Wat wil je weten over een reisverbod
Reisverbod hebben
Wellicht heb je al wel eens over een straatverbod gehoord. Wel, er bestaat ook een reisverbod. En omdat er vele manieren van reizen zijn, bestaan er verschillende reisverboden. Een mogelijke oorzaak van het minder bekend zijn van het reisverbod is dat het weinig opgelegd worden. Kan je je vakantie in Zuid Frankrijk dus maar vergeten?
Wanneer krijg je een reisverbod?
Dat kan op twee manieren: strafrechterlijk of op basis van de vervoerswetgeving. 1. Bij toepassing van de Wet Personenvervoer kunnen de openbare vervoersbedrijven een reisverbod opleggen. 2. Strafrechterlijk kan iemand een reisverbod opgelegd krijgen als bijkomende straf als er sprake is van een veroordeling wegens een misdrijf met een grensoverschrijdend karakter. Dit brengt ons terug naar voor wie het reisverbod oorspronkelijk bedoeld was: drugskoeriers. Het reisverbod als bijzondere voorwaarde wordt slecht zelden opgelegd omdat het nog steeds juridisch omstreden is met als voornaamste reden dat de duur en de omvang van het verbod een verdachte teveel beperkt in zijn bewegingsvrijheid.
Hoeveel soorten?
- Alleen in Nederland,
- Grensoverschrijdend,
- Specifiek voor trein, tram, bus of metro.
- Occasioneel: bij het uitbreken van de varkensgriep heeft de Europese Unie overwogen om een reisverbod voor Mexico in te stellen. Uiteindelijk is dit niet doorgezet.
Tip: Toch naar het buitenland…
Nederland verlaten met een strafblad kan probleemloos maar bij aankomen in het buitenland kan wèl problemen opleveren! Bijvoorbeeld de Verenigde Staten doen moeilijk dus je kan maar beter vooraf de betreffende ambassade om advies vragen.
Bizarre buitenlandse verhalen…
- Israël: in dit land is het opleggen van een reisverbod de normaalste zaak van de wereld! In 2006 gebeurde dat maar liefst 40.000 keer. Zowel tijdelijk als permanent! Zo is het daar mogelijk om als vader je kinderen een reisverbod op te leggen zodat ze (levenslang) het land niet uit mogen!
- Wit Rusland: dictator Loekasjenko verbiedt de kinderen van Tsjernobyl om naar het buitenland te gaan. Uitzondering is elk jaar de Kerstvakantie! Zelfs een wereldwijd verzoek van maar liefst 47 landen kan het tij nog steeds niet doen keren.
- Amerika: heeft lange tijd een algemeen inreisverbod uitgevaardigd voor mensen met hiv/aids. Via een eenmalig inreisvisum kunnen mensen met hiv speciale evenementen bijwonen zoals de Gay Games.
- Zwitserland: de Zwitserse bank UBS vaardigde in april 2009 een wereldwijd reisverbod uit voor haar internationale vermogensbeheerders als reactie op de financiële crisis. Hun adviseurs (maar liefst meer dan 1000!) met internationale contacten mogen voorlopig niet naar hun klanten reizen. De bank is bang dat haar vermogensbeheerders aangehouden worden met betrekking tot de strijd tegen de fiscale fraude en de belastingparadijzen. Vooral de Amerikaanse overheid heeft kritiek: volgens de Amerikaanse fiscus werkte UBS actief mee aan belastingontduiking door Amerikaanse onderdanen.
- Australië: in december 2006 kwam het agentschap van Child Support Agency met software op de proppen waardoor Australische ouders met achterstallige alimentatie het land niet uit konden totdat de achterstallige alimentatie aan hun ex-partner en kinderen betaald was. Op de luchthaven moesten ze eerst betalen vooraleer ze het vliegtuig in kunnen (in totaal waren ze bijna 4 miljoen euro schuldig!)