Alles over hockey

Geschiedenis van hockey

Ongeveer 5000 jaar geleden werd in Perzen een spel gespeeld dat veel op polo van nu lijkt. Polo is een soort hockey, maar dan met paarden en iets langere sticks. Vooral de rijke mensen speelden dit spel, omdat de armen niet genoeg geld hadden om een paard te kopen.

Maar omdat zij ook erg graag het spel wilden spelen hebben ze het iets aangepast. Het nieuwe spel speelde zich af op de grond en er werd gebruik gemaakt van kortere sticks.

In Griekenland werd later ook een vorm van polo gespeeld. Dit blijkt uit opgravingen in Athene. En de Romeinen speelden ook een soort hockey op het strand, maar in plaats van een bal gebruikten ze een mensenschedel.

Het echte spel met paarden verspreidde zich over een groot deel van Azië (o.a via India en Japan). Geleerden denken dat hockey vanuit het Romeinse rijk terecht is gekomen in Engeland.

Het spel

Bij hockey spelen twee ploegen tegen elkaar.

Elke ploeg bestaat uit elf spelers, tien veldspelers en een doelman. Een wedstrijd is in twee delen verdeelt en elk deel duurt 35 minuten.

Tussen de delen is een pauze van vijf tot tien minuten. Na de pauze wisselen de ploegen van speelhelft en moeten ze dus in het andere doel scoren.

De stick

Het eerste waar je aan denkt als je gaat hockeyen is natuurlijk een stick.

Vroeger waren de sticks hard en onbuigbaar omdat deze uit één stuk hout werden gemaakt. Wij gebruiken in Nederland nog steeds sticks gemaakt uit hout, maar deze laten we voor ons maken in ander zoals India en Pakistan.

Enkele jaren geleden (+/- 1998) werden er nog aluminium sticks verkocht, maar dit gebeurt niet meer in Nederland, omdat ze levensgevaarlijk kunnen zijn als ze afbreken. Er kunnen dan namelijk scherpe punten ontstaan.

Tegenwoordig worden veel sticks gemaakt uit kunststof, als glasfiber, polyfiber, aramide en carbon. Het maken van een stick gebeurt met een mal. Als de 'stick' uit de mal komt is hij ruw. Door het te lakken en er verf op te spuiten krijgt de stick zijn gladde vorm.

In deze kunststof sticks zitten geen nerven waardoor ze minder snel breken dan houten sticks.

Een stick weegt tussen de 340 en 794 gram en moet door een ring met een diameter van 5,10 cm kunnen worden gehaald. Als het niet aan deze eisen voldoet is het geen officiële hockeystick.

De hockeybal

Vroeger speelden mensen met alles wat rond was. Rond 1950 werd met een bal van kurk gespeeld of met ballen van paardenhaar met daar omheen een laagje kurk of leer. Tegenwoordig gebruiken we allerlei kunststofballen die gevuld kunnen worden om het juiste gewicht te krijgen.

De buitenkant van de bal is meestal glad, maar er kan een naad of kleine putjes in zitten. Dit worden dimple ballen genoemd en zijn hockeyballen die sneller rollen dan de normale gladde ballen

Eisen van een hockeybal:

  • Een bal moet tussen de 156 en 163 gram wegen.
  • De omtrek van de bal ligt tussen de 22,4 cm en 23,5 cm.

Als de hokceybal daar niet aan voldoet is het, net zoals bij de hockeystick, geen officiële hockeybal.