Ga toch vissen!

Hengelsport boeit!

Naast mijn werk bij hengelsport webwinkel GoedkoperVissen.nl wordt ik vaak op verjaardagen geconfronteerd met mijn grootste hobby, namelijk vissen of in jargon gesproken: hengelsport. In eerste instantie wordt er een beetje lacherig over gedaan maar wanneer ik vervolgens vol enthousiasme en passie begin te vertellen over deze schitterende hobby (of sport?) wordt het steeds stiller in de kamer en begin ik de volledige aandacht van de aanwezigen te trekken.

Termen als dropshot kunstaas, verticalen op snoekbaars, pilkeren op zee en karperen vanuit een bivvy vragen de nodige uitleg maar men blijft aandachtig luisteren. Als ik dan eindelijk uitgepraat ben komen de eigen ervaringen, vaak gepaard met door fanatieke vissers verafschuwde, pleonastische termen als visdraad, vishengel, werpmolen, visdobber en ga zo maar door. Vervolgens ben ik degene die luistert en heeft de rest het plotseling alleen nog maar over zijn/haar visavonturen. Of ik er zin in heb of niet, het gaat altijd op die manier. Gelukkig kan ik er nog steeds, lachend in mijn vuistje, van genieten.

In ieder mens schuilt een visser...

Vissen is ook ontzettend mooi, gezellig, avontuurlijk en interessant. Wanneer het onderwerp vissen ter sprake is het opvallend dat iedereen direct enthousiast wordt en herinneringen ophaalt van vroeger toen er nog wel eens een poging gewaagd werd in de buurtvijver met vrienden. Vaak vooraf al een kansloze missie en in veel gevallen was het bier eerder op dan dat er een vis op het droge kwam. Maar op de een of andere manier blijft het onderwerp vissen mensen altijd boeien. Bovenstaand scenario toont voor mij aan dat er in bijna ieder mens een visser schuilt. Misschien ver weg, verworteld in de droom om profvoetballer te worden, maar de interesse in de vissport is er zeker. De mens is niet voor niets van nature een jager, een visser. Jezus was niet voor niets een visser. Waar is de nieuwe Rex Hunt?

Ik denk dat Nederlanders en andere Europeanen, zeker in deze tijd, behoefte hebben aan rust en ontspanning. Weg uit de sleur, weg uit de file en weg van de airco op kantoor. Het leven in Europa gaat snel en vaak gepaard met een hoge werkdruk en behoorlijk wat stress. Er zijn niet voor niets zo ontzettend veel psychologen in Nederland. Daarnaast gaan wij Europeanen ons steeds meer bekommeren om de natuur, de natuur meer waarderen en er zelfs van genieten. Eindelijk ziet men de natuur als positieve uitlaatklep. Er is ook niks mooiers dan de geluiden van de natuur, het zien van een jagende ijsvogel terwijl je dobbertje langzaam wegloopt. Opvliegende vogels die schrikken wanneer de visser zijn hengel heft en vervolgens de totale rust bruut verstoord door een zenuwslopend ‘gevecht’ tussen mens en dier. De adrenaline giert door het lichaam van de visser wanneer hij het schepnet onder de vis van zijn leven schuift en even, heel even denkt hij alleen op de wereld te zijn.

Vissen, de ultieme hobby?

Vissen heeft alle behoeftes van de mens in zich. Ontspanning, rust, veiligheid, vrijheid, maar ook spanning en sensatie. Op zichzelf lijkt vissen de ultieme hobby van de mens. Maar waarom zoekt dan niet minimaal de helft van de Nederlandse bevolking regelmatig de waterkant op? Een vraag waar ik regelmatig mee rondloop. Het is wel zo dat vissen steeds populairder wordt, momenteel zijn er al ruim twee miljoen sportvissers in Nederland. Toch denk ik dat het er meer kunnen en moeten zijn. Ik ben er stellig van overtuigd dat wanneer wij stressvolle Europeanen de waterkant wat meer opzoeken wij allemaal een stuk vrolijker in het leven staan en het ziekteverzuim op werk sterk zal afnemen. Excuses aan de psychologen die een stuk minder werk zullen hebben.

Oproep aan alle toekomstige vissers!

Toch blijft de vraag waarom er niet meer mensen vissen mij bezighouden. Worden bovenstaande behoeftes soms te weinig bevredigd bij het vissen? Als er weinig of niks gevangen wordt blijft de spanning bij de meesten weg. Dit zou een reden kunnen zijn ook al ben ik het daar niet mee eens. In spanning wachten na die ene valse piep van je pieper/optonic of als je dobbertje door de stroming even onderwater blijft staan geeft mij net zoveel spanning als dat ik de vis van mijn leven sta te 'drillen'. Is er dan misschien te veel spanning en te weinig rust? Als er te veel gevangen wordt bijvoorbeeld waardoor er geen moment meer is om te genieten van de vangst? Lijkt me ook de reden niet aangezien de echte topdagen met megavangsten en zelden rustmomenten nauwelijks voorkomen. Ik vermoed dat dit het antwoord op mijn vraag is: men wil wel vissen, maar de kennis ontbreekt om succesvol te vissen. Dit is slechts een vermoeden. Ik hoop dit vermoeden te kunnen bevestigen aan de hand van de reacties.

Wanneer er voldoende reacties zijn zal ik in een volgend artikel de succesfactoren van de hengelsport beschrijven zodat men voortaan kan gaan vissen zonder vooraf al over een kansloze missie te spreken. Wie weet zal u voortaan degene zijn die op verjaardagen het onderwerp vissen ter sprake brengt en de volledige aandacht trekt. Wie weet zal u vol enthousiasme en passie vertellen over uw laatste vistrip, uw laatste visvakantie of de laatste keer vissen met uw zoon/dochter.

Door: Tim Beeren, werkzaam bij Hengelsport webwinkel GoedkoperVissen.nl