Het ontstaan en de geschiedenis van voetbal
Inleiding
Hoewel de Engelsen zeggen dat ze het voetbal hebben uitgevonden, bestaat het al veel langer en dateert het zelfs van Christus. Ook toen werden er al soortgelijke balspelen gespeeld. Het voetbal zoals we het nu kennen met de huidige regels is wel ontstaan in Engeland. Hieronder een overzicht van de geschiedenis van het voetbal.
Voetbal door de eeuwen heen
3400 jaar voor Christus: In ongeveer elke beschaving speelde sport een rol. Vaak had het veel te maken met godsdienst en/of militaire training. Balspelen bestaan al heel erg lang. 3400 v. chr. speelden de meso-indianen een balspel dat op voetbal leek. Het spel werd later overgenomen door de inca's. In die beschaving had de sport veel met hun religie te maken. Zo werd de aanvoerder van het verliezende team bijvoorbeeld geofferd aan de goden.
Ook in Aziatische landen werd gevoetbald. In China was er het tsu-chu. Later veranderde dat in Kemari, een spel waarbij de bal in de lucht gehouden diende te worden en waarbij gescoord kon worden door middel van het schieten van de bal door een gat van 30 bij 40 cm op 9 meter hoogte. Een zeer moeilijk spel.
250: Engelse soldaten beginnen ook tegen een soort bal aan te trappen......sommige mensen geloven dat deze soldaten op het idee kwamen voor een nieuwe sport, toen ze voor de grap met de schedels van hun verslagen vijanden voetbalden.
800: In Engeland wordt de eerste ruwe vorm van voetbal gespeeld. Honderden mensen rennen achter een bal aan. Door de vele vechtpartijen om die bal, vallen er vaak doden en gewonden.
De Italianen bedenken regels voor "calcio", een soort voetbal met teams van 27 man.
1553: In 1533 werd er in Engeland, in Chester, gevoetbald (football) tijdens de zogeheten "Shrove Tuesday". Tijdens Shrove Tuesday, de dag voor het vasten, werden in het hele land "football games" gehouden. De wedstrijden waren ruw en chaotisch. Het voetbalspel zag er nog steeds heel anders uit dan dat van tegenwoordig. De bal mocht namelijk nog met de hand aangeraakt worden en men mocht er mee lopen. Er waren geen algemene spelregels en in iedere streek waren de regels weer anders. Pas in 1845 werd het verbod officieel opgeheven.
1573:
De Engelse koningin Elizabeth verbiedt voetbal. Zij schaamt zich ervoor, dat haar bezoekers bij elke wedstrijd bloedende mensen achter een bal aan zien rennen, die niet tegen de bal, maar tegen elkaar schoppen.
Tot 1848:
Het voetbalspel is in Engeland lange tijd verboden geweest omdat het zou uitnodigen tot relletjes en ruzie. Er werd op de Public Schools in Engeland gevoetbald. Voetbalvelden zoals we die nu kennen waren er nog niet. De spelregels verschilden nogal. Bij de ene school mocht de bal met de hand opgepakt worden en was het geoorloofd om mee te lopen of te gooien. Bij een andere school mocht dat juist weer niet. Door die verschillende spelregels konden scholen nooit tegen elkaar spelen.
1848: In 1848 deed men in Engeland pogingen om algemene spelregels voor het 'football' op te stellen. Deze werden bekend onder de naam "Cambridge Rules".
- 1 speler mag maar de bal met de hand aanraken: de keeper
- als de bal buiten het veld rolt, mag je de bal wel met de hand het veld ingooien.
- er komen lijnen op het veld.
- er komt een scheidsrechter langs de lijn.
Het moderne voetbalspel ontstaat.
1854
In 1854 kwam de eerste rubberen bal (uitgevonden door Charles Goodyear) waardoor voetbal veel spannender werd. In Engeland werd door veel mensen de voetbalsport gezien als een sport voor de arbeiders. Aan het eind van de vorige eeuw ontstonden al de eerste clubs zoals Arsenal, Manchester United en West Ham United. In Engeland waren inmiddels algemene spelregels ontstaan, maar die waren nog niet zoals wij die tegenwoordig kennen. Iedere speler die de bal van achteren aangespeeld kreeg stond buitenspel(!). In 1866 werd deze buitenspelregel aangepast waardoor het voetbal een stuk aantrekkelijker werd voor het publiek. En wat te denken van de keeper. Deze was aan het eind van de vorige eeuw eigenlijk nog een gewone speler en min of meer 'vogelvrij' (hier komt de uitdrukking vliegende keep vandaan). Het was heel normaal om de keeper te vloeren voor hij de bal kon pakken.
1872:
De eerste voetbalwedstrijd tussen 2 landen: Engeland en Schotland.
1885: Voor het eerst verdienen Engelse spelers hun brood met sport. Ze spelen professioneel voetbal. Omdat nog steeds veel voetballers verwond worden terwijl ze net een doelpunt willen maken, komt er een nieuwe spelregel bij: de strafschop (in het Engels: penalty).
1904: De wereldvoetbalbond FIFA wordt opgericht.
1920:
1930: Het eerste wereldkampioenschap wordt gehouden in Uruguay. Er doen 13 teams mee.
1958: Het WK voetbal komt voor het eerst op televisie.
Geschiedenis van voetbal in nederland
In ons land werd in Haarlem in 1879 de Haarlemse Football Club opgericht. Dit was in Nederland de eerste voetbalclub. Op 8 december 1889 werd de Nederlandse Voetbal en Atletiekbond opgericht, de voorloper van de huidige KNVB. Vanaf 1895 behartigde deze bond alleen nog maar de belangen van de voetballers en de naam veranderde in Nederlandse Voetbalbond. Al in 1937 vertrok de eerste Nederlandse voetballer naar het buitenland om daar profvoetballer te worden. Wie was de eerste professionele voetbalspeler van Nederland? Voor de meeste voetbalkenners is die vraag niet zo moeilijk te beantwoorden: Bep Bakhuijs. Hij verkaste in 1937 naar Frankrijk en werd bij FC Metz betaald om tegen een balletje te trappen In die periode gingen er in ons land stemmen op om het betaalde voetbal te introduceren. De KNVB hield dat echter tegen. Meteen na de oorlog en in het begin van de jaren vijftig klonken er steeds meer geluiden om in Nederland betaald voetbal in te voeren. De KNVB wees alle voorstellen naar het betaalde voetbal echter af. Zij ging zelfs zover om iedereen te diskwalificeren die zich liet belonen voor het voetbalspel. De KNVB manoeuvreerde zichzelf hiermee in een onmogelijke positie. Er kwamen steeds meer voorstanders voor betaald voetbal. Het kon dan ook niet uitblijven: In 1954 werd de NBVB (Nederlandse Beroepsvoetbalbond) opgericht. Veel voetbalclubs zetten de KNVB het ‘mes op de keel’ om de koers te wijzigen. Dat gebeurde dan ook. De KNVB kon niet anders dan akkoord gaan met betaald voetbal in ons land. Er werd een document getekend waarin werd bepaald dat de NBVB opging in de KNVB. Het betaalde voetbal in Nederland was een feit.
Populariteit van voetbal
Voetbal is populair, omdat iedereen het bijna overal en altijd kan spelen. Het enige wat je nodig hebt is een bal. Ook spreekt het aan omdat op het veld iedereen gelijk is en het niet meer uitmaakt wat je positie is maatschappelijk. Dit gold vooral vroeger in koloniale tijden. De bezetters verslaan op het sportveld was een goede manier om zich tegen hen af te zetten. In deze Statistieken van het CBS is te lezen over populariteit van voetbal in Nederland.
Links
- www.knvb.nl