Wat is een tiebreak

In spellen en sporten is de tiebreak van toepassing om bij een gelijke stand bij een spel of sport ervoor te zorgen dat er toch een winnaar komt. Bij gelijkspel wordt er een extra ronde gespeeld die de 'tiebreak' wordt genoemd.

Wedstrijd

In bepaalde situaties wordt een tiebreak toegepast, wat gezien kan worden als een extra en laatste speelronde. Deze speelronde kan enkele minuten duren maar kan ook langer duren.

Quiz

Als quiz-gangers bijvoorbeeld bij een gelijkspel eindigen kan een tiebreak hier een einde aan brengen door 1 of meerdere extra vragen te stellen. Degene die de 1ste vraag of de meeste vragen goed heeft, wint. Vaak moet er wel met 2 punten verschil gewonnen worden. Dus een speler moet 2 of meer vragen meer goed hebben dan zijn tegenstander.

Voetbal

Bij grote toernooien en eindronden (zoals het WK, EK, finaleronden Champions League, Europa Leauge) wordt er bij een gelijkspel na verlenging penalty shootouts (strafschoppen) gespeeld. Hierbij moeten beide teams 5 strafschoppen nemen. Het team dat de meeste strafschoppen scoort, wint uiteindelijk. In sommige gevallen, zoals in de Engelse FA Cup, wordt een hele wedstrijd overgespeeld om te beslissen wie de uiteindelijke winnaar wordt.

Honkbal

Als een honkbalwedstrijd eindigt in een gelijkspel na negen innings, wordt er een extra inning gespeeld totdat een inning eindigt waarbij 1 van de teams voorstaat. Soms wordt er een gelijkspel gespeeld omdat niet de hele wedstrijd uitgespeeld kon worden door bijvoorbeeld duisternis (dit werd na de jaren 40 minder door de installatie van lichten boven de honkbalvelden). In sommige gevallen wordt van te voren afgesproken hoeveel innings er worden gespeeld zodat er sowieso binnen die innings een winnaar bekend wordt. Op 1 Mei 1920 werd de langste belangrijke honkbal wedstrijd gespeeld die maar liefst 26 innings duurde. In 1981 werd er een kleinere honkbalwedstrijd gespeeld die zelfs 33 innings duurde. Deze wedstrijd behoorde onder de Minor League van de Verenigde Staten. Soms wordt de extra inning gespeeld waarbij een renner alvast op het thuishonk staat zodat het spel sneller een winnaar kan krijgen. Theoretisch kan zo'n tiebreak-inning eeuwig lang doorgaan.

Tennis

De tiebreak is in Nederland het meest bekend bij het spel tennis. Bij een 6-6 in games (een game bestaat uit 4 punten, 15-0, 30-0, 40-0, game) wordt er een tiebreak gespeeld. In de tiebreak begint 1 speler met serveren die slechts 1x mag serveren. De volgende speler mag vervolgens 2x serveren en de 1ste speler mag vervolgens weer 2x serveren. Steeds mag iedere speler dus 2x serveren met uitzondering van de eerste servicebeurt. Als er een totale score van 6 is (dat kan bij 3-3, 4-2, 5-1 en 6-0) moeten de spelers van kant verwisselen en bij totale score van 12 (6-6) moet er weer worden gewisseld. De speler die als eerste de 7 punten heeft bereikt wint, mits het minstens 2 meer punten is dan de tegenstander. Met 7-6 in de tiebreak kan er dus niet gewonnen worden. 7-5 dus wel. Degene die de tiebreak wint, wint de set met 7-6 (normaal kan een set alleen gewonnen worden bij een verschil van 2 games maar bij het spelen van een tiebreak mag het met 1 game omdat de tiebreak alsware een lange game is). In de 5e set van alle Grand Slams (Wimbledon , Roland Garros , US Open , en Australian Open ) wordt er geen tie-break gespeeld met uitzondering van de US-open waar in de 5e en beslissende set wel een tiebreak wordt gespeeld.

Tennis voor beginners

Spelregels van tennis

Enkele bekende tennisspelers:

Roger Federer

Rafael Nadal

Boris Becker

Bjorn Borg

Serena Williams en Venus Williams

Schaken

Een tiebreak bij schaken is het laten spelen van een paar extra partijen met een versneld tempo. Het kan ook zijn dat de beslissing al gevallen is wat betreft de winnaar omdat 1 speler met onderling resultaat al heeft gewonnen. Ook kunnen de weerstandspunten bij elkaar worden opgeteld.

Weerstandspunten bij schaken:

  • Koningin: 8 punten
  • Toren: 5 punten
  • Loper: 3 punten
  • Paard: 3 punten
  • Pion: 1 punt

Het kan ook zijn dat een speler wint doordaat hij meer met zwart heeft gewonnen dan zijn tegenstander dan met wit. Of dat de speler met de laagste ranking wint. Als het schaaktoernooi een goed reglement heeft zorgt het ervoor dat er altijd een winnaar komt, en maakt dan dus gebruik van loting. Als er meerdere winnaars zijn wordt het prijzengeld opgeteld en gedeeld door het aantal winnaars.

Regels van schaken

Wat is er nog meer tiebreak?

Oostenrijkse boyband

Poolse Jazz groep