Waar kan ik parachutespringen in Nederland
Inleiding
Ook altijd al een keer uit een vliegtuig willen springen om vervolgens met meer dan 200 km/h naar de aarde te storten? Dat kan!
De geschiedenis van het parachutespringen
Voor de allereerste sprong moeten we ver terug naar het verleden. Het eerste ontwerp van een parachute is door Leonardo da Vinci al in 1485 gemaakt! Deze heeft er echter nooit mee gesprongen.
Zie een filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=f_WZALk3vOE
De eerste officiële parachutesprong staat op naam van Andre-Jacques Garnerin en is geweest op 22-10-1797.
Het verloop van de eerste parachutesprong
De eerste parachutesprong kan op verschillende manieren gedaan worden. De drie meest voorkomende:
- Tandemsprong (Duosprong)
- Staticline
- AFF
Tandemsprong
Indien u een keer een parachutesprong wil maken is de tandemsprong de meest voor de hand liggend optie. U wordt met een harnas aan de tandeminstructeur gekoppeld waarna u samen uit het vliegtuig spring. U hoeft geen opleiding te volgen of verstand te hebben van parachutespringen. Voor de parachutesprong zult u wel een korte instructie krijgen van wat u te wachten staat en wat de beste houding is die u kunt aannemen tijdens de vrije val.
Tijdens de vrije val is een holle rug, waarbij de heupen naar voren gehouden worden de mooiste houding voor een stabiele val. Op een hoogte van ongeveer 3 km zal het vliegtuig vaart minderen en zult u de laatste instructies krijgen van de tandeminstructeur. De deur van het vliegtuig zal geopend worden en u gaat samen met de instructeur in de deuropening zitten. Op dit punt aangekomen zult u zich realiseren dat er gen weg meer terug is en de angst maakt hier vaak plaats voor volledige overgave.
De eerste paar seconden zult u de versnelling van de val goed voelen. Binnen ongeveer 10 seconden zult u een snelheid van boven de 200 km/h bereiken. Een ongelofelijke sensatie die u nooit zult vergeten! De vrije val duurt gemiddeld iets meer dan 30 seconden. Op een hoogte van ongeveer 1,5km zal de tandeminstructeur de parachute openen. De parachute zal zich rustig ontvouwen, maar de openingsschok zal u zeker niet ontgaan! Ineens een oase van rust. Nog een paar minuten onder de parachute vliegen en genieten van het prachtige uitzicht terwijl de adrenaline nog door uw lichaam stroomt en dan is het tijd om te landen.
Zie een filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=shK4OVLfVo0
Staticline
Een andere mogelijkheid is het volgen van een staticline opleiding. Hiervoor is een medische keuring vereist.
U zult 1 dag een volledige grondopleiding krijgen over het parachutespringen. De eerste sprong gaat u namelijk zelf maken. U zult uzelf moeten kunnen redden nadat u uit het vliegtuig springt! De grondopleiding gaat over vliegtechnieken, veiligheid, noodprocedures en over weeromstandigheden. Nadat u geheel bent opgeleid gaat het gebeuren! De allereerste sprong uit een vliegtuig op eigen houtje! U zit met een staticline bevestigd aan het vliegtuig. Zodra u zelf uit het vliegtuig springt, zorgt de staticline dat de parachute geopend wordt. Een echter vrije val is dus geen onderdeel van deze opleiding. Na 5 succesvolle sprongen krijgt u een staticline-brevet en kunt u zelfstandig springen.
Zie een filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=bDMVaFEPQ1U
AFF
AFF staat voor Accelerated FreeFall. Bij deze opleiding gaat u de eerste sprong gelijk een vrije val sprong maken. U zult worden ondersteund door 2 ervaren AFF instructeurs die met u meespringen. Bij deze opleiding leert u binnen 7 parachutesprongen zelfstandig uit een vliegtuig te springen, een geslaagde vrije val te maken en vervolgens zelf uw parachute te openen. Een geweldige sensatie natuurlijk! Tijdens de vrije val leert u allerlei leuke dingen zoals salto’s, draaien en hoogtebesef.
Zie een filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=SSAQRdRQ3TY
Locaties waar u kunt parachutespringen
Op de volgende locaties kunt u parachutespringen:
Teuge: www.paracentrumteuge.nl
Texel: www.paracentrumtexel.nl
Zeeland: www.skydive-zeeland.nl
Hilversum: www.pcmn.nl