Wat wil je weten over FootGolf
Kennismaking met FootGolf
Helemaal nieuw is deze nieuwe vrijetijdsbeoefening niet: FootGolf. Maar bekend bij het grote publiek evenmin. Ook de juiste schrijfwijze staat nog ter discussie: is het nu FootGolf, Footgolf of gewoon footgolf? Toch is het best mogelijk dat deze combinatie van voetbal en golf een succes wordt. Voetbal is immers wereldwijd volkssport nummer een!
Wat is Footgolf precies?
- Zoals gezegd: een combinatie van golf en voetbal. Echter, lang niet iedereen voelt zich geroepen om te gaan golfen, tenzij je in Groot-Brittannië woont: daar golft iedereen! Bij ons heeft golf nog steeds het imago van een sport voor de ‘happy few’: duur, het vraagt nogal wat tijd, je moet veel oefenen, je hebt een toch wel redelijk dure uitrusting nodig, je moet een golfvaardigheidsbewijs hebben (GVB) wil je op de baan mogen enz…
- Voetballen echter is veel populairder. En vooral: ook al ben je geen supertalent, voetbal is leuk, zowel voor hem als voor haar (zij het nog steeds in mindere mate)!
De geschiedenis van FootGolf
Misschien herinnert u zich voetballer Willem Korsten Nog? Hij speelde professioneel voetbal bij onder andere Vitesse, Leeds United en Tottenham Hotspur.
Na de training werd er vaak een spelletje gespeeld waarbij het de bedoeling was om de bal van het trainingsveld in zo min mogelijk trappen in de deur van de kleedkamer (maar liefst 1 km. verderop) te doen belanden. Dit vermaak werd de basis voor een officiële, nieuwe sport: FootGolf.
Iets over de reglementen
♦ Het spel wordt gespeeld op officiële golfbanen waarbij de holes een diameter van 55,5 cm hebben. Eigenaardig: één website heeft het over holes van 53 cm en Wikipedia vermeldt 52 cm? In het algemeen zijn de spelregels grotendeels overgenomen van het ‘normale’ golfspel.
♦ Kledingvoorschriften: het is de bedoeling dat je in een stijlvolle outfit op de green verschijnt: halflange broek, kniekousen, polo en (eventueel) een platte pet. Enkel de voetbalschoenen verwijzen naar het voetbal, de rest van je outfit is een mengelmoes van golf- en de polosport.
Ombouw bestaande golfbanen
Uiteraard zijn niet alle golfers blij met de komst van ‘footgolf’. De bestaande golfbanen moeten immers ‘footgolf-ready’ worden aangepast. Enkele golfbanen begonnen met een proef op 9 holes.
Banen die vandaag reeds footgolf aanbieden:
- golfbaan De Hoge Dijk, Amsterdam,
- golfbaan Spaarnwoude, Velsen Zuid,
- golfbaan Hof van Saksen: heeft sinds 5 april 2010 een 18-holes footgolfbaan.
- golfbaan Rijk van Nijmegen: organiseerde reeds in 2009 het eerste Nederlandsr Kampioenschap footgolf.
Verder worden er footgolfclinics aangeboden op golfclub Goirle, Prise d'eau/Tilburg, golfbaan Vossenhole en golfbaan Echt-Susteren. En er zijn nog meer aspirant golfbanen die footgolf willen gaan aanbieden.
Voetbalprofs: trekkers!
(Ex-)profs als Regi Blinker, Kenneth Perez, Roy Makaay, Luc Nilis, Mario Been, Boukhari, Pierre van Hooijdonk, Danny Koevermans Michael Mols, Bryan Roy en Aaron Winter treden regelmatig op als enthousiasmeerders van Footgolf.
Links
- De website met als titel de Nederlandse Foot Golf Bond (NFGB) kun je vinden op: http://nfgb.nl/. Het adres is: Herengracht 124/128 te 1015 BT Amsterdam. Op deze site staat aangekondigd dat het Nederlands kampioenschap Amateur Footgolf zal plaatshebben op 4 september 2010, mits voldoende aanmeldingen.
- IFGA: is de officiële internationale bond: International FootGolf Association. Het hoofdkantoor bevindt zich in Genève.
- De Hoge Dijk
- Hof van Saksen
- Spaarnwoude
- Rijk van Nijmegen