Homo huwelijk, waar wel
Inleiding
Algemeen
Het huwelijk is al een heel lange tijd beschouwd en geaccepteerd als een verbintenis tussen een man en vrouw. Toch zijn er wereldwijd heel veel mannen die van mannen houden en vrouwen die van vrouwen houden. Zij willen dolgraag met elkaar trouwen, en er zijn een aantal landen waar het homohuwelijk is toegestaan.
Stappen
Aanloop tot het homohuwelijk
Aan het einde van de vorige eeuw en in de jaren van deze jonge 21e eeuw is het fenomeen “homohuwelijk” weer volop in de discussie. Het zou volgens de verschillende religies iets zijn dat niet hoort. Maar homoseksualiteit en zijn verbintenissen zijn niet van de laatste tijd, alleen lijkt het wel of het de laatste jaren openlijker besproken kan worden.
Een algemeen vaststaand feit is dat in vroeger tijden,vooral binnen de krijgsvolkeren, homoseksuele relaties als heel normaal werd beschouwd. Het kwam heel vaak voor, vooral bij de Galliërs (en andere Keltische Volken). Volgens geschriften van Eusebius (uit de 4e eeuw) huwden jonge homoseksuele mannen elkaar openlijk, het was binnen die bevolkingsgroep een heel normale situatie. Ook Aristoteles en Diodorus verhalen in hun geschriften over homoseksuele relaties.
In Frankrijk was het aan het einde van de Middeleeuwen mogelijk om een broederschapcontract “affrêrement” af te sluiten. Dit contract dat bij de notaris werd afgesloten was een wettelijke basis voor het samenwonen van mannen. Hierin lagen dezelfde rechten en plichten vast die ook binnen een huwelijk tussen man en vrouw gelden. Zo werd onder andere het persoonlijk bezit van de mannen gemeenschappelijk verklaard en werden zij elkaars erfgenaam. Dit was dus eigenlijk de voorloper van het huidige homohuwelijk. Het is echter niet bekend of deze paren hun liefde voor elkaar ook openlijk naar de buitenwereld toe toonden.
Homohuwelijk
De homoseksualiteit mag dan al eeuwenoud zijn, de term niet. Tot aan de 2e helft van de 19e eeuw werd er gesproken over “Sodomie”. Het godsdienstige zondedenken overheerste tot aan die tijd. Het woord Sodomie is een bijbels woord en verwijst naar de verwoeste steden Sodom en Gomorra. Hier, zo vermoedde men, waren veelvuldige homoseksuele relaties.
Vanaf de 2e helft van de 19e eeuw ging men de nadruk leggen dat homoseksualiteit bij het leven hoort en dat er een wettelijke (huwelijks) mogelijkheid voor deze groep geliefden zou moeten komen. Het zou nog ruim 100 jaar duren voordat dit mogelijk zou worden.
In Nederland
Vanaf 2000 vinden er officiële “homohuwelijken plaats”. Volgens artikel 30, lid 1 van het Nederlandse Burgerlijk Wetboek luid de benaming voor het homohuwelijk: “Een huwelijk kan worden aangegaan door twee personen van verschillen of van gelijk geslacht”.
Homoseksuelen (twee mannen of twee vrouwen) kunnen onder dezelfde voorwaarden als hetroparen een burgerlijk huwelijk sluiten. Nederland was het 1e land ter wereld waar een homohuwelijk werd gesloten. Dit was op 1 april 2000 in het gemeentehuis te Amsterdam en dat jaar volgden er nog 1.300 huwelijken. Sinds 2003 echter stappen meer dames koppels dan mannen koppels in het huwelijk.
Overigens is het, volgens het huidige kabinetsbeleid, een trouwambtenaar toegestaan het sluiten van een huwelijk tussen twee gelijke geslachten te weigeren. Dit gebeurt veelal op grond van godsdienst. Overigens is het opmerkelijk dat op de Nederlandse Antillen het voltrekken van het homohuwelijk geweigerd wordt.
Verenigde Staten
Het huwelijk in de VS valt onder de deelstaten en niet onder de federale regering. Daardoor kan het zijn dat in de ene staat wel, en in de andere staat geen goedkeuring voor een homohuwelijk is vastgelegd. Al in de jaren ’70 van de vorige eeuw werd campagne gevoerd voor het homohuwelijk. Vijf jaar later werden er al huwelijken gesloten, maar die werden weer snel ontbonden.
- De staten Californië en Massachusettes erkennen het homohuwelijk.
- De staten Vermont, Connecticut, Hawaï, Maine, New Jersey en Columbia erkennen het geregistreerde partnerschap of een andere wettelijke bescherming.
- New Mexico, Wisconsin, New York en Rohode Island hebben geen expliciete verplichting die het huwelijk definiëren als tussen man en vrouw.
Het Hooggerechtshof van Californië bepaalde in mei 2008 dat de staat het homohuwelijk niet mag verbieden.
Overige landen
- België: op 13 februari 2003 is de wet van kracht geworden dat mensen van hetzelfde geslacht mogen huwen. Vanaf 1 juni dat jaar was het homohuwelijk mogelijk, de 1e huwelijksvoltrekking vond plaats op 6 juni 2003 in Kapellen, de bruiden waren Marion Huibrechts en Christel Verswijvelen. Dat jaar werden nog 854 homohuwelijken gesloten.
- Spanje: Op 3 juni 2005 werd de wet omtrent het homohuwelijk van kracht. Op 12 juli dat jaar traden een Spanjaard en Amerikaan (zij kenden elkaar al 30 jaar) in het huwelijk.
- Canada volgde op 29 juni 2005
- Groot Brittanië: vanaf december 2005 mogen homostellen een geregistreerd partnerschap aangaan. De 1e registratie was die van de Noord Ierse Grainne Close en haar Amerikaanse vriendin Shannon Sickels in het stadhuis van Belfast.
- Zuid Afrika: 12 november 2006 was het homohuwelijk legaal.
- Uruguay: Op 17 april 2008 heeft rechter E. Perez de zegen gegeven voor het sluiten van het 1e homohuwelijk, zij maakte het huwelijk van Adrian Figuera een Juan Carlos Moretti officieel. Het huwelijk vond plaats ruim 5 maanden nadat de regering van Uruguay de wetten omtrent het homohuwelijk had goedgekeurd.