Wat is de HollandBelgium Bid

HollandBelgium Bid

De HollandBelgium Bid is de kandidatuur voor het organiseren van het WK voetbal in 2018. In 2018 wordt waarschijnlijk een Europese organisatie gekozen om het WK te organiseren. Nederland en België hebben de handen in elkaar geslaan om hun kandidatuur te stellen. De HollandBelgium Bid is al enkele jaren bezig met de kandidatuurstelling. Hoe dat verloopt lees je in volgend artikel.

Procedure

De Fifa, de wereldvoetbalbond, kiest op 2 december waar de WK's van 2018 en 2022 zullen doorgaan. Ze geven de voorkeur aan een WK in één land. Maar door vorige successen zoals Euro 2000 en het WK in Japan en Korea maakt onze kandidatuur toch een kans. Op 2 december kiezen 24 leden van het 'executive committee' de organisator. Om als winnaar verkozen te worden moet je een meerderheid van 13 stemmen halen. Alle deelnemende landen zijn momenteel dus volop aan het lobbyen om stemmen te halen. Daarvoor heeft 'The bid' enkele bekende ambassadeurs ingeschakeld. Deze bekende sporters maken promotie voor 'the Bid'.

  • Ruud Gullit
  • Johan Cruijff
  • Justin Henin
  • Jean-Marie Pfaff
  • Guus Hiddink
  • Eric Gerets
  • Marco Van Basten

Het lijstje gaat nog veel verder. Uiteraard doen de andere organiserende landen net hetzelfde. De organisatie van 'the bid' bestaat uit de voetbalbonden van Nederland en België, Ruud Gullit is de voorzitter.

Waarom kandidaat

Een WK heeft een enorme uitstraling en trekt miljoenen kijkers op televisie. Op de eerste plaats is dit dus een prestige project dat Nederland en België, en het voetbal in beide landen, moet promoten. Een WK zorgt ook voor een impuls voor de ontwikkeling van het voetbal, het trekt jongeren aan, stimuleert de stadioninfrastructuur en geeft de lokale economie een boost.

Er zijn verschillende redenen waarom onze kandidatuur een goede kans maakt:

  • Nederland en België zijn compact, alles speelsteden liggen kort bij elkaar
  • Euro 2000 bewees dat 2 landen samen een organisatie aankunnen
  • Nederland is het hoogst geklasseerde land dat nog nooit mocht organiseren
  • De rijke voetbalgeschiedenis van beide landen
  • Centrale ligging in de voetbalwereld, goed wegennet, veel accomodatie
  • De enige kandidatuur die ook franstalig is

Concurrentie

De Fifa makt gebruik van een roulatie systeem. Dit zorgt ervoor dat het WK van 2018 in Europa wordt gespeeld. Hierdoor vallen belangrijke kandidaten zoals USA, Australië en Japan af. De concurrentie is echter niet mals. Engeland, Spanje-Portugal en Rusland dingen nog mee naar de organisatie. Zij hebben de troef dat er een groter budget ter beschikking is. Bovendien worden wereldsterren zoals David Beckham en staatshoofden zoals Vladimir Poetin ingeschakeld als ambassadeur.

Nadelen

Er is ook kritiek op onze kandidatuur. Natuurlijk zou het een enorme eer en motivatie zijn voor ons voetbal moest het WK hier doorgaan. Maar een WK organiseren kost ook hopen geld. Men stelt soms dat de economie er wel bij vaart. Maar recente berekeningen tonen aan dat de organisatie meer geld kost dan dat het opbrengt. Bovendien moet er zwaar geïnvesteerd worden in infrastructuur die nadien mogelijks niet meer gebruikt wordt. Vooral in België wringt hier het schoentje. De Fifa heeft bepaald eisen zoals de vrijstelling van belastingen. Dit kon in het Belgische parlement al op de nodige weerstand rekenen. Ook de stadions vormen in België een probleem. De infrastructuur is hopeloos verouderd en de procedures voor nieuwe stadions verlopen alles behalve vlot.

  • Brussel: nog geen stadion, zelfs nog geen bouwgrond gevonden
  • Brugge: plannen voor een stadion, problemen met buurtbewoners en gewestplannen
  • Luik: plannen voor een nieuw stadion, locatie nog niet gekend
  • Genk: uitbreiding huidig stadion, onvoldoende toegangswegen beschikbaar
  • Charleroi: geen concrete plannen
  • De bouw van stadions in Nederland vormt minder problemen

Conclusie

De kandidatuur van 'The Bid' is zeker origineel. Men promoot een groen WK waar met een duurzame en milieuvriendelijke achtergrond. Maar of we opkunnen tegen de zware concurrentie is een andere vraag. Landen zoals Rusland en Engeland hebben geen problemen om te voldoen aan de zware financiële eisen van de FIFA. Het is algemeen geweten dat de Fifa nogal gevoelig is voor geldkwesties. Bovendien verloopt de bouw van broodnodige stadions stroef.

Het is ook maar de vraag of onze landen in de huidige crisis geen andere zorgen hebben dan een duur WK te organiseren. Maar het blijft een unieke gelegenheid om een uniek evenement naar hier te halen. En de Belgen krijgen nog eens de kans om ook deel te nemen aan het WK...

Helaas...

Op 2 december 2010 heeft de Fifa gekozen voor een WK 2018 in Rusland en 2022 in Qatar. De oliedollars hebben dus gezorgd voor de hoofdprijs. Jammer voor beide landen. De organisatie kan wel terugblikken op een geslaagde campagne en een originele bid. Ze kreeg daarvoor ook een pluim van de Fifa.