Vakantie in zicht: waar moeten we op letten bij huur auto
Inleiding
Met de zomervakantie in zicht, ligt bij de meerderheid van onze landgenoten hun vakantiebestemming ongetwijfeld al geruime tijd vast. Maar hoe is het gesteld met het huren van een auto op onze toekomstige vakantiebestemming? Welk prijskaartje hangt er aan vast, en op wat moeten we zeker letten willen we tijdens onze vakantie voor geen onoverkomenlijke hindernissen worden geplaatst?
Geen enkele verzekering is dezelfde
Hou er bij de huur van een auto zeker rekening mee dat geen enkele verzekering dezelfde is. Vooraleer we met onze huurauto kunnen vertrekken en we optimaal van onze verdiende vakantie kunnen genieten, moeten we zeker enkele belangrijke zaken nagaan. Soms hangt het succesvol huren van een auto tijdens onze vakantie van kleine, maar achteraf zo belangrijke details af. We moeten zeker controleren of bijvoorbeeld de onderkant van onze huurauto en ook de banden verzekerd zijn. En hoe zit het met de verzekering voor derden? Lopen we het gevaar een deel van de eventuele kosten zelf te moeten betalen? We moeten er ons ook van vergewissen of ook een diefstalverzekering, een omnium of franchise schadeverzekering in het totaalpakket is opgenomen.
Huurwagen controleren op schade voor ons vertrek
We controleren onze huurwagen op mogelijke schade voor we er mee op vakantie vertrekken. Stellen we toch schade vast, dan moeten we deze op het contract laten noteren vooraleer we onze overeenkomst definitief ondertekenen. Doen we dat niet, dan is de kans erg groot dat we achteraf voor de schade zelf mogen opdraaien. Vraag ook zeker of schade, veroorzaakt door vandalisme zoals een gebroken ruit en dergelijke meer, in de schadeverzekering of in de diefstalverzekering is opgenomen.
Kies de meest geschikte wagen
We kiezen onze huurauto bij voorkeur niet te groot, en kiezen geen auto met extra opties waarvan we vooraf zeker zijn dat we ze toch niet gebruiken. Dat jaagt alleen maar de huurprijs onnodig de hoogte in. We moeten er wel voor zorgen dat we in onze huurauto steeds voldoende ruimte en dan vooral over de nodige beenruimte beschikken. Dat is niet alleen belangrijk vanuit het oogpunt van onze verkeersveiligheid, maar zeker ook belangrijk om ons tijdens onze vakantie goed in ons vel te voelen. We gaan bij het huren van onze wagen uit van de categorie van wagen en niet van ons voorkeursmodel. We kiezen bij voorkeur een auto met voldoende kofferruimte, tijdens onze vakantie is dat immers van groot belang. Gaan we naar een warm land, dan is airconditioning zeker geen overbodige luxe. Beschikt onze huurauto over geen airconditioning, dan is daar na het tekenen van de huurovereenkomst nog maar erg weinig aan te vanderen. We leveren onze huurauto netjes en gewassen af.
Hoe zit de regeling met de brandstof in elkaar?
De brandestof van onze huurwagen kan volgens verschillende formules geregeld worden en verschilt van bedrijf tot bedrijf. De formule moet verduidelijkt worden voor we met onze huurauto vertrekken. Zo kunnen we de brandstoftank van onze auto bij vertrek vol tanken, en hem tegen het einde van ons contract zo leeg mogelijk terug inleveren, of we kunnen de auto ook met een even volle tank weer afleveren. De kans bestaat dat we onze huurauto met een volle tank moeten inleveren. Is onze brandstoftank bij aflevering niet vol, dan zullen we de ontbrekende brandstof moeten bijbetalen.
Betalen met kredietkaart?
Hou zeker rekening met de waarborg die we moeten betalen bij het huren van een auto. Die waarborg kan in vele gevallen hoog oplopen. We informeer ook of we met onze kredietkaart kunnen betalen. Bestaat deze mogelijkheid, dan moeten we er tijdens onze vakantie zeker rekening mee houden dat dit ongefactureerde bedrag op onze rekening geblokkeerd staat, en we dus niet over het volledige bedrag kunnen beschikken dat op onze rekening staat.
Leeftijd voor huren auto niet overal dezelfde dezelfde
We houden we er ook rekening mee dat de leeftijd voor het huren van een auto verschilt van land tot land. In vele gevallen zijn er aparte (lees hogere) huurtarieven voor autobestuurders jonger dan 21 jaar. In vele gevallen wordt zelfs een internationaal rijbewijs gevraagd. Voor een tweede bestuurder moeten we extra bij betalen. Gaan we op vakantie met (jonge) kinderen, dan reserveren we best vooraf veilige en handige kinderstoeltjes. Zowel met de kwaliteit als met de veiligheid durft het nogal eens mis lopen.
Enkele voordeelaanbiedingen
Enkele voordeelaanbiedingen voor het huren van een auto tijdens onze vakantie:
- België: 30 euro
- Nederland: 28 euro.
- Duyitsland: 26 euro.
- Frankrijk: 28 euro
- Griekenland: 23 euro.
- Italië:21 euro.
- Portugal: 21 euro.
- Spanje: 18 euro.
- USA: 21 euro.
- Verenigd Koninkrijk: 24 euro.
- Zwitserland: 32 euro.
- Luxemburg: 30 euro.