Het gewicht van de dartpijl

Let's play darts, met deze woorden wordt bijna standaard iedere belangrijke of minder belangrijke dartpartij geopend door een mastercaller. In grotere toernooien wordt dit regelmatig gevolgd door luide muziek, intensief gebruik van een rookkanon en bijbehorende lichtshow. De dartwedstrijd kan beginnen, het bier gaat rond, de darter oogt cool. In een kakofonie van licht en geluid wordt er vrolijk op los gegooid. Het lijkt allemaal simpel en eenvoudig.

Toch blijkt er aan zo'n uit de hand gelopen kroegspelletje heel wat vooraf te gaan. De dartpijlen bijvoorbeeld. Die zijn er niet zomaar van drie uit een dozijn. Daar is een complete techniek op losgelaten en iemand die een beetje wat van darts af weet, kan vertellen dat het grootste geheim van het succes in een goede dartpijl zit. Anders wordt het geheid helemaal niets.

De dartpijl

Het bovenste topje van een dartpijl noemt men een flight. Deze zorgt er als eerste voor dat de pijl stabiel en vooral ook recht door de lucht zweeft om -als alles gaat zoals het bedoeld is- midden in de roos te belanden. Die flight leent zich daarnaast uitstekend om jezelf als darter opvallend te onderscheiden van de rest. Een felle kleur, mooi printje of opvallende belettering zorgen ervoor dat iedere darter nooit naar zijn of haar pijlen hoeft te zoeken. En dat is belangrijk. Alleen al de flight kan uit vier, maar ook drie vleugels bestaan. Al naar gelang de voorkeur van de gebruiker.

Flight, shaft en barrel

De flight wordt door het middenstuk van de pijl, de shaft, verbonden met de pijl zelf, de barrel. Ook zo'n shaft kan weer van grote invloed zijn op de prestaties van de darter. Daarom is de shaft zowel in nylon af aluminium verkrijgbaar.

De barrel is het onderste stuk van een dartpijl en in de uitvoering hiervan is ook weer heel veel mogelijk. Daar waar de een zweert bij zoveel mogelijk grip, kan bij de ander het aantal ribbeltjes op de pijl gestolen worden. De barrel is uitermate geschikt om te fine-tunen naar het meest gewenste gewicht.

Gewicht

Een doorsnee dartpijl weegt tussen 22 en 27 gram, maar pijlen met een gewicht tot 50 gram zijn toegestaan. Wie niet weet wat het meest geschikte gewicht is, kan het best even gewoon met een pijltje gooien. Als de dartpijl met de punt naar beneden toe in het dartbord beland, is deze te zwaar of de shaft te licht van gewicht. Even wat aanpassingen en opnieuw beginnen. De lengte van de shaft en de vorm van de flight kunnen ook een rol spelen. Het meest handig is om in een gespecialiseerde winkel eerst een paar pijltjes te gooien, voordat de set individuele pijlen worden aangeschaft. En dit hoeft niet voor wereldprijzen, want voor een tientje of drie is het al mogelijk om een set met de juiste pijlen aan te kopen.

De darters die aan een -master-toernooi zie je dan ook altijd in de weer met een bepaald soort darts die van veraf te herkennen zijn. Handig in gebruik, maar nog handiger om te weten dat juist die de juiste kenmerken heeft om uiteindelijk als beste te gooien. Op het gezicht van iedere darter verschijnt dan ook een vette glimlach als ze bull's eye gegooid hebben.