Derrick 1923 - 2008

Inleiding

Derrick_1923_-_2008-IntroPlaatje.jpg

Derrick, elk kind kent de charmante gentleman met zijn gevoel voor rechtvaardigheid, de tv-inspecteur die werkzaam is bij de moordafdeling van Bureau München. Zaterdag 13 december 2008 overleed Horst Tappert op 85-jarige leeftijd in een ziekenhuis in datzelfde München. De man die de legendarische speurder een kwart eeuw lang gestalte gaf.

Acteur

"Meneer Tappert, beheerst u de dubbele boekhouding?"

"Ja, heel goed."

"Kunt u een inventaris opmaken?"

"Uiteraard, daar heb ik voor geleerd en voor het overige ben ik ook zo een zeer ordelijk mens."

Zo ongeveer had Horst Tappert zich het sollicitatiegesprek voorgesteld dat hij in Stendal, augustus 1945 zou moeten voeren. Het liep echter volkomen anders. "Wilt u acteur worden?", had de man van het arbeidsbemiddelingbureau onverwacht gevraagd. Horst Tappert had nog even om zich heen gekeken of hij misschien iemand anders bedoelde, maar er was niemand anders in de ruimte aanwezig. Hij besefte dat hij in het bittere naoorlogse klimaat niet lang zou moeten twijfelen of anders zou deze kans hem aan zijn neus voorbij gaan.

Acteur? Waarom niet? Als er niks anders voorhanden is...

En zo kon het dat een 22-jarige import-exportkoopman met een handelsdiploma het bureau verliet met een jaarcontract als acteur op zak.

Derrick

Hoewel Tappert de volgende drie decennia in talloze theaterproducties te zien is, van volkstoneel tot Shakspeare, en in menig film speelt is hij nooit echt bij het grote publiek doorgbroken. Dat gebeurt pas in 1973 als hij de rol van Derrick aangeboden krijgt. Tappert beseft dat dit zijn laatste kans is om in de vaart der volkeren door te stoten en maakt er geen half werk van. "Ik, Horst Tappert, was in één klap tien of twaalf uur per dag een politieman genaamd Derrick. Ik kon deze keer niet in een rol kruipen zoals voorheen, want die rol bestond nog niet. Er bestond geen Derrick die me kon bevelen dat ik me zus of zo moest gedragen om op hem te lijken. Derrick zou mij moeten gehoorzamen. Ik had hem volledig in de hand."

De serie

Veel van de 281 afleveringen die van de serie gemaakt zijn verlopen volgens een vast stramien. De kijkers zien hoe een moord wordt gepleegd. Vervolgens verschijnen Derrick en zijn onafscheidelijke assistent Harry Klein (gespeeld door Fritz Wepper) ten tonele en brengen de zaak in kaart. Daarna worden alle betrokkenen, meestal afkomstig uit gegoede milieus, aan een gedegen verhoor onderworpen en kan het echte rechercheren beginnen. Kamer 316 van het hoofdbureau in München vormt daarbij het thuisfront. De serie moet het niet hebben van wilde auto-achtervolgingen of expliciet geweld, maar van interpreteren en detecteren. De psychologische aanpak dus. Aan het eind van elke aflevering als de dader(s) in de boeien is/zijn geslagen heefd Derrick meestal nog een moralistische of filosofische boodschap paraat.

Oubollig

Horst Tappert speelde Derrick tussen 1973 en 1998 maar liefst 281 keer. De tv-serie was in 108 landen te zien en werd bekeken door miljoenen mensen. De tv-analytici breken zich nog steeds het hoofd over de vraag waarom de serie zo razend populair is geworden. Weinig actie, een oubollig scenario, voorspelbare dialogen en vaak het opgeheven vingertje van de commissaris zelf. Waarschijnlijk is het de degelijkheid die de hoofdpersoon uitstraalt. Degene bij wie het recht steevast zijn loop neemt. Scriptschrijver Herbert Reinecker schiep een overzichtelijke wereld waarin alle dingen hun vaste plaats hebben. Derrick verpersonificeerde daarbinnen de vertrouwde vaderfiguur waarbij je met al je problemen terecht kunt.

Wetenswaardigheden

  • De gevleugelde en veelgeciteerde uitspraak "Harry, hol schon mal den Wagen.", werd nooit gebezigd in de tv-serie, maar was een uitspraak van de Duitse komiek Harald Schmidt in een Derrick-persiflage.
  • Ook de heren van het Nederlandse satirische programma Jiskefet maakten een grappige persiflage (Inspecteur Tampert) op de tv-serie.
  • In 2004 verscheen een avondvullende tekenfilm gebaseerd op de tv-serie waarvoor Horst Tappert en Fritz Wepper hun eigen stemmen inspraken.
  • Draaiboekauteur Herbert Reinecker en Tappert lagen voortdurend met elkaar overhoop over de tekst. Zo zou Tappert in een van de laatste afleveringen van de tv-serie geweigerd hebben een vergelijking te maken tussen de genocide in Bosnië en de holocaust.
  • Tot de vele fans van de tv-serie behoren onder meer Oud-bondskanselier Helmut Kohl, prins Albert van Monaco en paus Johannes Paulus II.
  • De titelmuziek was afkomstig van Les Humphries.
  • In alle afleveringen van de tv-serie heeft Derrick maar twaalf keer van zijn dienstwapen gebruik gemaakt.

Tips

  • In 1998 verscheen bij Wilhelm Heyne Verlag Munchen de autobiografie Derrick Und Ich - Meine Zwei Leben. De citaten in dit artikel zijn hieraan ontleend.

Nawoord

Vijf jaar na zijn dood wordt bekend dat Tappert, die altijd beweerd had dat hij hospik was bij de Wehrmacht tijdens de Tweede Wereldoorlog, deel had uitgemaakt van de Waffen SS-divisie Doodskop en dat hij, hoewel in bescheiden rol van grenadier, betrokken was bij de herovering van de plaats Charkov in de Oekraïne. Sindsdien is hij persona non grata in zijn thuishaven Duitsland en wordt de serie nog maar zelden in Europa op tv vertoond.

Link

  • http://www.derrick-fanclub.de