Vakantieveilingen winnen
Het verschil tussen slim en dom bieden
Er zit nogal wat verschil tussen slim en dom bieden. Als wij u vertellen dat slimme bieders gemiddeld onder 50% van de kostprijs zitten, dan begrijpt u wel dat dit een groot verschil is met prijzen die tot wel 150% zitten van de kostprijs. Heel leuk voor de aanbieder natuurlijk, maar een -bied drama- voor diegene die de vakantie veiling heeft gewonnen. Er zitten grote verschillen tussen slim en dom bieden. Verschillen van dus wel 3 keer de uiteindelijke prijs. "U kan zich dus wel voorstellen dat het handig is eens om uzelf in tactiek te verdiepen". Waarom dan niet meteen op dit moment?
Waarom tactiek het verschil maakt
Neem het voorbeeld van -beperkte tijd-. Hoe minder tijd je hebt om te besteden aan het bieden aan een vakantie veiling, hoe kleiner je kansen op de winst van de veiling. Als dit voor jou geldt kan je kiezen voor de tactiek om alleen te bieden op vakanties die bijna aflopen. Je hoeft dan alleen tijd te investeren op het moment dat veiling bijna afloopt. Hiermee vergroot je je winstkansen enorm.
Hetzelfde geldt voor -wanneer je veel concurrentie hebt-. Als je kiest voor een tactiek om zo vaak mogelijk mee te doen aan
Mogelijkheden genoeg dus. En er zijn nog veel meer tactieken. Lees je in in die tactieken en je zal zien dat het winnen van een vakantieveiling een fluitje van een cent kan zijn!
Waarom je verliest van tegenstanders met tactiek
Maar een eigen tactiek hebben is niet voldoende. U kunt zich voorstellen dat uw opponent, uw concurrent, ook een tactiek heeft. Als deze tactiek sterker is dan die van u, -verliest u het spelletjes uiteindelijk toch!-. Daarom is het belangrijk te weten dat uw mede-bieders een groot gevaar voor uw succes betekenen. Concreet betekent dit dat u moet weten welke risico's u loopt. De belangrijkste risico's zijn de volgende:
- risico van overschatting - de opponent heeft u in de greep met overbiedingen
- risico van passeren voor eindstreep - de opponent overbiedt u op het moment supreme!
Tegen deze risico's kan u uzelf indekken. Deze tactiek moet u beheersen om succes te kunnen afdwingen. Daarom is het ook altijd belangrijk de laatste minuut van de bieding in de gaten te houden. Bij een veiling bent u namelijk nooit veiling. Vooral niet in de laatste minuut waar bij de hele veiling eigenlijk natuurlijk om draait.
Domme tactieken
Wanneer u een tactiek heeft gekozen en ook de risico's van de opponenten tot u heeft genomen, is het nog even belangrijk te vermelden dat u zelf ook een risico voor uzelf kan zijn. Er zijn bieders die -zich zelf kapotbieden- omdat ze hun grenzen niet goed kunnen stellen. De domste tactiek is dat u over uw eigen budget heengaat. Als u een beperkt budget heeft betekent dit dat hier een belangrijke grens mee gemoeid gaat. U moet deze grens ook duidelijk bepalen. Het is namelijk niet heel vreemd dat mensen zich laten meeslepen bij een bieding. Er spelen factoren als 'trots' en 'gevoel van hebben,hebben,hebben...' mee.
Ook kan er een emotie spelen m.b.t. 'het moeilijk kunnen afstaan van een bezitting (of je die bijna hebt of niet'). Genoeg factoren dus. Dek je hier tegen in! Zet maximaal in binnen uw grenzen en voorkom dat u achteraf spijt krijgt!