!

Beveiliging

Waar ik zelf altijd heel erg bang voor ben, is dat er iets gestolen wordt op een camping. Een tent is niet afsluitbaar, en daarom erg toegankelijk en aantrekkelijk voor criminelen. Meestal zijn er op een camping voor een klein extra bedrag kluisjes, dit is echt een aanrader! Mochten deze er niet zijn, zorg dan dat u niet veel contant geld in uw portomonnee heeft. Ook dure dingen als laptops kunt u beter thuis laten in dit geval!

Stroom

Voor het gebruik van stroom, is vaak een speciaal soort stekker nodig, waarop de reguliere stekkers kunnen worden aangesloten. Deze zijn te koop in campingwinkels. Ik weet niet of je deze speciale stekker op iedere camping nodig hebt, maar het kan handig zijn om hiernaar te informeren.

Een verlengsnoer (waterbestendig!) is ook een heel belangrijk puntje om aan te denken, want als het stroom 3 plaatsen verder zit, wordt het vrij lastig om uw mobiel op te laden, een lampje aan te zetten etc.

Water

Het is ook fijn om iets mee te nemen waarin u water op kunt slaan, bijvoorbeeld een waterzak. Is eigenlijk een beetje overbodig, want meestal zitten de waterkranen redelijk dicht op elkaar! Het is maar net of u het makkelijker vindt om gewoon een voorraad water bij de hand te hebben.

Het meenemen van een schoonloopmat zorgt ervoor dat de tent binnen een stukje netter blijft, net als de afspraak maken dat schoenen in de tent niet toegestaan zijn. (Het is makkelijk als u buiten een zogenaamde 'schoenenkrat' zet.) Ook wat dit punt betreft is het maar net of u waarde hecht aan een nieuwe tent, dat laat ik aan u over!

Bestek

Voor het geval u, net als ik, absoluut niet van afwassen houdt, is het een hele aanrader om wegwerpmaterialen mee te nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wegwerpmessen, wegwerpborden, een wegwerpbarbeque, en ga zo maar door. Is in principe ook helemaal niet duur, en het is stiekem altijd leuk om 's avonds lekker voor je tentje te zitten en mensen met de afwas voorbij te zien komen! (u kunt er eigenlijk niet aan ontkomen, want bij het koken zal u wel moeten, wegwerppannen bestaan nu eenmaal niet, voor zover ik weet!

Een beetje goed bestek is echter wel van belang! Bijvoorbeeld bij het snijden van een stokbrood of taai vlees, is een plastic mesje meestal niet sterk genoeg.

Elektrische koelbox

Als u op vakantie gaat naar met name een warm land, is het erg verstandig een elektrische koelbox aan te schaffen. Misschien ligt dit erg voor de hand, maar voor de zekerheid vermeld ik het toch maar even. Een koeltas is op lange na niet voldoende meer om uw spullen koud te houden.

EHBO kit en medicijnen

Het is erg belangrijk om op vakantie een EHBO kit mee te nemen. Dit spreekt uiteraard voor zich, maar toch zijn er veel mensen die dit vergeten in alle vakantiestress. Denk hierbij ook aan bijvoorbeeld een tekentang als u huisdieren meeneemt.

Het is ook noodzakelijk om erop te letten dat u voldoende medicijnen meeneemt, mocht u die slikken. Zeker medicijnen die eventueel van levensbelang zijn, mogen niet vergeten worden. Voor de zekerheid is het heel handig om extra medicijnen mee te nemen, en deze op verschillende plaatsen op te bergen. Dit in verband met een (onverwachts, om wat voor reden dan ook) langer verblijf op de camping, of het stelen van uw tas. Dan heeft u altijd nog wat achter de hand.

Tot slot

Ik zal dit artikel verder uitbreiden naarmate er meer tips in me opkomen, maar tot zover hoop ik dat ik u al de nodige rompslomp van een kampeervakantie heb bespaard! Verder zou ik u graag heel veel plezier en succes willen wensen als u van plan bent gezellig te gaan kamperen! Mocht het uw eerste keer zijn, ik hoop van harte dat het bevalt, en dat deze tips er in ieder geval een beetje bij helpen!

Links