Strategisch Kaartspel: Machiavelli (999games)

Machiavelli

Machiavelli is een erg strategisch en tactisch spel, waarbij je non-stop op het puntje van je stoel zal zitten. Hieronder volgt een beschrijving van wat het spel precies inhoudt.

Basisspel: Machiavelli

In Machiavelli is het je opdracht om een stad te bouwen met een zo hoog mogelijke gebouwenwaarde. Om dit voor elkaar te krijgen neem je elke ronde een bepaalde rol aan, door middel van het uitzoeken van karakterkaarten. Ieder karakter is voorzien van zijn eigen speciale eigenschap. Als je deze eigenschap tactisch inzet, zonder voorspelbaar te zijn, dan maak je een zeer goede kans om te winnen.

Spelverloop

Aan het begin van een ronde, moet de koning (van die ronde), de bovenste karakterkaart afleggen en mag uit de overgebleven kaarten een karakter kiezen. Daarna mag de volgende speler een karakter kiezen, enz.

Bij 2 of 3 spelers, krijgt elke speler 2 karakter per ronde.

Bij 4 t/m 7 spelers krijgt elke speler 1 karakter per ronde.

Nadat de spelers voorzien zijn van een karakter, worden de karakters opgeroepen door de koning van de ronde. Als je karakter wordt opgeroepen, begint je beurt en mag je 2 goudstukken of 1 bouwkaart pakken. Daarna mag je één gebouw bouwen in deze ronde. Op elk moment van je beurt mag je de speciale eigenschap van je karakter gebruiken.

Het spel is afgelopen zodra een speler (minimaal) 8 gebouwen in zijn stad heeft staan. De ronde wordt nog afgespeeld en dan wordt de waarde van de stad berekend aan de hand van de waarde van de gebouwen en enkele bijzonderheden. De speler met de hoogste stadswaarde heeft gewonnen.

De bijzonderheden bij de waardebepaling zijn:


  • Wie had als eerste 8 gebouwen?
  • Wie heeft, na de eerste speler, ook 8 gebouwen in zijn stad?
  • Wie heeft van elke kleur (minimaal) een gebouw in zijn stad?


Speelkaarten

Hier worden de karakters en de gebouwenkaarten kort besproken:

Karakters

Welke karakters zijn er in Machiavelli en wat zijn hun speciale eigenschappen?

1. Moordenaar

  • Speciale eigenschap: Mag een ander karakter noemen om te vermoorden. Dat karakter mag deze ronde zijn beurt niet spelen.

2. Dief


  • Speciale eigenschap: Mag een ander karakter noemen om te bestelen. Ontvangt het goud van deze speler, zodra die speler aan de beurt is.

3. Magiër Speciale eigenschap: Mag zijn handkaarten ruilen, of met de pot, of met een andere speler.

4. Koning (Geel) Speciale eigenschap: Mag de volgende ronde de Koning zijn (dus als eerste een karakter kiezen). Inkomsten: Ontvangt 1 goudstuk van gele gebouwen in zijn stad.

5. Prediker (Blauw) Speciale eigenschap: Kan niet aangetast worden door de Condottiere. Inkomsten: Ontvangt 1 goudstuk van blauwe gebouwen in zijn stad.

6. Koopman (Groen) Speciale eigenschap: Ontvangt 2 goudstukken aan het begin van zijn beurt. Inkomsten: Ontvangt 1 goudstuk van groene gebouwen in zijn stad.

7. Bouwmeester Speciale eigenschap: Ontvangt 2 bouwkaarten aan het begin van zijn beurt. Mag maximaal 3 gebouwen bouwen in zijn beurt.

8. Condottiere (Rood) Speciale eigenschap: Mag een gebouw van een tegenstander vernietigen. Hij betaald hier de kosten van het gebouw voor -1 goudstuk. (Kost een gebouw maar 1 goudstuk, dan vernietigd de condottiere deze kosteloos) Inkomsten: Ontvangt 1 goudstuk van rode gebouwen in zijn stad.

De volgorde van deze karakters is elke ronde hetzelfde. Op bovenstaande wijze worden ze door de koning opgeroepen.

Gebouwenkaarten

Er zijn 5 soorten gebouwenkaarten, verdeeld in 5 kleuren:


  • Gele gebouwen: Gericht op de Koning, zoals Paleizen en Kastelen.
  • Blauwe gebouwen: Gericht op de Prediker, zoals Tempels en Kathedralen.
  • Groene gebouwen: Gericht op de Koopman, zoals Winkels en Markten.
  • Rode gebouwen: Gericht op de Condottiere, zoals Gevangenissen en Burchten.
  • Paarse gebouwen: Zijn niet gericht op een karakter, maar zijn voorzien van speciale mogelijkheden.


Uitbreiding: De Donkere Landen

De uitbreiding van Machiavelli, De Donkere Landen, voegt in principe weinig toe aan het basisspel. Het geeft 8 nieuwe spelkarakters, die in de plaats van de karakters van het basisspel gebruikt kunnen worden. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om met een eigen mix van karakters te spelen. Een andere toevoeging is dat het spel nu ook met 8 spelers gespeeld kan worden.

Als laatste zijn er ook een aantal nieuwe paarse gebouwen toegevoegd, met elk hun eigen bijzonderheden.

Conclusie

Machiavelli is een erg tactisch spel, waarbij je non-stop op het puntje van je stoel zal zitten. De speelkaarten zijn echt prachtig vormgegeven, waardoor je heerlijk in de sfeer van het spel komt te zitten.

Naar mijn mening is het basisspel al uitgebreid en verrassend genoeg voor de gewone speler. Maar ben je een echte fan van Machiavelli en speel je het spel vaak, dan is de uitbreiding wellicht een interessante toevoeging voor je.

Aantal spelers: 2 - 7 Speelduur: 45 - 60 minuten