Hoe verzamel je Lego mini figuren
Inleiding
LEGO staat bekend om zijn universele bouwblokjes. Kinderen en zeker ook volwassenen kunnen hun creativiteit kwijt door het bouwen van de meest mooie gebouwen, treinen en zelfbedachte voorwerpen. Maar wat je wellicht nog niet wist, is dat je LEGO ook kunt verzamelen.
Dit artikel gaat specifiek over zogenaamde LEGO Mini figuren oftewel Minifigs. Dit zijn kleine poppetjes met uiteenlopende thema's waarvan al verschillende series zijn uitgegeven door LEGO. Wil je meer weten over deze Mini figuren, en wil je weten hoe je je verzameling van LEGO Mini figuren kunt opbouwen: lees dan verder.
Nota bene: in het artikel gebruik ik ook codes. Dit zijn de item nummers die LEGO aan elk product geeft. Als je een verzameling opbouwt is het belangrijk om voor je zelf een catalogus bij te houden. Zo weet je welke poppetjes je al hebt. Je kunt deze code ook gebruiken om te zoeken naar poppetjes die je nog mist in je verzameling.
Geschiedenis van de LEGO Mini figuren
De allereerste LEGO Mini figuren
Laten we beginnen bij het bedrijf achter de Mini figuren. Dat is LEGO zelf. LEGO werd in 1932 opgericht als familiebedrijf. Het bedrijf is nog altijd eigendom van de familie Kirk Kristiansen.
In 1974 besloot LEGO een nieuw product met de code 200 op de markt te brengen: de zogenaamde LEGO Family figuren. Dit waren LEGO blokjes in de vorm van poppetjes. Met de poppetjes kon je een familie samenstellen, bestaande uit een moeder, vader, oma, dochter, en zoon. De romp en benen bestond uit een 2x2 bouwblokje. Het hoofd was rond van vorm. Alle gezindsleden hadden dezelfde huidskleur: geel. Elk familielid had ook een eigen gezichtsuitdrukking. De haren waren aparte 'blokjes' die uitwisselbaar waren. Hieronder op de foto zie je links het vader poppetje uit de LEGO Family set. Rechts is de 'Technic man' afgebeeld. Dit was een van de drie poppetjes die LEGO in 1993 op de markt bracht als aanvulling op de Technic set. Je kunt duidelijk het verschil zien in de gewrichten van de poppetjes.
Vanaf 1976 begon LEGO poppetjes op de markt te brengen die een stuk kleiner waren dan de LEGO Family poppetjes. Deze nieuwe poppetjes kregen daarom ook de naam 'Mini figuren'. Ze hadden ook een gele huidskleur, maar hadden geen print op het ronde hoofdblokje. Daardoor misten ze een bepaalde gezichtsuitdrukking. Ze hadden ook geen armen en als benen werd 1 blokje gebruikt. Om deze poppetjes te kunnen onderscheiden van elkaar kon je kleinere 2x1 blokjes gebruiken als een soort van riem. Ook kon je ze voorzien van verschillende kleuren petjes en haarblokjes. Deze kleinere poppetjes werden verkocht als onderdeel van een complete bouwset.
Uiteindelijk kwam LEGO in 1978 met poppetjes op de markt die beweegbare armen en benen hadden, een eigen gezichtsuitdrukking, en passende kledingkleuren. Deze waren in principe de eerste 'echte' Mini figuren. Tot op heden gebruikt LEGO nog steeds hetzelfde ontwerp voor de Mini figuren.
Verschillende thema's
In de jaren 80 begon LEGO met de productie van steeds meer verschillende Mini figuren. Deze poppetjes werden voorzien van andere gezichtsuitdrukkingen dan de tot dan toe standaard lachende gezichten. Zo kon je piratenpoppetjes kopen die boos of verdrietig keken. In plaats van alleen maar 2 ogen en een mond, kregen de poppetjes ook baarden, snorren, wenkbrauwen. Vanaf 2003 werden voor het eerst verschillende huidskleuren passende bij het betreffende thema op de markt gebracht. Deze kun je vinden in het NBA Basketbal team dat in dat jaar op de markt kwam. Een van de eerste NBA setjes heeft code 3560.
In 1999 introduceerde LEGO de eerste Star Wars bouwsetjes waarin ook Mini figuren werden bijgesloten. Het eerste setje heeft de code 7101. In dit setje zaten 2 poppetjes: Darth Maul en Qui-Gonn Jin. Beiden uit de film: Star Wars I: The Phantom Menace.
In latere jaren kwamen nog veel meer themasets op de markt (met daarin ook weer verschillende Mini figuren), zoals Harry Potter (vanaf setje met code 4701), Lord of the Rings, Marvel Super Heroes, The Simpons. Ook maakt het speciale themasets rondom evenementen zoals het EK Voetbal.
Collectible Mini Figuren
Pas in 2010 kwam LEGO op het idee om speciale setjes uit te geven die je kunt sparen: de zogenaamde Collectible Mini Figuren. Elke set bestond uit een serie van 16 Mini figuren. Elk poppetje in een serie heeft een eigen thema en bijbehorende accessoires, gezichtsuitdrukkingen en huidskleur. LEGO verkoopt elk poppetje apart in een klein ondoorzichtig zakje (Engelse naam: polybag). Bij het schrijven van dit artikel (mei 2016) heeft LEGO inmiddels 15 series uitgebracht.
Prijzen van Mini Figuren
De laatste jaren is het verzamelen van Mini figuren ook financieel interessant geworden. Afhankelijk van het specifieke poppetje of thema kan de waarde flink oplopen. Op het moment van schrijven is het duurste Mini figuur 11.500 dollar waard. Dit is dan ook een poppetje gemaakt van 14 karaats goud van het Star Wars karakter Boba Fett, waarvan er in 2010 slechts 2 gemaakt zijn. Nu is dit een heel speciaal poppetje. Een meer 'normaal' poppetje als bijvoorbeeld Captain America wat in een speelgoedbeurs in 2012 werd uitgegeven levert ook al snel 1400 dollar op.
Hoe begin je met het verzamelen van LEGO Mini figuren?
Er bestaan natuurlijk verschillende manieren waarop je kunt beginnen met het verzamelen. Ik ga er gemakshalve van uit dat je begint vanaf nul: je hebt nog geen Mini figuren in je bezit.
Van nul naar dubbelen:
De meest goedkope manier om je verzameling te beginnen is met het kopen van zakjes Collectible Mini Figuren. Deze kosten bij de kassa van speelgoedzaken en Lego winkels ongeveer 3 euro per stuk. Omdat de zakjes ondoorzichtig zijn weet je bij aankoop niet welk poppetje in het zakje zit. De kans op dubbele poppetjes in je verzameling neemt dan toe bij elke aankoop.
Ruilen:
Doordat je nu dubbele poppetjes hebt, kun je het beste gaan ruilen om je verzameling van 1 serie compleet te maken. Ook kun je rommelmarkten en kringloopwinkels bezoeken om missende poppetjes te vinden. Let bij deze laatste mogelijkheden wel op dat je geen namaak LEGO koopt.
Poppetjes uit oudere series:
Poppetjes uit oudere series kun je alleen maar op de kop tikken door deze op speciale websites te kopen. Ook kun je snuffelen op Marktplaats alhoewel je dan heel goed op de vraagprijzen moet letten. De handelaren en verkopers op Marktplaats weten dat sommige Mini figuren voor veel geld over de toonbank gaan en vragen soms veel te hoge prijzen.
Eigengemaakte Mini figuren:
Je kunt zelf ook Mini figuren laten maken. Hierbij worden LEGO onderdelen zonder print gekocht en kun je zelf bepalen welke print op het hoofd, de romp, armen, en benen geplaatst wordt. Je kunt hier bijvoorbeeld je familieleden laten maken of Mini figuren uit een favoriete film die nog niet door LEGO onder licentie zijn genomen. Ik zag laatst bijvoorbeeld twee poppetjes van de hoofdrolspelers uit de film Pulp Fiction.
Je verzameling presenteren:
Het mooiste moment is natuurlijk als je je verzameling aan familie en vrienden kunt tonen. Je kunt de poppetjes bijvoorbeeld in een frame aan de wand hangen. Hiervoor worden in speciaalzaken opbergboxen en frames verkocht.
Nog wat leuke feitjes
Wist je dat:
- Een Mini figuur zonder haar precies 4 LEGO blokjes hoog is
- Het totaal aantal geproduceerde Mini figuren tot op heden (mei 2016) even veel is dan de inhoud van 17 zwembaden
- Elke seconde 12 nieuwe Mini figuren worden geproduceerd
- De LEGO ontwerpers maar zelden neuzen gebruiken op de gezichten om zo de ontwerpen minimalistisch te houden
- Een aantal LEGO medewerkers in plaats van visitekaartjes Mini figuren gebruiken met hun naam er op!
Conclusie
Wacht niet te lang met het verzamelen. Zoals al geschreven kun je een waardevolle verzameling opbouwen. Wie weet hoeveel je verzameling van Mini figuren over 5 of 10 jaar waard is. Immers worden de poppetjes die op dit moment verkocht worden in de toekomst niet meer verkocht. Je kunt ook op Marktplaats zien dat het sparen van LEGO Mini figuren een langdurende trend is.
Online catalogi van Mini figuren
Star Wars catalogus: http://www.minifigs.nl/
De complete LEGO Mini Figuur catalogus in boekvorm: http://www.minifigure.org/book/the-complete-lego-figure-catalog/
Top 100 meest zeldzame Mini Figuren: http://www.minifigpriceguide.com/Top100LegoMinifigures.html
Engelstalige prijsgids: http://minifigpriceguide.com/wordpress/
Plaatjesgids alle Collectible Mini Figuren: http://www.collectibleminifigs.com/