Welke tv-quizzen zijn er
Inleiding
Eén van de meest bekeken genres op tv is de tv-quiz. Vlotte quizmasters en kandidaten uit alle windstreken van het land zorgen vaak voor vermakelijke televisie, die ook nog eens educatief verantwoord is. Hoewel quizzen in de eerste plaats bedoeld zijn voor het vermaak, is er vaak een flinke som geld mee gemoeid, wat maakt dat het soms ook bloedstollend spannend kan worden.
TV-quizzen
Hieronder volgt een lijstje met enkele bekende tv-quizzen die de komende tijd te zien zijn op Nederlandse zenders. Alleen quizzen waarbij de deelnemers (kennis)vragen moeten beantwoorden zijn opgenomen, dus spellen als ‘Deal or No Deal’ ontbreken in de lijst.
Achmea Kennisquiz J/M: RTL4, elke zondag om 20:00. Elke provincie levert één slimste brugklasser, die het in verschillende rondes tegen elkaar opnemen. Er zijn twee varianten van de quiz: één voor vmbo-scholieren, en één voor havo- en vwo-scholieren.
Eén tegen 100: RTL4, elke zondag om 21:30. Al sinds 2000 niet alleen in Nederland, maar ook in andere landen een enorme hit. Onder leiding van Caroline Tensen beantwoordt één speler vanuit ‘de stoel’ vragen uit diverse categorieën. Wanneer de deelnemer de categorie heeft gezien mag deze kiezen voor een moeilijke of makkelijke vraag uit die categorie, en kiest vervolgens uit drie antwoordmogelijkheden op die vraag. De tegenkandidaten in de zaal beantwoorden steeds dezelfde vraag. De kandidaat in de stoel kan drie vragen passen met behulp van de zogenaamde ‘escapes’. Als de kandidaat erin slaagt alle tegenkandidaten weg te spelen is het spel gewonnen en mag hij of zij het verzamelde geldbedrag in ontvangst nemen.
Lingo: Nederland 1, elke werkdag om 19:00. Lingo is het populairste taalspel op de Nederlandse televisie. Onder leiding van presentatrice Lucille Werner proberen twee teams van elk twee deelnemers woorden te raden. Het beste team speelt elke aflevering een finale.
That’s the Question: Nederland 2, elke werkdag om 18:25. In deze tv-quiz spelen twee kandidaten individueel tegen elkaar. Dit spel gaat om het achterhalen van een hoofdvraag. In het begin van elke ronde is de hoofdvraag en het antwoord daarop helemaal blanco. De kandidaten verzamelen punten door het juist beantwoorden van vragen. Na elke juist beantwoorde vraag verschijnen letters in de hoofdvraag. Denkt een kandidaat de hoofdvraag van een bepaalde ronde te weten, dan mag hij een poging doen die vraag te stellen en hem gelijk te beantwoorden. De kandidaat die in de voorrondes de meeste punten weet te verzamelen, speelt een finale.
Tips
- Via de websites van de omroepen kun je je inschrijven voor een quiz. Houd er wel rekening mee dat het minstens enkele maanden duurt voor je werkelijk deel kunt nemen