Alles over gezelschapspellen: Overig
Vooraf
Gezelschapsspellen zijn van alle tijden en van alle volken. Mahjongg komt van oorsprong uit de Oosterse wereld en wordt ondertussen over de hele wereld gespeeld. Rummikub daarentegen is ontwikkeld in Israel, maar is wereldwijd ook behoorlijk populair geworden. Als laatste wil ik hier nog een bekend Europees spel noemen dat de wereld overgegaan is: Mikado. Deze spellen hebben, naast hun populariteit, één ding gemeen: Het daadwerkelijke spel wordt gespeeld zonder kaarten, dobbelstenen of een speelbord.
Gezelschapspellen zijn momenteel grofweg onder te verdelen in 4 categorieën:
- Bordspellen
- Kaartspellen
- Dobbelspellen
- Overige spellen
Zoals al blijkt uit het woord vooraf, wordt hieronder verder ingezoomd op de categorie: overige spellen.
Overige spellen
Er zijn spellen die helemaal geen gebruik maken van een speelbord om het spel op te spelen. En waar geen speelkaarten zijn, waarmee de mogelijkheden binnen het spel bepaald worden. En zelfs zijn er geen dobbelstenen om de geluksfactor te beïnvloeden. In plaats daarvan hebben deze spellen hun geheel eigen, unieke materiaal en speelwijze en daarom vallen deze titels in geen enkele andere categorie.
De spellen zal ik in twee groepen gaan onderverdelen:
- Spellen met stenen
- Spellen met voorwerpen
Spellen met stenen
Bij de groep spellen met stenen zijn er geen kaarten, maar stenen die de rol van de kaarten hebben overgenomen. De stenen zijn over het algemeen erg simpel vormgegeven, in één oogopslag heb je de waarden en de functie van de steen duidelijk.
Bij de meeste spellen van deze groep is het doel om de, aan het begin van het spel gekregen stenen, zo snel mogelijk weg te spelen. Degene die zijn stenen als eerste kwijt is, heeft het spel gewonnen.
Bekende titels zijn: Rummikub, Mah-Jongg en Domino
Spellen met voorwerpen
De tweede groep zijn de spellen met voorwerpen. De in deze groep geplaatste gezelschapspellen staan eigenlijk alleen maar in deze groep, omdat ze in geen enkele andere thuis horen.
Te denken valt bijvoorbeeld aan de 15 cm lange stokjes van Mikado. Deze stokjes worden chaotisch op elkaar gelegd en vervolgens moeten ze één voor één gepakt worden, zonder de andere stokjes te laten bewegen. Maar ook het evenwichtsspel Jenga. In dit spel is een toren gebouwd, bestaande uit diverse houtblokjes. Deze houtblokjes moeten één voor één uit de toren gehaald worden, zonder het evenwicht van de toren te verstoren.
Bekende titels zijn: Mikado, Jenga, Toren van Pisa, Onderuit
Afsluiting
De overige spellencategorie is erg groot en uiteenlopend. Daarbij is het lastig om precies de verschillen tussen de spellen aan te geven, aangezien er bijzonder grote variatie aanwezig is. Mijn advies is dan ook om jezelf voor te laten lichten voor het aankopen van een nieuw spel in deze, of eigenlijk voor elke, categorie. Spellenwinkels zijn daar de ideale locatie voor. Zij kennen het aanbod en de brede keuze. Ga in gesprek over je wensen en speel er een aantal ter plekke. Dan krijg je een goed beeld van het aan te schaffen spel. Het is ook mogelijk om naar de Ducosim Spellenbeurs te gaan. Vier maal in het jaar kun je op deze beurs de nieuwe spellen bekijken en een aantal zelfs al spelen.
Lees ook het artikel over bordspellen, kaart- en dobbelspellen en over legpuzzels.