Regels Formule 1 in 2011
Het "circus" gaat weer van start
Formule 1, is het nog wel wat het geweest is?
Het Formule 1-circus gaat weer van start, nu niet in Bahrein door de onrusten in dat land, maar wel in Australië. Elk jaar is de eerste race voor de fans weer hét moment waar enigszins bekend wordt welk team in de voorgaande winter de beste auto heeft ontwikkeld. Wie het beste coureursduo heeft aangenomen wordt pas duidelijk na een race of drie á vier, als er een aantal inhaalpogingen gedaan zijn en iedereen gewend is aan het nieuwe “rubber”.
Het nieuwe “rubber”
Vanaf dit Formule 1 seizoen wordt er niet meer geracet op Bridgestone banden, maar op Firestone banden. Uberhaupt, waarom die namen? Wat bestond er eerst, Bridgestone of Firestone? Mocht Firestone het eerste zijn geweest, waarom noem je dan je bandenmerk in hemelsnaam naar een steen op een brug? Maar dat is een andere discussie, het ging over de Formule 1. Dit seizoen is het eerste seizoen, sinds een groot aantal jaren, dat er gereden zal worden met Firestone banden. Op zich is er niks bijzonders aan een switch, want ook Goodyear en Michelin zijn leveranciers geweest van de Formule 1 de afgelopen 15 jaar, maar toch ligt het in dit geval anders. Firestone introduceert, nadat vorig jaar al de onderscheid tussen de harde en de zachte compound (de samenstelling van het rubber van de band) duidelijk was door een groene zijkant, verschillende leuke kleurtjes voor allerlei types banden! Zo wordt het voor de kijker interessanter om naar de Formule 1 te kijken, aldus Firestone…. Mij kan het niks schelen of iemand op de harde, de medium of de zachte band rijdt. Waarom moeten alle keuzes die een team maakt zo openbaar zijn? Is het niet veel interessanter om zelf te kunnen raden welke banden gebruikt zijn door een team, aan de hand van de pitstopstrategie? Of is de kijker van de Formule 1 te saai en te lui geworden om hier maar een klein beetje over na te moeten/willen denken?
Inhaalpogingen
Dan het inhalen van je opponenten. “Vroeger” moest je én de ballen hebben, maar ook dicht genoeg op je voorganger rijden, om iemand in te halen. Sinds vorig seizoen wordt het makkelijker gemaakt om in te halen, want volgens de hoge bazen van de FIA is het té lastig voor de coureurs. Alsof er alleen watjes in de Formule 1 zijn aan beland die niks durven?! Maar oké, er zijn dus nieuwe regels waardoor inhalen makkelijker wordt. Allereerst is daar het KERS. KERS is het systeem dat remenergie opslaat en waar de coureur gebruik van kan maken door een boostknopje in te drukken en tijdelijk 80pk meer tot hun beschikking te krijgen. Tot zover de nuttige en moderne (ook Formule 1 gaat met z’n tijd mee) toepassingen. Nutteloos is de regel dat de achtervleugel bewogen mag worden door de coureur….. De teams stellen de vleugels van een auto zo af dat men bijvoorbeeld veel grip heeft op een circuit, maar een lage topsnelheid. Dat gaat dus niet meer op met de nieuwe regels. Als men veel grip nodig heeft in bochten en op de rechte stukken weinig downforce wil, dan kan dat nu gewoon! Men stelt de vleugels zo af dat er veel downforce ontstaat en de coureur zet op het rechte stuk de vleugel weer vlak om ook een hoge topsnelheid te genereren! Wég afstelling, wég ongelijkheden die de sport zo leuk maken!
Conclusie
Het lijkt alsof ik heel negatief ben over de Formule 1, maar dat is niet echt zo. Ja, ik vind de veranderingen van het reglement onzinnig en ik zie de nut en noodzaak er niet echt van in. Toch heeft de sport een aantal jaren geleden mijn hart gestolen. Alle positieve zaken, zoals de snelheid, de “glitter and glamour”, de spanning door de start en pitstops, de vaak spectaculaire crashes en de hele “magie” rond het hele circus. Ook komend seizoen zal het weer spannend worden. Voorzichtig wil ik wel een voorspelling doen voor de einduitslag. Bindt me er niet geheel op vast maar ik denk dat de top 5 er zo uit gaat zien:
- Lewis Hamilton
- Sebastian Vettel
- Mark Webber
- Jenson Button
- Fernando Alonso
Red Bull lijkt nu wel het sterkste team, maar Sebastian wil het té graag, dus hij gaat fouten maken. Lewis is een constante factor en reageert goed op fouten van anderen. Daarom wint Lewis dit jaar het kampioenschap, ook dankzij steun en toeverlaat van Jenson Button. Op het moment van schrijven verheug ik me op de eerste race. Als dit artikel gepubliceerd is weten we al weer wat meer over de stand van zaken in de eredivisie van de autosport.
Laten we samen hopen op een mooi seizoen!