Welke reisadviezen zijn er

Inleiding

In Nederland hebben we het over het algemeen erg goed. De zaken worden goed geregeld en ook op het gebied van veiligheid hebben we weinig te klagen. Dit is echter niet in elk land zo. Verschillende landen worden geteisterd door natuurrampen, bomaanslagen en andere dingen die het land (deels) onveilig maken. Als reactie hierop worden reisadviezen opgesteld voor Nederland. Maar wat houden deze reisadviezen eigenlijk precies in? En welke verschillende adviezen zijn er?

Ministerie van Buitenlandse Zaken

De reisadviezen in Nederland worden opgesteld door het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa). Eén van de kerntaken van dit ministerie is namelijk hulpverlening van Nederlanders in het buitenland. Het verlenen van veiligheidsrisico’s is daar ook een deel van. Het ministerie geeft per land een reisadvies af. Er moet echter rekening mee worden gehouden dat in sommige landen de veiligheid per land verschilt. Het is aan reizigers zelf of ze iets doen met de adviezen van BuZa. Het ministerie kan mensen namelijk nooit verbieden om naar een gebied toe te reizen, hoe onveilig het daar ook is.

De reisadviezen

De reisadviezen hangen af van zaken als zware criminaliteit in een land, kans op terrorisme, oorlog of natuurrampen. De Nederlandse ambassades en consulaten verzamelen deze informatie in het desbetreffende land. Dit geven ze door aan BuZa. Na goed overleg en na veel zorgvuldigheid bepaalt het ministerie welk reisadvies er afgegeven wordt. BuZa onderscheidt de volgende acht reisadviezen.

Geen bijzondere veiligheidsrisico’s

Dit reisadvies geeft het veiligste niveau aan. Landen en/of gebieden met dit advies zijn over het algemeen probleemloos te bezoeken. Landen die nu (medio 2013) dit advies hebben zijn onder andere Noorwegen en België.

Waakzaamheid betrachten

Landen en gebieden die dit veiligheidsniveau krijgen opgeplakt, zijn iets minder veilig dan bovenstaande. Er zijn wat meer risico’s aanwezig. De kans is echter klein dat je hierdoor als reiziger gehinderd zal worden. Toch moet je wel alert blijven. De Verenigde Staten is een land dat, in dit geval wegens terrorismedreiging, dit reisadvies heeft.

Extra waakzaamheid betrachten

Dit veiligheidsrisico houdt ongeveer hetzelfde in als bovenstaande. Er is nog steeds weinig kans dat je als reiziger last zal hebben van de veiligheidsrisico’s. In deze landen en gebieden is het toch belangrijker om alert te zijn. Een gebied dat nu dit reisadvies heeft is het grensgebied tussen de landen Jordanië en Syrië.

Er zijn onveilige gebieden

Dit reisadvies kan worden afgegeven wanneer meerdere gebieden in een land niet veilig zijn voor jou als reiziger. In deze gebieden is het gevaarlijker dan in de rest van het land en moet je dus beter uitkijken dan in de rest.

Niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden

Wanneer in een gebied de veiligheidsrisico’s zo hoog zijn, dat je veiligheid niet in alle gevallen gegarandeerd kan worden, wordt dit reisadvies afgegeven. Je moet je in dit geval afvragen, of je dit risico wel wilt nemen. Het is het slimst om ‘’gewone’’ vakantiereizen te stoppen. Het is echter helemaal aan jezelf om in te schatten of je reis het risico waard is. Verschillende gebieden in Rusland, zoals Noord-Ossetië, hebben dit reisadvies wegens verhoogde terroristische dreiging.

Alle reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden

Gebieden met dit reisadvies zijn te onveilig voor een reiziger. Het is de reis niet waard om zo’n risico te nemen. Er zijn namelijk directe levensbedreigende situaties in deze gebieden. Colombia is een land dat dit reisadvies heeft wegens veel drugsgeweld in bepaalde gebieden.

Niet-essentiële reizen worden ontraden

Dit reisadvies houdt eigenlijk hetzelfde in als het reisadvies dat twee alinea’s hierboven wordt beschreven. Alleen geldt dit reisadvies nu voor het hele land. Je moet hierbij de afweging maken of je het hoge risico op gevaren wel wilt nemen. Noord-Korea is een land met dit reisadvies.

Alle reizen worden ontraden

Een land waar je veiligheid niet te garanderen is en waar je constant in contact staat met levensbedreigende situaties, krijgt dit reisadvies. Landen waar oorlog is, hebben dit reisadvies vraag. Syrië is één van de weinige landen dat nu dit reisadvies gekregen heeft, wegens de ernstige burgeroorlog die het land al maanden teistert.

Waar vind je de reisadviezen

Reisadviezen kunnen snel veranderen, de wereld is namelijk veranderlijk. Het ministerie van Buitenlandse Zaken houdt alle reisadviezen up to date. Op hun website zijn dus de meest actuele reisadviezen te vinden. De website is http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/reisadviezen.

Sinds een tijd heeft het ministerie ook een applicatie voor smartphones waarop alle reisadviezen te zien zijn. De app heet ‘’BZ Reisadvies App’’. Naast de reisadviezen kun je in deze app ook informatie vinden over wat te doen bij noodgevallen en je kunt de contactgegevens van de Nederlandse ambassades vinden, evenals nieuwsberichten die te maken hebben met eventuele crisissituaties in een land. De app is te downloaden in de App Store en de Android Market.

Conclusie

De reisadviezen worden opgesteld door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze adviezen geven het aan hoe veilig het is om naar bepaalde landen en gebieden te reizen. De reisadviezen variëren van ‘’geen bijzondere veiligheidsrisico’s’’, waarbij vrijwel alle reizen zonder enkel probleem kunnen worden afgelegd, tot ‘’alle reizen worden ontraden’’, waarbij je je leven in het betreffende land niet zeker bent. 

Bronnen afbeeldingen: Wikimedia Commons, Jean-Pol Grandmont, Maksim, US Government

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden