De zeehondencrèche Pieterburen

Introductie

Vanaf de oprichting van de Zeehondencrèche in 1971 vangt Lenie 't Hart zieke en gewonde zeehonden op in het Groningse dorpje Pieterburen. Het opvangcentrum heeft zich inmiddels van een eenvoudige "crèche" voor jonge zeehonden ontwikkeld tot een op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd zeehondenziekenhuis dat werkt met alle bijbehorende faciliteiten zoals  bijvoorbeeld quarantaines, een laboratorium, een apotheek en alle denkbare onderzoeksapparatuur. Alle opgevangen zeehonden worden na een verblijf van enkele weken tot maximaal enkele maanden weer uitgezet in de zee.

De zeehond

Van de 19 soorten die er op de hele wereld zijn, leven er maar twee in de Waddenzee. De Gewone zeehond (Phoca vitulina) en de Grijze zeehond (Halichoerus grypus). De Waddenzee is een bij uitstek geschikt gebied voor de zeehond. Eb en vloed zorgen er voor dat er voldoende droogvallende zandbanken zijn waar de dieren op kunnen uitrusten en waar ze voor hun jongen kunnen zogen. Zijn lichaam is goed aangepast aan zijn leefomgeving. De zeehond is een perfecte duiker, jager en zwemmer.

Vervuiling van de Waddenzee

De Nederlandse Waddenzee is een uniek natuurgebied en wordt ook wel de kraamkamer van vele diersoorten genoemd. Vervuiling van onze Waddenzee vormt een directe en grootste bedreiging voor de zeehond. Lozingen en toepassingen in de scheepvaart zorgen er voor dat direct of via de rivieren en de Noordzee veel gifdeeltjes met de stroming in de Waddenzee terechtkomen. In verschillende vormen zijn ze daar aanwezig en komen zo dus in de voedselketen terecht.

Kwaliteitskeurmerk

Als eerste dierenopvangcentrum over de wereld heeft de Zeehondencrèche Pieterburen in 2004 het ISO 9001-2000 kwaliteitskeurmerk behaald. Dat geeft aan dat de bedrijfsvoering optimaal transparant is: een garantie voor goede kwaliteit van het werk. Het belangrijkste in de crèche is de dagelijkse zorg voor en medische behandeling van de aanwezige zeehonden. Daar gaat alle aandacht van de dierenartsen en zeehondenverzorgers naar uit. Of het nu gaat om huilers, zieke of gewonde zeehonden, elk dier krijgt maximale aandacht en alles is erop gericht om ervoor te zorgen dat de opgevangen dieren zo snel mogelijk weer op de been is en sterk terug kunnen naar hun eigen leefgebied: de zee.

De omgeving in en om Pieterburen

Pieterburen ligt in het Hogeland in Groningen. Een gebied met schilderachtige kerkjes op wierden, oude borgen, prachtige stukken natuur en weidse vergezichten wat zich uitstrekt tot de Waddenzee. In het dorp Pieterburen zelf heb je genoeg restaurantjes voor jong en oud, zowel overdekt als openlucht. Ook heb je er minigolfbaan, een tuin met trampolines en een springkussen voor kinderen. Naast het dorp Pieterburen biedt ook de omgeving veel bezienswaardigheden. U kunt er wandelen, fietsen en zelfs kanoën. Hieronder daarom tot slot nog een paar tips mocht u toch een dagje naar de zeehondencrèche in Pieterburen gaan.

Tot slot nog een paar tips

Het nabijgelegen Winsum noemt zichzelf "kanodorp bij uitstek"; u kunt vanuit hier prachtige kanotochten maken tussen rietkragen en over stille vaarroutes door de weilanden. Ook in de dorpjes Wehe-den Hoorn en Molenrij, kan je prima kanoën.

In Noordpolderzijl, even ten noorden van Usquert, bevind zich het kleinste zeehaventje van Nederland. Deze plek biedt u een fantastisch uitzicht over het Wad. Vanuit hier uit kan je bijvoorbeeld ook gaan wadlopen.

Het oude vissersdorp Zoutkamp is de laatste jaren veranderd in een aantrekkelijk dorp met een bloeiende recreatieve bedrijvigheid, vlak naast de deur van het prachtige Nationaal Park Lauwersmeer. De gezellige binnenhaven met zijn gezellige cafeetjes en restaurants worden druk bezocht en in de historische Rijksbetonningsloods is het Visserijmuseum ondergebracht, hier kunt u de geschiedenis en de ontwikkeling zien van de Zoutkamper visserij. Ook in de haven Lauwersoog, kan je heerlijk even langs gaan om een visje te eten, of te wadlopen.

De Menkemaborg in Uithuizen is een volledig ingerichte borg met tuinen, grachten en singels, die samen een indrukwekkend beeld geven van het leven en wonen op een Groninger borg in de 18e eeuw.

Het karakteristieke dorp Eenrum heeft een beschermd dorpsgezicht. De 13e eeuwse kerk met de toren (renaissance) herbergt een authentiek Lohman orgel. Naast de molen in Eenrum vindt u restaurant/mosterdmuseum Abraham's mosterd en azijnmakerij, en nog een enorme bloementuin Notoarestoen genaamd, wat het Gronings is voor Notaristuin.

In de kom van Warffum ligt openluchtmuseum Het Hoogland. Het museum geeft een beeld van het wonen en werken in dit gebied rond 1900. De huizen van het openluchtmuseum, waarvan sommige worden zelfs nog worden bewoond, zijn geïntegreerd in het dorpsgezicht. Er is voor de kinderen ook een leuke speurtocht door het hele museum.

In het dorp Leens waar tevens het gemeentehuis van gemeente de Marne staat gevestigd heb je een heel groot insecten wereld. Met allerlei insecten van over de hele wereld. Niet alleen insecten, maar ook slangen hebben ze er bijvoorbeeld. Zeker de moeite waard om even langs te gaan.

Naast Pieterburen is dus ook de provincie Groningen erg de moeite waard om eens langs te komen! Er zijn in de omgeving voldoende eetgelegenheden en goedkope mogelijkheden om te overnachten, Kom zelf dus een keer langs, en kom er zelf achter.Er gaat niets boven Groningen!