Wat is Tribalwars - de eenheden

Tribalwars is een browsergame dat online gespeeld kan worden. Wanneer je je aanmeldt, krijg je een dorpje toegewezen. Dit dorpje is nog erg klein en het is dan ook de taak van de speler om het uit te bouwen. Wanneer je het dorpje net krijgt, staan er slechts een paar gebouwen. Aan de speler de taak het dorpje te bloei te brengen.

Het doel van het spel is om zo groot mogelijk te worden. Bouw je eigen dorp uit, verover andere dorpen en verover zo de hele wereld.

De eenheden

Het spel draait niet alleen om het uitbouwen van je dorp, dat is slechts de manier om naar het echte doel toe te werken. Het spel heet Tribalwars (stammenoorlog) en dat is niet voor niets. Je bouwt je dorpje uit om vervolgens andere dorpen te kunnen aanvallen of om je eigen dorp zo goed mogelijk te kunnen verdedigen als iemand anders jou aanvalt. Je kunt de strijd alleen aangaan, maar het is raadzaam om je bij een stam aan te sluiten. Stamleden kunnen je ondersteunen door bijvoorbeeld extra verdediging te sturen, of door een tegenaanval te sturen. Verderop in dit artikel volgt meer informatie over de stammen.

Om te kunnen verdedigen of aanvallen, heb je eenheden nodig. Er zijn drie soorten eenheden:

  • de infanterie (soldaten te voet)
  • de cavalerie (soldaten te paard)
  • de aanvalswerktuigen

Infanterie

De infanterie worden getraind in de kazerne. Hoe hoger het niveau van de kazerne, hoe sneller de eenheden getraind zijn. Het niveau van de kazerne heeft ook te maken met het soort eenheden dat je kunt trainen. Er zijn vier verschillende soorten:

  • speervechters
  • zwaardvechters
  • bijlstrijders
  • boogschutters

In eerste instantie kun je alleen speervechters trainen. Naarmate het niveau van de kazerne stijgt, kun je ook de andere eenheden trainen. Hiervoor moet je wel eerst de techniek ontwikkelen in de smederij. Dit kun je teruglezen in het artikel over de gebouwen van Tribalwars.

Deze eenheden verschillen op meerdere punten van elkaar, namelijk: kosten, tijd, verdedigingskracht, aanvalskracht, snelheid (van reizen), draagcapaciteit.

De verdedingskracht is ook afhankelijk van de aanvaller. Zo is de speervechter een goede verdediger tegen cavalerie, maar de zwaardvechter is weer sterker in de algemene verdediging.

De snelheid en draagcapaciteit zijn ook verschillend. De ene eenheid kan sneller lopen dan de andere, maar het kan zijn dat de langzamere eenheden meer grondstoffen bij zich kunnen dragen. Dat betekent dat als ze een dorp aanvallen, ze meer grondstoffen kunnen plunderen.

Cavalerie

De cavalerie wordt getraind in de stal. Ook voor de stal geldt, hoe hoger het niveau, hoe sneller de productie, en hoe meer soorten cavalerie je kunt trainen.

Er zijn ook vier soorten cavalerie:

  • verkenner
  • lichte cavalerie
  • bereden boogschutters
  • zware cavalerie

De onderlinge verschillen van de infanterie gelden ook voor de cavalerie.

Aanvalswerktuigen

De werktuigen worden in de werkplaats gemaakt. Er zijn twee werktuigen:

  • de ram
  • de katapult

De ram is enkel bedoeld om de muur van je tegenstander neer te halen. Met de katapult kun je andere gebouwen beschadigen. Wanneer je opdracht geeft om een dorp aan te vallen met een katapult, krijg je de mogelijkheid om aan te geven welk gebouw je als doelwit wilt.

Twee belangrijke uitzonderingen

Er zijn twee eenheden die niet binnen de vorige drie categorieën thuishoren. Dit zijn de ridder en de edelman.

De ridder wordt bij het standbeeld aangesteld en werkt als een versterkende factor bij je aanvallen. Daarnaast gaat de ridder op zoek naar items om de aanvallers nog verder te versterken. Hiertoe kan je de ridder geen opdracht geven, dit gebeurt vanzelf.

De edelman wordt in de adelshoeve aangesteld. Hiervoor moet je eerst goudmunten slaan. Hoe meer edelmannen je wilt aanstellen, hoe meer goudmunten je moet slaan, wat ook in de adelshoeve gebeurt. Voor de eerste edelman heb je één goudmunt nodig. Voor de tweede heb je er twee nodig. Voor de derde drie, enzovoorts.

Dorpen veroveren

De edelman is belangrijk op het moment dat je andere dorpen wil veroveren. Op het moment dat je een edelman meestuurt met je aanval, zal hij de ‘toestemming’ verlagen. Elk dorp heeft in principe 100 toestemmingpunten. Als een dorp met een edelman wordt aangevallen, zal dit aantal zakken. Per aanval kan een edelman 20 tot 35 toestemmingspunten wegnemen. Wanneer de toestemming op 0 komt (of lager) is het dorp veroverd. Het heeft geen zin om in één aanval vier edelmannen mee te sturen. Dit wordt gezien als een aanval met één edelman. Je zult dus vier edelmannen na elkaar moeten sturen, of één edelman vier keer.

De laatste edelman, die het dorp veroverd, overleefd dit niet. Zo zul je dus een nieuwe edelman moeten rekruteren per dorp dat je wilt veroveren.