De Nintendo Entertainment System
Wat is de Nintendo Entertainment System?
De Nintendo Entertainment System werd voor het eerst in Japan gelanceerd in 1983 als de Family Computer of Famicom. Het was de allereerste spelcomputer die zijn weg vond naar ieders thuis en niet slechts op kermissen of zogenaamde lunaparken te vinden was.
De Nintendo Entertainment System zou de console worden welke de hele markt na enkele rampzalige jaren weer deed herleven. In 1984 vond de NES dan ook zijn weg naar Amerika en het Europese vasteland om er aan een lange en succesvolle loopbaan te beginnen.
Ondanks het feit dat de NES slechts over een 8-bit processor beschikte om de klus te klaren, zou hij toch tot begin jaren 90 de game markt domineren. Als enige concurrent was er SEGA dat met zijn MegaDrive welke wegens een gebrek aan leuke titels nooit echt het succes van de NES kon evenaren.
Sterke punten van de NES:
De NES was een goedkoop en gebruiksvriendelijk product dat door zijn goede marketing en scherpe prijs al snel de weg vond naar menig gamer. Hier moesten de merchandising samen met magazines zoals Nintendo POWER voor zorgen. De console werd dan ook vanaf zijn prille begin enorm gehyped en was lang de best verkochte console tot de Nintendo Wii hem van zijn troon stootte.
Het grootste voordeel van de NES was ongetwijfeld zijn uitgebreide bibliotheek van spelletjes: zo waren er ondermeer de klassiekers zoals Super Mario 1, 2 en 3, The legend of Zelda, Donkey Kong, en nog zoveel meer... Vele van deze spelletjes waren het begin van een lange reeks van avonturen welke tot op heden nog verder lopen: zo denken we bv. aan Zelda en Mario. Deze uitgebreide bibliotheek heeft de NES te danken aan een slimme zet van Nintendo: Nintendo zou nl. niet zelf alle games ontwikkelen doch sprak hiervoor derde ontwikkelaars aan welke onder licentie van het Nintendo kwaliteitslabel voor de overgrote meerderheid van de software zorgden.
De NES had tevens een enorm groot aanbod aan accessoires. Zo zal iedereen zich ongetwijfeld de (voor die tijd) revolutionaire "zapper" herinneren. Samen met het spel Duck Hunt had je een virtuele jachtgrond om via het geweer de eenden uit de lucht te schieten. Vervolgens was er ook nog de "Power Glove". Door middel van sensoren aan het televisiescherm en een handschoen kon je de personages op het scherm bedienen. Het probleem was echter dat deze technologie nog maar in zijn prille kinderschoenen stond en vaak dan ook slecht functioneerde. Een en ander nam echter niet weg dat de Power Glove een enorm coolheidsgehalte had wat tot op heden slechts door de Nintendo Wii kan worden geëvenaard. Er waren vervolgens nog massa's accessoires welke meestal enig, doch ook soms weinig nut hadden zoals bijvoorbeeld het NES "Deck" welk toeliet om de controller vanop de tafel of de grond te bedienen.
Een voordeel waar we thans nog steeds de vruchten van plukken is uiteraard het feit dat de NES nog dateert uit een tijd dat alles werd gefabriceerd om blijven te functioneren. Vandaag de dag werken de meeste spelcassettes nog steeds zonder enig probleem. Ze getuigen aldus van een enorme duurzaamheid.
De NES was de eerste console welke toeliet om zaken op te slaan en alszo de vooruitgang in een spel bij te houden. Dit gebeurde hetzij door middel van een paswoordsysteem hetzij door middel van een batterij in de spelcassettes zelf. Hoewel de meeste cassettes en handleidingen stelden dat de batterijen een vijftal jaren zouden meegaan, zijn er tot op heden nog een groot aantal batterijen welke hun tweede decennium met succes overbruggen.
Zwakke punten van de NES:
Door een designfout in de eerste generatie van de consoles moesten de contactpunten van de NES en de spelcassettes bij het laden van de cassettes over elkaar wrijven. Dit hield in dat enerzijds de contacten met de jaren verdunden en anderzijds dat er een laagje oxidatie ontstond op de contactpunten. Een en ander had tot gevolg dat er al gauw wat inventiviteit aan de dag moest worden gelegd om de games nog te laten werken. Vaak volstond echter het blazen in de cassette om het stof te verwijderen. Vandaag de dag kan je echter perfect de 72-pins connector in de NES vervangen door een gloednieuw model zodat alle spelletjes weer perfect lopen...
Door het feit dat de NES slechts een processor ter beschikking had met een 8-bit geheugen, gebeurde het vooral bij het weergeven van veel animatie op het scherm dat er nogal wat flikkeringen optraden welke de speelbaarheid reduceerden tot het absolute minimum...
Besluit:
Tot slot kunnen we besluiten dat de NES zonder enige twijfel de moeder van alle moderne consoles kan worden genoemd. Het succes opende een nieuwe markt welke thans reeds belangrijker is dan de filmindustrie. Dit succes blijft trouwens tot op de dag van vandaag behouden. Vele verzamelaars zoeken heden menige rommelmarkt af op zoek naar dat ene spel... Prijzen voor de beste spelletjes durven dan de dag van vandaag ook sterk hun originele waarde overtreffen.
Het staat als een paal boven water dat de NES niet enkel vele klassiekers heeft voortgebracht maar zelf ook kan worden beschouwd als de absolute klassieker onder de spelconsoles!