Het aquarium in het algemeen
Aqua
Aangezien vissen in het water leven en het latijnse woord voor water aqua is, noemt de bak waar wij vissen in houden aquarium. Alhoewel de hond al eeuwen lang ons huisdier is zou je een goede honderd jaar geleden nergens een aquarium aangetroffen hebben. Zeker niet bij de gewone mensen, misschien wel bij één of andere geleerde om er onderzoek naar te doen. In dit artikel gaan we het hebben over een koudwateraquarium.
Aquariumliefhebberij
Het aquarium dat ik me uit mijn jonge jaren herinner, zo ééntje met goudvissen of koudwatervissen uit eigen land of naburige landen, deze zal men tegenwoordig niet snel meer te zien krijgen. Met de opkomst van de verwarmingstechniek is het niet alleen mogelijk, maar zelfs betrekkelijk gemakkelijk gemaakt om de kleurijke en interessante vissen in een aquarium te houden. De moderne technieken wat betreft verwarming, filtering, doorstroming zijn zo gerafineerd geconstrueerd dat het voor de eenvoudige aquariumliefhebber zelfs gemakkelijk wordt om vissen te verzorgen. En daardoor ziet men in veel woningen een tropische bak "zoals de aquarium door de echte liefhebber wordt genoemd" ingewerkt in een fraaie houten kast en de nodige verlichting.
Maar de echte liefhebbers stellen zich niet tevreden met alleen maar te kijken naar hun bak. Ze willen leren, onderzoeken. Alles weten over het adembenemend wonder dat er in hun bak leeft. Er wordt naast de fraaie bak een kweekbakje geinstalleerd en bestuderen daarbij naarstig het leven van hun gevinde vrienden. Ze brengen de levensomstandigheden zoveel mogelijk in overeenstemming, zoals deze soorten zouden leven in de natuur. En zonder het zelf te beseffen leven ze eigenlijk wel een rijk leven, want zonder hun bak of andere liefhebberij zouden ze waarschijnlijk maar een beetje rondhangen, of voor de tv zitten.
De bouw van een aquarium
Een kant en klaar afgewerkte aquarium kan in elke gewenste afmeting verkregen worden, dit geldt zowel voor de compleet in het glas vervaardigde of de ingelijste bakken. Maar waarom zou je er ééntje kopen, met een beetje handigheid en wat goede wil kan je tot een mooi resultaat komen. Stel dat we een aquarium willen van 100x50x50 cm.
We hebben we nodig:
- een stevig stuk plaatijzer van 100x50 cm en minstens 4 mm dik
- 2 stukken hoekijzer van 300 cm lang en 4 mm dik
- 4 stukken hoekijzer van 50 cm lang en 4 mm dik
Uit één der zijden van de hoekijzers van 300 cm zaagt u met een ijzerzaag een recht hoekje op 100, 150 en 250 cm. Daarna zaagt u begin en einde af onder een hoek van 45°. De beide hoekijzers worden zodanig omgezet dat ze een rechthoek vormen. De uitgezaagde hoekjes maken zulks mogelijk. In één van deze rechthoeken legt u het plaatijzer, daarop komen dan de vier stukken hoekijzer van 50 cm, die zullen zuiver loodrecht moeten staan. Op het boveneinde van de hoekijzers legt u nu de tweede rechthoek, waarna alles zorgvuldig moet en vooral haaks aan elkaar gelast worden. Het lassen zelf zal u moeten laten doen, tenzij natuurlijk dat dit toevallig uw beroep is. Is de kader klaar, dan zal je deze ook roestvrij moeten maken. Dit kan je doen door hem enige malen in de menie te steken, tenzij dat je natuurlijk er aan gedacht hebt om alles in roestvrijstaal te maken.
De ruiten van onze bak moeten vervaardigd zijn van 7 mm dik spiegelglas of nog beter is Securit glas te gebruiken. En aangezien de ruiten niet mogen spannen in ons frame kunnen we die maar op maat snijden als het geheel in elkaar steekt. De ruiten kan je vastzetten met een speciale stopverf, deze stopverf kan je kant en klaar kopen in de aquariumhandel, of er voor kiezen om deze zelf te maken van 1 deel menie vermeng met 3 delen krijt en wat lijnolie. Van de stopverf maak je rollen die je dan aan de binnenkant van de hoekijzers aanbrengt, daarna drukt u de ruit er voorzichtig tegenaan met een doek. De overtollige stopverf snijdt u dan weg.
Het grote moment is aangebroken om onze bak te vullen met water. De beste manier is om dit buiten te doen, aangezien het mogelijk is dat onze bak begint te lekken. Maar als de stopverf goed is aangebracht zal het lekken steeds minder worden en stopt het lekken uiteindelijk van zelf dan. Nu kunnen we gaan denken richting plaatsing.
De plaatsing
De plaatsing van onze bak in onze leefgemeenschap heeft veel natuurlijk licht nodig. Indien onze bak geen natuurlijk licht heeft, dan gaan de plantjes slecht of helemaal niet groeien, de zuurstof in het water wordt tot een minimum herleidt. Dus met andere woorden: het evenwicht in onze bak wordt grondig verstoord. U mag hier natuurlijk niet uit afleiden dat u uw bak voor het raam en in de volle zon moet plaatsen. De watertemperatuur van de bak zou overdag snel stijgen en 's nachts even snel dalen. Denk dat dit geen verder betoog hoeft. Het oosten of het zuidoosten is de beste plaats om uw bak te plaatsen. En mocht u bang zijn dat er op zomerse dagen de temperatuur van het water toch snel zou stijgen, dan kan u de bak aan de zonzijde afschermen met groen papier.
Er is natuurlijk ook nog een andere mogelijkheid. Wanneer u een lichtkap maakt zoals beschreven in het artikel "Het bouwen van een terrarium" dan kan u uw aquarium plaatsen waar u wil. Om alles in dezelfde stijl te houden, kan je natuurlijk de nodige aanpassingen maken van de lichtbak, de zijkanten kan je schuin laten aflopen zoals bij een piramide. Voor de veiligheid leg je best voor dat de lichtbak geplaatst wordt op het aquarium een afdekglas. Dit is om te voorkomen dat de vochtigheid en de condensatie geen vat zou hebben op het electrische gedeelte van de lichtbak. Het licht dient wel gelijkmatig over het bodemoppervlak van de bak te lopen, dus is het best om meerdere lampen te plaatsen in de lichtbak zelf. En wanneer je deze nu zodanig aansluit dat je deze afzonderlijk kan aan en uit doen, dan heb je er meteen voor gezorgd dat er rekening wordt gehouden aan de individuele lichtbehoefte van de verschillende plantjes. De gemiddelde belichtingsduur van een aquarium is tien tot twaalf uur per dag.
Ook interessant om lezen
In een volgend artikel kan je alles lezen over de inrichting van een koudwateraquarium.