Zwemmen met dolfijnen

Zwemmen met dolfijnen

Vele mensen dromen er eens van om tussen de dolfijnen te kunnen zwemmen. Je zag dit immers wel eens op tv in series zoals Flipper. De touristische sector heeft handig ingespeeld op deze droom en heeft het zwemmen met dolfijnen mogelijk en commercieel gemaakt. Ik heb het zelf geprobeerd en kan alleen bevestigen dat het een unieke ervaring is.

Wilde dieren

Dolfijnen blijven nu éénmaal wilde dieren en je moet dus altijd wel een beetje oppassen hoe zulke beesten reageren. In de vrije natuur zijn er immers al aanvallen van dolfijnen op mensen gebeurd. Zolang je de dolfijnen niet lastig valt of pest zullen ze je ook niet aanvallen.

Maar niet alle dieren zwemmen in het wild. Er worden op meer en meer vakantiebestemmingen speciale zwemsessies georganiseerd met dolfijnen. Deze dolfijnen zwemmen dan in speciale bassins of afgebakende stukken oceaan en leven eigenlijk in gevangenschap. Deze dieren zijn in het algemeen wel beter gewend aan de aanwezigheid van mensen.

Dierenrechten

Het spreekt voor zich dat verschillende dierenrechtenorganisaties hevig protesteren tegen deze vorm van entertainement. Het kweken van dolfijnen om er winst mee te maken en de mens plezier te schenken is hen een doorn in het oog. Moest je ooit deelnemen aan een zwemprogramma is het dan ook nuttig om te kijken in welke omstandigheden de dieren leven. Vaak zijn de dolfijntrainers zelf dierenliefhebbers en geven ze je graag meer uitleg.

Discovery cove

Mijn zwempartij met de dolfijnen vond plaats in Orlando, Florida. In het themapark Discovery Cove vind je een tropisch paradijs met dolfijnen, roggen, vogels en vissen. Er zijn maar een beperkt aantal gasten toegelaten per dag om de rust van de dieren niet te erg te storen. Men heeft ook geprobeerd om de natuurlijke habitat van de dieren zo goed mogelijk na te bootsen.

We begonnen met een briefing van een kwartiertje waarin men kort wat uitleg over dolfijnen gaf. Na enkele veiligheidsvoorschriften mochten we het water in. Onze begeleider stelde ons voor aan Diego, een mannetjesdolfijn van 5 jaar oud. De trainer van Diego legde enkele simpele basisinstructies uit over de trukjes die de dolfijnen worden aangeleerd. We konden deze dan uitproberen en lieten Diego draaien, springen en duiken. De dolfijnen worden telkens beloond met een visje. Het hoogtepunt was een toertje rond het zwembad. Met de handen rond de vin van de dolfijn sleurde hij ons mee door het water. De dolfijnen voelen zacht en rubberachtig aan.

Conclusie

Het trainen en beheren van dolfijnen is niet goedkoop. Daarom is het ook vrij duur om het water in te duiken met deze prachtige dieren. Liefhebbers van dolfijnen kan ik het ten zeerste aanraden. Het is een prachtige ervaring. Sommige zwemsessies worden zelfs als therapie gebruikt bij depressieven of mensen met autisme. Dolfijnen hebben sinds jaar en dag een magische aantrekking op de mens. Dat er nu ook commercieel voordeel wordt uitgehaald door sommigen wordt hier en daar op kritiek onthaald. Maar het blijft hoe dan ook een speciale ervaring.

Voor meer info klik op deze site:Discovery Cove