Tips voor het kopen van een computerspel

Inleiding

Computerspellen zijn sinds de opkomst van de PC in de jaren ‘80 alsmaar populairder geworden. Van de simpele (maar toch verslavende) spellen in de begin periode, met onder meer Pong en Tetris, tot aan de grote titels van vandaag de dag, met bijvoorbeeld Call of Duty en StarCraft. In de loop van de tijd zijn de games steeds verder ontwikkeld en de nieuwe mogelijkheden die de PC biedt, worden gretig en met beide handen aangepakt door ontwikkelaars. Daardoor is er nu bijzonder veel variatie te vinden bij de computerspellen. Van zeer realistische 3D schietspellen tot aan unieke en tactische puzzelspellen.

Bovendien komen er elk jaar nieuwe titels bij en wordt het kiezen van het juiste spel steeds moeilijker. Om een computerspel aan te schaffen moeten er veel meer keuzes gemaakt worden. Daarom worden hier een aantal tips gegeven waar je op moet letten bij de aanschaf van een nieuw computerspel. 

Tips voor het kopen van een computerspel

Genre

Computerspellen zijn er in alle genres, daarom is het handig om voor jezelf te bedenken welk genre je graag speelt en wat je aanspreekt. Dit maakt het zoeken naar de voor jou interessante titels veel gemakkelijker. Veel winkels hebben namelijk een onderverdeling gemaakt in hun spelaanbod. Veelal zal die verdeling er ongeveer zo uitzien:

  • Actie, Oorlog en Strategie
  • Avontuur en Role Playing Games
  • Puzzelspellen
  • Race en Sportspellen
  • Simulatiespellen
  • Partyspellen

Prijs    

Niet onbelangrijk is hoeveel je wilt uitgeven voor een spel. Nieuwe spellen gaan vaak voor ongeveer € 50,- de winkel uit. Computerspellen van ongeveer een jaar oud, op een aantal zeer populaire titels na, zijn vaak al de helft hiervan. Met een goede portie geduld zie je de prijzen nog meer dalen.

Online / Offline

Bedenk goed of je alleen wilt spelen of met anderen. Veel spellen zijn bijvoorbeeld via een netwerk of het internet met elkaar te spelen, maar andere hebben alleen een single-player mogelijkheid. Als je liever alleen speelt, dan is het vaak het beste om een computerspel te kopen waar geen multi-player mogelijkheid bij zit. De reden hiervan is dat daar over het algemeen meer aandacht is besteedt aan de verhaallijn en/of de spelopties.

Demo’s spelen

Veel ontwikkelaars geven de mogelijkheid om een klein gedeelte van het spel te spelen zonder dat je het spel aan hoeft te schaffen. Dit zijn de zogenoemde demo’s. Door middel van een demo kun je kennis maken met een spel en vooraf al inschatten of dit spel interessant genoeg is om er geld aan uit te geven.

Minimale systeemeisen

Zorg er bij de aanschaf van een nieuw computerspel altijd voor dat je computer voldoet aan de minimale systeemeisen van het spel. Dan kom je nooit voor een vervelende verrassing te staan als je het spel geïnstalleerd hebt.

Conclusie

Zoals je ziet is het aanschaffen van een computerspel nog niet zo gemakkelijk. Er zijn veel zaken die handig zijn om vooraf even op een rij te zetten. De belangrijkste zijn de keuzes van het genre, de prijs en of je het spel online of offline wilt spelen. Als die keuzes gemaakt zijn dan is de volgende stap om eerst een demo van het spel op te zoeken. Als laatste moet je goed controleren of je computer wel aan de minimale systeemeisen voldoet. Veel speelplezier.