Spelregels poolbiljart - Eightball

INLEIDING

Wie kent het niet, het is weer weekend dus laten we vanavond eens lekker een potje gaan poolen. In iedere stad is wel een pool-centrum te vinden waar recreatief of serieus gespeeld word. Wat vaak aan de recreatieve kant opvalt zijn de regels. Iedereen hanteert weer andere regels wat vaak voor onduidelijkheden zorgt. Vandaar dit artikel over de officiële spelregels zoals die wereldwijd gehanteerd worden.

DOEL VAN HET SPEL

Over het algemeen weet iedereen wat het doel van het spel is. De ene speler speelt zijn 7 heel gekleurde ballen weg en de ander de 7 half gekleurde ballen. Degene die dit als eerste bereikt kan de zwarte eight-ball wegspelen. Heel vaak hoor je de regel dat de zwarte bal in de pocket tegenover de laatst gepotte hele of half gekleurde bal moet. Dit is absoluut niet waar. De zwarte bal mag in iedere pocket gespeeld worden. Wat wel een regel is, is dat iedere bal 'gecalled' moet worden. Dit houdt in dat je aangeeft in welke pocket welke bal verdwijnt. Bij voor de hand liggende ballen is dit natuurlijk niet nodig, maar bij bijvoorbeeld een 'bankshot' oftewel bandstoot is dit wel aan te raden om geen misverstanden te krijgen.

HET KLAARLEGGEN VAN DE BALLEN

Aan het begin van het spel moeten de ballen klaargelegd, 'geracked', worden. Hierbij moet je rekening houden dat er in de onderste hoeken één hele en één halve bal ligt. De voorste bal gaat op de stip, en de zwarte bal ligt direct onder de eerste bal. De rest van de ballen worden zo goed mogelijk verdeelt over de rest van het rack.

DE AFSTOOT

De afstoot, oftewel de break, gebeurt van achter de denkbeeldige lijn die je over de stip kunt trekken. in dit hele gebied mag de witte bal neergelegd worden. Het maakt niet uit welke bal je als eerste raakt bij de afstoot, maar het is wel noodzakelijk dat 4 ballen een band raken. Als er bij de afstoot één of meerdere ballen verdwijnen, dan mag de speler doorspelen. De tafel is echter nog steeds open. Dit houdt in dat hij nog steeds mag kiezen of hij voor heel of half gaat. Als bij de afstoot de zwarte bal verdwijnt, dan is het spel niet afgelopen maar mag die gene die afgestoten heeft beslissen of de zwarte bal terug op tafel word gelegd, of dat hij opnieuw afstoot.

HET VERDERE VERLOOP

Zolang een speler volgens de regels zijn ballen pot, mag hij doorspelen. Als de speler een fout maakt zoals hieronder beschreven, dan heeft de tegenstander 'Ball in hand' wat inhoud dat hij de witte bal ergens op de tafel mag neerleggen en verder mag spelen.

  • de witte bal vliegt van tafel of word gescratched.
  • Je raakt eerst de bal van de tegenstander.
  • Je raakt geen band nadat de bal is gestoten, maar niet gepot.
  • Je hebt geen voet op de grond.
  • Je raakt per ongeluk een bal aan met iets anders dan je keu.
  • De ballen rollen nog en jij bent alweer aan het stoten.

Als je aan al deze eisen voldoet, en je speeld al je ballen weg dan mag je gaan zeggen waar de zwarte ingaat en je hebt gewonnen.

Tenzij: je de witte bal ook wegspeeld tegelijk met de zwarte bal. Helaas maar dan heb je alsnog verloren.

SLOTWOORD

Ik hoop dat ik niemand bang heb gemaakt met dit artikel. Het is natuurlijk aan jezelf om te beslissen of je deze regels hanteerd. Maar geloof me, als je het spelletje serieus gaat spelen dan is het een geweldige sport. Denk bijvoorbeeld maar eens na als je aan het spelen bent over wat je volgende shot word, en hoe je daar de witte bal voor in positie gaat krijgen...

ZIE OOK

Spelregels - 9-ball