Hoe bepaal ik mijn visum voor Australie
Inleiding
Of je nou van plan bent om te reizen, te werken of te wonen in Australië. Je hebt een visum nodig om het land binnen te komen. Het aanvragen van een visum kan soms best lastig en ingewikkeld zijn. Er zijn namelijk 79 verschillende soorten visa. Hoe bepaal ik nou welke ik nodig heb?
Een visum voor Australië aanvragen in 4 stappen
Stap 1: Zelf aanvragen of laten doen?
Er zijn tientallen bedrijven die het aanbieden om voor jou het visum te regelen. Deze bedrijven nemen al het werk voor jou uit handen en zoeken precies het visum dat voor jou geschikt is. Het enige wat je hoeft te doen is je gegevens in te vullen en een handtekening te zetten. Het nadeel is wel dat deze bedrijven een enorme hoge commissie vragen waardoor je visum dubbel of soms wel driedubbel zo duur word. Wil je het zo goedkoop mogelijk doen en het visum zelf aanvragen? Ga dan naar de officiële website van de immigratie afdeling van de Australische overheid: http://www.immi.gov.au.
Stap 2: Het keuzemenu
Als je bent aangekomen op de website word je geholpen met het kiezen van het juiste visum. Je selecteert het land waar je je op dit moment bevindt, welke nationaliteit je hebt en wat het doel van je bezoek is.
Stap 3: Het visum aanvragen
De meeste visa kunnen online aangevraagd worden. Je maakt een ImmiAccount op de website van de Australische overheid aan, je vult de benodigde gegevens in en indien je visum is goedgekeurd ontvang je hem binnen een week in je mailbox. LET OP: Als de vakantieperiode er aan komt dan is het drukker en kan het wachten langer duren. Zorg dus dat je je visum ver van tevoren aanvraagt!
Enkele visa zijn niet online aan te vragen en hiervoor moet je een formulier invullen en opsturen naar de Australische ambassade. Dit duurt gemiddeld iets langer en er kan zelfs wel een maand voorbij gaan voordat je antwoord krijgt.
Visa zijn niet goedkoop. Sommige visa kosten enkele honderden Australische dollars. Bijvoorbeeld: Visitor visa(600) $335,00 , Higher Education Sector 18+(573) $940,00 en Working Holiday(417) $420,00. Deze prijzen zijn vastgesteld op 14-02-2014.
Stap 4: Ticket boeken en op reis gaan!
Wanneer je je visum hebt ontvangen wordt het tijd om je vlucht te boeken. Doe dit niet van tevoren want stel dat je visum om wat voor reden dan ook niet toegewezen wordt dan kom je het land echt niet binnen. De meeste visa worden direct aan je paspoort gekoppeld en daar hoef je niks voor mee te nemen. Voor sommige visa krijg je een visa label die permanent in je paspoort komt te zitten. Je bent nu helemaal voorbereid om op reis te gaan. Veel plezier!
Meest gebruikte visa voor reizen naar Australië
Hier onder staat een lijstje van de visa die het meest gebruikt worden door Nederlanders voor Australië.
Working Holiday Visa (Subclass 417)
Dit visum wordt gebruikt door de meeste mensen die gaan backpacken in Australië. Met dit visum krijg je één jaar lang toegang om te reizen en te werken in Australië. Met dit visum kun je ook maximaal 4 maanden studeren in Australië. Als je stage gaat lopen dan heb je dit visum ook nodig. Maar let wel op: Je mag maximaal zes maanden bij dezelfde werkgever aan het werk.
eVisitor (Subclass 651)
Dit visum wordt vooral gebruikt voor vakanties en zakenreizen naar Australië. Met dit visum mag je maximaal 3 maanden in Australië blijven en je mag niet werken voor een bedrijf dat in Australië is geregistreerd. Het voordeel is dat dit visum compleet gratis is.
Visitor visa (Subclass 600)
Dit visum is exact hetzelfde als het eVisitor visum. Het enige verschil is de duur van het visum. Mocht je als toerist langer willen blijven in Australië dan heb je een Visitor visa nodig. Deze kun je aanvragen voor een periode van drie, zes of 12 maanden. Met enkele honderden dollars is deze fors duurder dan het gratis eVisitor visum.