Hoe zien de tradities en ceremonie rondom de bruiloft in andere landen eruit
Inleiding
De bruid draagt een parelwitte jurk met sluiter en de bruidegom is strak in pak aanwezig. De huwelijkse eed wordt afgelegd in het gemeentehuis of de kerk en daarna wordt er nog een groot feest gevierd met alle gasten. Zo ziet een typisch Nederlandse bruiloft eruit. Logisch is natuurlijk dat niet overal ter wereld op deze manier in het huwelijk wordt getreden. Hoe gaat dat dan precies in andere landen?
Italië
In dit zuidelijk gelegen Europese land lijkt de bruiloft nog het meest op de Nederlandse. Het is immers ook een Westers land. De bruidegom heeft een pak aan en de bruid draagt een witte jurk. In Italië toen ze wel iets met die kleding wat we in Nederland niet gebruikelijk vinden. Zo draagt de bruidegom een stuk ijzer mee in zijn pak. Dit zou boze geesten afweren. Ook de bruid doet iets met haar kleding om zoveel mogelijk geluk te creëren: een scheur in haar jurk aanbrengen. Ook wordt er soms, net als in Griekenland, wat servies kapot gegooid. Dit zou, net als de scheur in de jurk, geluk en voorspoed brengen aan het bruidspaar.
De bruidsmeisjes, getuigen en andere gasten dragen ook mooie pakken en jurken, vaak met felle kleuren. Dit gebeurt in Nederland ook vaak. Waar in Nederland geregeld met confetti wordt gegooid om het bruidspaar te verwelkomen als de kerk uitkomen, wordt er in Italië gestrooid met gesuikerde amandelen. Deze amandelen hebben felle, verschillende kleurtjes en zorgen dus ook heel goed voor een feestelijk effect.
Hongarije
Hongarije is ook een Europees land. Toch zijn de gebruiken rondom de bruiloft en huwelijksceremonie grotendeels anders dan hier in Nederland of België. Het begint al bij de kleding. De vrouw heeft een traditioneel Hongaarse jurk aan. Ze heeft onder andere opgevulde schouders en armen. Ook staan op haar jurk verschillende bloemen, zoals rozen afgebeeld. De kleur rood staat vooral centraal in haar jurk, want ook andere versiersels zijn in deze kleur aangebracht. De bruidegom draagt een pak dat goed te vergelijken is met een pak als in Nederland.
Op de plek van de ceremonie arriveert het koppeltje in een bijzonder vervoersmiddel: een open koets. Wanneer ze uitstappen beginnen Romamuzikanten (de Roma zijn een volk dat veel in Hongarije voorkwam en komt) muziek te maken. Vaak met viool of een ander instrument waar goed gevoelige en emotionele muziek mee te maken is. Dan kan de ceremonie beginnen. Hierbij gooit de bruid onder andere een ei kapot op de grond. Dit staat voor vruchtbaarheid van de vrouw en betekent dat het paar gezonde en mooie kinderen zal krijgen.
De bruid heeft het sowieso veel drukken dan de bruidegom tijdens de ceremonie. Ze heeft namelijk ook nog twee boeketten bij zich. Eén daarvan heeft ze bij zich om St. Stefanus te eren. Hij was de eerste martelaar van het Christendom en speelt dus een belangrijke rol in het overwegend Christelijke Hongarije. Verder geven de bruid en bruidegom elkaar muntjes en zakdoeken, wat staat voor de materiële eenheid die ze vanaf nu zijn.
Las Vegas, Amerika
De meest opvallende bruiloften ter wereld worden wellicht gehouden in Las Vegas, Amerika. Dit is de wereldstad van de casino’s en clubs en alles staat in het teken van uitbundige feesten, zo ook de huwelijken die er gesloten kunnen worden. Natuurlijk worden niet alle bruiloften in Las Vegas op de beschreven manier gesloten. Vooral toeristen wagen zich eraan om op deze manier de echt te treden.
De kleding hoeft helemaal niet officieel of netjes te zijn. Je kunt in je gewone kloffie trouwen, niemand die er vreemd van op zal kijken. Leuker is echter om een pak te huren. Hij staat bijvoorbeeld als Elvis Presley op het altaar, zij als Marilyn Monroe. In deze stad staat alles in het teken van show en uitbundigheid, dus in die kleding trouwen is zeker een aanrader! Ook andere delen van het huwelijk gaan allemaal minder formeel in Las Vegas. Zo wordt de ambtenaar die het huwelijk sluit, vaak meteen na het de ceremonie contact betaald. Ook hoeft het geen probleem te zijn om getuigen te zoeken wanneer je maar met z’n tweeën in de stad bent. Je kunt gewoon iemand van de straat plukken.
Cuba
Ook in Cuba wordt er op een uitbundige manier de bruiloft gevierd, wel op een hele andere manier als in Las Vegas. Vooral de gasten die bij de ceremonie aanwezig zijn zorgen voor het uitbundige. Zij vormen namelijk een stoet en brengen het bruidspaar luidruchtig naar het gemeentehuis of de kerk toe. Tijdens de ceremonie zijn er een aantal vrienden of familieleden die een kanten doek boven het paar houden. Dit zou voor geluk zorgen. Na de ceremonie leidt de stoet het paar ook weer naar hun volgende locatie toe.
Je zou zo vergeten dat de bruid en bruidegom ook nog aanwezig zijn. Zij vieren hun feest niet zo uitbundig als de gasten, althans niet tijdens de ceremonie. Hij draagt een pak, zij een lange witte jurk. Verder doet het paar niks opvallends tijdens de ceremonie.
China
De Chinese bruiloft staat geheel in het teken van tradities. Dat is in eerste instantie al te zien aan de kleding. Zowel man als vrouw dragen traditionele Chinese kleding. Bij de vrouw is dat te zien door de kleur rood die volop aanwezig is in haar kleding. Rood is de kleur van China. Haar kleding is verder versierd met geelkleurige symbolen zoals de draak. Dit is een andere teken van China. De man draagt een groen pak met een rode soort rok. Ook zijn kleding is nog weelderig versierd, vooral met draken. Tijdens de ceremonie legt het paar een eed af, net als bij bruiloften in vrijwel alle andere landen. Het bijzondere aan deze eed is dat ze die afleggen terwijl ze allebei glazen vasthouden die met elkaar verbonden zijn. Dit is het teken voor verbondenheid tussen de man en de vrouw.
Tijdens de bruiloft komen dus ook veel tradities voor. Eén daarvan is dat leeuwendansers (mensen verkleed in een leeuwenkostuum met een heel groot hoofd) optreden voor het bruidspaar en de gasten. Deze leeuwendansers zijn vaak ingehuurd. Verder spelen ouders een belangrijke rol in de Chinese cultuur. Er wordt verwacht dat iedereen veel respect heeft en toont voor zijn ouders en goed voor ze zorgt. Tijdens de huwelijksceremonie worden de ouders daarom geëerd met een speciale theeceremonie. Zonder hen zou het bruidspaar immers nooit bij elkaar gekomen zijn!
Filipijnen
In de Filipijnen draagt de bruid een witte jurk, net als in Nederland. Een verschil met Nederland is dat ook de bruidegom witte kleding draagt. Geen jurk natuurlijk, maar een pak. Ook wordt er nog iets extra’s aan hun kleding toegevoegd. Zo draagt het bruidspaar één gezamenlijke sluier over hun hoofd. Ook is er één bloemenslinger om hen heen gewikkeld. Al deze symbolen maken duidelijk dat het bruidspaar vanaf dat moment een eenheid is geworden. Vanaf dan zullen ze alles met elkaar delen. Verder draagt de bruid nog een boeket waarin een rozenkrans aan vastzit. Traditie is dat de rozenkrans ook door de moeder of grootmoeder van de bruid is gebruikt tijdens haar bruiloft.
Ook spelen kinderen nog een belangrijke rol tijdens de huwelijksceremonie in dit Zuid-Oost Aziatische land. De kinderen dragen mooie pakken of jurken en een aantal van hen dragen een schaal met zich mee. Op één van deze schalen liggen de trouwringen, op de andere ligt een stapel muntjes. Deze muntjes worden aan de bruid en bruidegom gegeven waarna zij ze onderling uitwisselen. Dit staat symbool voor de materiële eenheid van het paar. Ze zullen ook al hun spullen met elkaar delen.
Perzische landen
De Perzische landen zijn de landen waar de Perzische cultuur een dominante rol speelt. Dit zijn landen als Iran, Afghanistan, Syrië, Jordanië enzovoorts. Vrouwen dragen tijdens een traditioneel Perzische bruiloft een sluier. Dit komt voort uit de Islam, vaak een grote godsdienst in deze landen. Deze sluier is vaak felgekleurd en met vele details versierd. De man draagt een lang pak. Het bovenstuk en onderstuk (een soort rok) zitten bij de man aan elkaar vast.
Vriendinnen of vrouwelijke familieleen houden tijdens de plechtigheid een groot doek boven de hoofden van de man en vrouw. Boven het doek malen ze suiker, naar oud Perzisch gebruik. Voor het paar staat een laag tafeltje met daarop kandelaren, Arabische hapjes en drankjes en een spiegel. In die spiegel ziet het koppel zichzelf. Aan een Perzische bruiloft gaat verder een uitgebreide ceremonie vooraf. De man en vrouw worden eerst gescheiden van elkaar en brengen dan een tijd door met vrienden en familie van hun geslacht. Ze feesten er in ieder geval op los in deze landen.
Nigeria
Een Afrikaanse bruiloft mag in dit overzicht natuurlijk niet ontbreken. Een Nigeriaanse bruiloft is een bijzondere. Alleen al de kleding van de twee gelukkige personen ziet er erg mooi uit. Felle en frisse kleuren versierd met vele figuurtjes en details. Ook een groot verschil met de andere bruiloften is dat de man en vrouw allebei een hoed dragen en een soort kleed over één van hun schouders. Dit alles is ook versierd met mooie kleuren.
Verder zorgt de vader ervoor dat er verschillende gebeden worden uitgesproken die het bruidspaar voorspoed zou moeten brengen. Ook neemt hij kolanoten mee, die tijdens deze ceremonie traditioneel worden gegeten. Om de bruiloft af te sluiten spelen de bruid en bruidegom nog een leuk spelletje. De bruid kijkt even een andere kant op en dan verstopt de bruidegom zich snel tussen de aanwezige gasten. Aan de bruid nu de taak om haar man te vinden. Dit spelletje kan zorgen voor hilarische taferelen op het feest.
Conclusie
Over de hele wereld trouwen mensen. Per land verschillenden de tradities en kledingvoorschriften rondom de huwelijksceremonie en –feesten. Zo wordt er in Nigeria veel aandacht besteed aan de kleding van zowel de man als de vrouw terwijl het in Las Vegas totaal niet uitmaakt wat je draagt en je in theorie in je zwembroek zou kunnen trouwen. Wat wel een overeenkomst is tussen veel landen is dat er vaak bepaalde handelingen worden verricht die het geluk van het bruidspaar zouden bevorderen.
Bronnen afbeeldingen: Wikimedia Commons, Jerzy Strzelecki, Notafish, Kathy Gerber