Wie is Piet Huysentruyt

Piet Huysentruyt

Op 7 december 1962 wordt Piet geboren in het Vlaamse Zulte. Hij volgde zijn koksopleiding in de hotelschool Ter Duinen aan de Belgische kust. Na tal van stages in binnen- en buitenland opende hij zijn eigen restaurant in Wortegem. Van daaruit begon Huysentruyt aan zijn succesverhaal. Inmiddels is hij wereldberoemd in Vlaanderen en Nederland en één van de meest succesvolle tv-koks van de lage landen.

Succes

Het restaurant van Huysentruyt werd na jaren hard werken beloond met een Michelin ster. In die periode raakte Piet ook bekend bij het grote publiek dankzij een kookprogramma op de commerciële zender VTM. Van 'lekker thuis' werden meer dan 1000 afleveringen uitgezonden. In 2003 trok hij naar Frankrijk om er het restaurant 'le lutin gourmand' te openen. In 2006 vond hij ook daar geen verdere uitdaging in en keerde hij terug naar België. Intussen werd de opvolger van 'lekker thuis' geïntroduceerd op de buis. Het nieuwe programma zorgt voor een ware boost van de populariteit van Huysentruyt.

SOS Piet

Het concept van het programma is eigenlijk zeer simpel. Waar andere kookprogramma's soms moeilijk te volgen zijn voor amateurkoks maakte Huysentruyt het zeer simpel. Mensen die moeilijkheden hadden met een bepaald gerecht, meestal dagelijkse kost of klassieke recepten, kregen een bezoekje van Piet. Hij laat de mensen zelf koken en grijpt in op het moment dat het misgaat. Hij lost het probleem op en laat de mensen zelf opsommen wat ze geleerd hebben. De joviale en vrolijke stijl van Piet is zeer populair en levert hem veel fans op. Het West-Vlaamse accent en zijn typische uitspraak "wat hebben we geleerd vandaag" worden overal herkend en geïmiteerd.

Big Business

Het succes van SOS Piet heeft Huysentruyt geen windeieren gelegd. Een kookboek van de succesvolle televisiereeks kon niet uitblijven. Inmiddels zijn er al vier edities van SOS Piet op de markt verschenen. In totaal zijn er van Huysentruyt reeds 1,3 miljoen kookboeken over de toonbank gegaan. Men schat zijn aandeel in de verkoop op zo'n 3 miljoen euro.

Ook de Piet merchandising verkoopt vlot. Hij heeft een eigen productie opgestart van kruiden, bouillons en strooibusjes. Zijn naam werd ook uitgeleend aan een serie keukenmateriaal. Zo prijkt de merknaam Piet Huysentruyt op potten en pannen, wokken, messen en andere accessoires. Huysentruyt ging er prat op dat alle producten door hemzelf getest waren en kwalitatief goed bevonden. De winkelketen blokker lanceerde hiervoor een grote campagne met een 2+1 actie. Bij aankoop van twee Huysentruyt producten kreeg je het derde er gratis bij.

Piet Huysentruyt schreef ook nog enkele andere kookboeken. De opbrengst van 'Piet puur' schonk hij volledig aan het goed doel. Hij werkte ook samen met de Vlaamse krant 'Het laatste nieuws'. Bij deze actie werden 400.000 boeken verkocht. Ook in de media duikt hij geregeld op zoals zijn gastrol in een kabouter Plop film in 2009.

Conclusie

Piet Huysentruyt is het Vlaamse schoolvoorbeeld dat je als televisiekok veel geld kan verdienen, meer dan met een eigen restaurant. Zijn stijl is vlot en zijn uitleg duidelijk. Uiteraard kan hij op bakken kritiek rekenen uit culinaire kringen vanwege het commercieel karakter van zijn carrière. Maar met zijn Michelin ster heeft hij reeds bewezen over welke kwaliteiten hij beschikt. De SOS Piet reeks heeft half Vlaanderen beter leren koken. Slechts 0,5 % van zijn verkoop komt uit Nederland. Maar men is volop bezig met de bekendheid van Piet Huysentruyt te exporteren.