Airsoften

De nieuwe rage

Deze nieuwe door europa razende real life militaire combat simulatie sport is een vorm van het algemeen vrij bekende paintball. Het spel is echter veel realistisch dan paintball wat mede komt door het gebruik van 1:1 replica’s van moderne en klassieke vuurwapens. Ook op de verschillende terreinen en locaties waar wordt gespeeld doet men veel aan realisme. Verschillende lichte militaire voertuigen zoals quad’s ,jeeps, legertrucks en zelfgebouwde tanks zijn aanwezig en kunnen na afspraak worden ingezet. Deze sport word in team verband meestal in weekenden en vakanties gespeeld. Mede door de Nederlandse wetgeving wijken veel beoefenaars naar België waar de sport wel mag worden gespeeld. Nu wordt er op het moment wel nagedacht om de sport in Nederland toe te laten. Sinds 16-02-2011 is airsoft legaal en worden de mogelijkheden, wetgeving en andere regels door de regering onderzocht.

Wapens, kleding en veiligheid

De uitrusting bij airsoft is van groot belang. Realisme en veiligheid staat daarbij voorop. De wapens zijn 1:1 replica’s van de moderne en klassieke conflicten en dus niet van echt te onderscheiden. Enkele modellen zijn: M16, M4, Ak47, MP-5, Tompson, M1 Grand en de Mauser. Er bestaan spookverhalen over het ombouwen van de replica’s naar echte kogel vurende wapens. De wapens kunnen in geen enkel geval worden omgebouwd. De kleding is een echte sfeer verhoger. De uitrusting van bestaande militaire of politie eenheden word daarom ook zorgvuldig gekopieerd. Denk hierbij aan landmacht en marine eenheden uit de tweede wereld oorlog. Populair zijn de moderne conflicten in Irak en Afghanistan en de speciale eenheden navy seals, huurlingen, blackops en delta force. Integenstelling tot paintball word er bij airsoft niet met paint geschoten maar met bio afbreekbaren bb’s. Deze bb’s zijn gemaakt van hars en gehard zetmeel. De afmeting van de kogeltjes is 6 mm en worden in hun geheel afgebroken door de natuur. Geen grote en langdurige opruimtochten na een evenement. In deze sport staat fairplay boven aan. De hit-regel is dan ook de hoofd regel. Dit houd in dat als je wordt geraak je hit roept en jezelf rustig naar de safety zone begeeft waarna je na een van te voren afgesproken tijd weer deel kunt nemen aan het spel. Omdat de bb’s met een snelheid van ongeveer tussen de 90 en 160 meter per seconde worden afgeschoten is het verplicht een veiligheids bril of masker te dragen.

Locaties, speelvelden en speltypes

Mede door de strenge regelgeving rond airsoft in Nederland zijn veel beoefenaars naar België uitgeweken. De wapens en accessoires ( magazijnen en scopes) worden dan ook niet mee naar Nederland genomen en bij Belgische clubs opgeslagen. De locaties zijn er verschillend van elkaar. De ene keer word er op een verlaten fabriekstrein in de buurt van luik geschoten waar de nadruk ligt op CQB (close,quater battle). Dit word mede veroorzaakt door de bebouwing die daar vaak bestaat uit grote betonnen gebouwen met gangen en kamertjes. De andere keer word er op een groot (paar hectares groot) bebost gebied in de Ardennen gespeeld. Hier is de bebouwing aanzienlijk minder. Her en der geplaatste blokhutten’ schuttersputjes en andere soorten van natuurlijke schuilplaatsen zijn er wel te vinden. Op deze velden spelen 2 teams van een van te voren afgesproken aantal leden tegen elkaar. Caputre the flag is een spel waar bij 2 teams proberen elkaars flag te veroveren en naar eigen kamp te brengen. Team Deathmatch is een spel waarbij 2 teams elkaar proberen uit te roeien. Het laatst overgebleven teamlid wint. Voor veel van deze wedstrijdjes ook wel skirms genoemd wordt een weekend uitgetrokken. Dit geeft weer de mogelijkheid om nachtelijke skirms te houden. Deze skirms zijn volgens sommigen spannender dat de dag variant.

Nieuwe rage Nederland

Het wachten is nu op de politiek die voor passende regelgeving moet zorgen rond om deze nieuwe sport. 16/02/2011 is volgens de liefhebbers een mijlpaal voor de sport in Nederland. Of het net zo groot word als in de rest van de wereld is de vraag. Hoe groot de groep mensen die momenteel wekelijks naar het buitenland af reist is niet bekend maar zelf denk ik dat het een sport is die komt, groot wordt en niet meer weggaat.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden