De leukste bordspellen
Bordspel
Als de dagen weer korter worden is het gezellig om met elkaar bordspellen te doen. Wie is er niet opgegroeid met gezellig spelletjes doen? Maar spelletjes zijn allang niet meer voor kinderen alleen. Hieronder een paar van de leukste en bekendste bordspellen die wereldwijd door jong en oud gespeeld worden.
Bordspel: schaken
Schaken is onder de bordspellen misschien wel het meest bekende en meest gespeelde bordspel. Dit serieuze bordspel wordt door sommigen zelfs gezien als sport en wereldwijd worden er jaarlijks vele kampioenschappen georganiseerd.
Schaak wordt door twee spelers gespeeld met twee sets speelstukken op een vierkant bord van 64 gelijke blokjes die om-en-om zwart en wit gekleurd zijn. Iedere speler heeft een set speelstukken die bestaan uit: acht pionnen, twee torens, twee lopers, twee paarden, een koning en een koningin. Ieder speelstuk heeft zijn eigen 'rechten' hoe deze verplaatst mag worden over het bord. Degenen die als eerste ervoor zorgt dat de koning van de tegenstander klem staat heeft gewonnen. Dit heet in jargon 'schaakmat'. Het leuke aan dit bordspel is dat het internationaal gespeeld wordt op alle niveaus en lagen van de bevolking. Je kunt dus een schaakspel verwachten bij een minister in de woonkamer, maar ook op een geïmproviseerd bordje in een sloppenwijk.
Bordspel: dammen
Dit bordspel wordt vaak in een adem genoemd met het bordspel schaken. Misschien omdat het bord dat gebruikt wordt om te dammen, veel lijkt op een schaakbord. Toch verschillen de bordspellen op een aantal punten. Zo is het bord voor dammen groter dan voor schaken: het bord is ook om-en-om zwart wit geblokt, maar is honderd vlakjes groot. Het bordspel wordt gespeeld door twee partijen die ieder twintig identieke speelstukken krijgen. Ieder speelstuk heeft dezelfde 'rechten' om te kunnen verplaatsen op het bord: telkens een vlakje links of rechts schuin naar voren. Als een van de spelers erin slaagt met een steen de overkant van het speelbord te bereiken, krijgt deze steen de status van 'dam' en mag deze in plaats van telkens een hokje tegelijk verplaatst te worden een aantal hokjes naar keuze van de speler verplaats worden. Het doel van dit bordspel is om alle speelstukken van de tegenstander weg te spelen. Degene die dit als eerste bereikt, is de winnaar van het bordspel.
Bordspel: backgammon
Backgammon is ook een echte klassieker onder de bordspellen. In Nederland staat dit bordspel ook wel bekend als Tric Trac. Toch is het in Nederland minder bekend dan in andere landen. Maar onbekend maakt niet onbemind. Dit bordspel kan zeer verslavend zijn. Een extra dimensie die de bordspellen dammen en schaken niet hebben, is dat bij het bordspel backgammon ook dobbelstenen gebruikt worden. De andere speelstukken zijn gelijk aan de stukken die gebruikt worden bij dammen, alleen heeft bij backgammon iedere speler slechts vijftien speelstukken. Het doel van het spel is als eerste jouw vijftien stukken aan de overzijde van het bord te krijgen. Dit gebeurt door het om beurten werpen van een dobbelsteen, waarbij de stukken het aantal ogen dat je gegooid hebt te verplaatsen op het speelbord. Hierbij kunnen ook stukken van de tegenstander teruggezet worden. Het leuke van dit spel is dat er naast tactiek (zoals bij de bordspellen schaken en dammen) ook een gelukselement in zit door het werpen van de dobbelstenen.
Bordspel: agricola
Het bordspel Agricola is nog redelijk onbekend, omdat het nog niet zo lang bestaat. Toch heeft dit leuke familiespel al heel wat prijzen gewonnen, waaronder de Nederlandse Spellenprijs 2009. Als speler van Agricola ben je een boer die zijn bezittingen uitbouwt. Je begint in een eenvoudig hutje met twee personen en door het spel Agricola slim te spelen, kan je dit uitbouwen tot een bloeiend boeren bedrijf met veel bezit. Hiervoor kan je in een aantal rondes een aantal kaarten inzetten waarmee je je bezittingen uit kan breiden. De winnaar is (natuurlijk) degene die het meest succesvol is geweest in het vermeerderen van zijn bezit en gezin. Hoewel het een strategisch spel is met een goede diepgang, kan het ook al door jonge kinderen goed gespeeld wordt. Speelduur ca. 90 minuten.
Bordspel: monopoly
Wie is er niet groot geworden met avonden Monopoly spelen? Dit klassieke bordspel uit 1934 is nogsteeds het meest verkochte bordspel ter wereld en wordt tegenwoordig in 103 landen verkocht in maar liefst 35 talen. De opzet is simpel: degene die aan het einde van het spel het meeste geld bijeen vergaard heeft met slimme handel (en een beetje geluk) is de winnaar van het spel. De weg daar naartoe is alleminst eenvoudig. Naast een gezonde dosis geluk heb je al je commerciële inzicht en handelsgeest nodig om door een aantal strategische transacties het monopolie te verwerven. Daar komt bij dat het ook echt een bordspel voor doorzetters is, omdat een potje monopoly al snel tot in de late uurtjes door kan gaan.
Inmiddels zijn er door de jaren heen heel wat varianten op dit succesvolle bordspel gemaakt door de makers zelf, maar ook door concurrenten. Maar wij vinden nog steeds het originele spel het leukst!
Bordspel: carcassonne
Dit leuke bordspel is vernoemd naar de Franse stad Carcassonne die bekend staat om zijn vesting. De opzet van het spel is punten te verzamelen door steden en kloosters te bouwen, wegen aan te leggen en grasland te 'bezetten'. Degene die aan het einde van het spel het meeste punten heeft verzameld, is de winnaar. Hoewel we Carcassonne onder de bordspellen rekenen, moeten we ons eigenlijk afvragen of het wel echt een bordspel is. Want het spel bestaat uit niet meer dan een heleboel (72) vierkante kaartjes met voorgedrukte delen van steden, wegen en grasland die aan het einde van het spel één grote landkaart vormen. Het 'bord' van het spel ontstaat dus organisch tijdens het spelen. Carcassonne is een erg leuk en erg verslavend spel en verveelt nooit door de vele uitbreidingen die inmiddels uitgebracht zijn. We kunnen niet wachten tot de volgende uitbreiding op Carcassonne wordt uitgebracht!