Wat zijn de 10 grootste voetbalstadions
Inleiding
Voetbal is een wereldsport. Over de hele wereld vind je voetbalstadions van verschillende formaten waar duizenden mensen op af komen. In Nederland zijn de Arena en de Kuip de grootste met beiden een capaciteit van ongeveer 50.000 plaatsen, maar wereldwijd gezien stellen deze stadions weinig voor. Wat zijn op dit moment de grootste voetbalstadions ter wereld? Op deze pagina vind je de 10 grootste voetbalstadions die er in de wereld staan.
Kern/onderwerp (beschrijven in je eigen woorden)
10. Wembley Stadium (Londen, Engeland) – capaciteit: 90.000
Het Wembley stadium staat in de wijk Wembley van Londen. Het vroeger genoemde Empire Stadium werd van 2000-2007 omgebouwd tot het huidige Wembley. In dit stadion worden naast de vele concerten de wedstrijden van het Engelse nationale team, de FA Cup finale en de League Cup gespeeld.
9. Estádio Monumental Isidrio Romero Carbo (Guayaquil, Equador) – capaciteit: 90.000
Het stadion is de thuishaven van de voetbalclub Barcelona Sporting Club. Het is qua capaciteit het grootste stadion van Equador en het op-een-na grootste voetbalstadion van Zuid-Amerika.
8. Soccer City Stadium (Johannesburg, Zuid-Afrika) – capaciteit: 94.700
Het Soccer City Stadium ( voorheen First National Bank Stadium) is in 1986 gebouwd. Het had toen een capaciteit van 80.000. Voor het WK van 2010 moest het stadion gerenoveerd worden en werd uitgebreid tot een capaciteit van 94.700. Hiermee is dit stadion het grootste stadion van het Afrikaanse continent.
7. Estádio da Macaranã (Rio de Janeiro, Brazilië) – capaciteit: 95.000
Estádio da Macaranã is gebouwd voor het WK van 1950. Oorspronkelijk had het een capaciteit van 183.000 toeschouwers. Dit aantal werd teruggebracht tot 115.000 toen alle plaatsen zitplaatsen werden. Uit veiligheidsoverwegingen werd dit aantal nog tot het huidige 95.000 teruggebracht. Dit stadion is de thuishaven van meerdere clubs, namelijk: Botafogo FR. CR Flamengo, Fluminese FC en CR Vasco da Gama.
6. Camp Nou (Barcelona, Spanje) – capaciteit: 99.354
Camp nou is het grootste voetbalstadion van Europa. Het is de thuishaven van de Europese en Spaanse topclub FC Barcelona. De naam Camp Nou is het Catalaans voor ‘’nieuw veld’’. Het stadion is een grote trekpleister voor toeristen.
5. Bukit Jalil National Stadium (Kuala Lumpur, Maleisië) – capaciteit: 100.000
Het stadion werd in 1997 gebouwd voor de Commonwealth Games, maar dient tegenwoordig als het voetbalstadion voor het nationale elftal.
4. Azadi Stadium (Teheran, Iran) – capaciteit: 100.000
Het Azadi Stadium is het grootste stadion van Iran en West-Azië. Het is gebouwd voor de olympische spelen van 1974. Nu is het de thuishaven van de voetbalclubs Persepolis FC en Esteghlhal FC. Het stadion is voorzien van één van de grootste scoreborden ter wereld. Het heeft een afmeting van 20 bij 7,5 meter.
3. Estadio Azteca (Mexico-stad, Mexico) – capaciteit: 114.500
Het Estadio Azteca ( Aztekenstadion) is het grootste stadion van Zuid-Amerika. Het werd gebouwd voor de spelen van 1968. Het is het grootste stadion van de wereld dat alleen voor voetbal wordt gebruikt. Het is de thuishaven van de Club América. Het was tevens het decor voor de WK-finales van 1970 en 1986
2. Salt Lake Stadium (Bidhannagar, Kolkata, West Bengal, India) – capaciteit: 120.000
Het Salt Lake Stadium is de thuishaven van 4 voetbalclubs: East Bengal, Mohun Bagan, Pailan Arrows en Prayaq united.
1. Rungrado May Day Stadium (Pyongyang, Noord-Korea) – capaciteit: 150.000
Het Rungrado May Day Stadium is het grootste voetbalstadion ter wereld. Hoewel het nationale elftal hier zijn thuiswedstrijden speelt, wordt het stadion vaker voor politieke doeleinden gebruikt.
Conclusie
Over de hele wereld zijn er stadions waar duizenden mensen naartoe komen om naar hun club of nationale elftal te kjken. Deze wedstrijden worden in stadions gespeeld, de ene nog groter als de andere.