Hoe gaat paintball in zijn werk

Inleiding

Extreme sporten worden steeds populairder. Steeds meer mensen willen graag een keer bungeejumpen, skydiven of parachutespringen. Ze krijgen hier een kick van en de adrenaline giert door hun lichaam. Dat is de belangrijkste reden om dit soort extreme sporten of activiteiten te doen: spanning. Een andere extreme activiteit is paintball. Iedereen heeft een schietwapen met verfkogeltjes erin. De bedoeling is om de andere spelers hier zo vaak mogelijk mee te raken. Maar hoe bereid je je precies voor op paintball? En welke verschillende spellen kunnen worden gespeeld?

Voorbereiding

Paintball is een gevaarlijke sport. De verfkogeltjes komen vaak met vele honderden kilometers per uur uit het wapen, en dat is niet overdreven. Als je zonder bescherming te dicht bij de geweren staat, kun je ernstig gewond raken. Je kunt zelfs een oog verliezen. Voordat je aan paintball begint, krijg je dus eerst de beschikking over goede bescherming. Je krijgt een grote overall aan die een groot deel van de klap opvangt. Dit komt doordat de overall losjes om het lichaam heen hangt. Het werkt daardoor als een soort buffer. Naast deze overall is het ook handig om losse kleding van jezelf te dragen. Wat verder enorm belangrijk is, is om een masker te dragen. Zoals gezegd, kun je door de verfkogels een oog verliezen. Het is dan ook niet vreemd dat dit masker verplicht is. Voor brildragers zijn er grotere maskers zodat je ook met een bril kunt spelen.

Voor je handen is er geen speciale bescherming. Het doet even wat pijn wanneer je hier wordt geraakt, maar het is goed te verduren. Dit geldt overigens voor vrijwel elke plek waar je geraakt worden. Enkele van de pijnlijkste plekken zijn je nek en de bovenkant van je hoofd, wat niet door je masker wordt beschermd. Natuurlijk is ook het kruis een pijnlijke plek.

Wapen

Ook is het erg belangrijk dat je goed weet hoe je wapen werkt. Zoals bij ieder schietgeweer, zit er een trekker op een paintballgeweer. Wanneer je deze overhaalt, wordt er één balletje uit het magazijn gehaald en uit de loop geschoten. Op het geweer zit een knopje die er voor kan zorgen dat je de trekker niet over kunt halen. Dit knopje moet je altijd hebben ingedrukt wanneer je je buiten het speelveld bevindt zodat je niet per ongeluk kunt schieten. Ook moet je buiten het speelveld altijd een soort kurk in je loop hebben zitten. Ten slotte is het belangrijk dat je je wapen schoonhoudt. Stop er bijvoorbeeld geen balletjes in die op de stoffige grond, wellicht de grond die vol ligt met zand, hebben gelegen. Het vuil kan het wapen beschadigen.   

Het spel

Wanneer je jezelf goed beschermd hebt en weet hoe je geweer werkt, kun je eindelijk beginnen met het spelen van de paintballspellen. Er zijn verschillende spelletjes die je kunt spelen:

  • Teamplay: bij dit spel verdeel je de spelers in een aantal teams. Daarna ga je lukraak op elkaar schieten. Dit maakt ‘’teamplay’’ een goed spel om mee te starten. Je hoeft niks meer te doen dan schieten en zo kun je wennen aan het wapen. Je kunt ervoor kiezen om een punt te tellen voor iedere keer dat je iemand van de tegenstanders raakt.
  • Pak de vlag: dit is een bekend spel. Midden in het speelveld staan twee vlaggen of ze zijn verstopt ergens in het speelveld. Het is de bedoeling dat je team zo snel mogelijk de bijbehorende vlag vindt, die verstopt ligt in de helft van je tegenstander. De vlag moet je dan nog naar je eigen speelhelft brengen. Wanneer je geraakt wordt, moet je de vlag laten vallen en teruglopen naar je eigen speelhelft voordat je weer verder kunt spelen. Het is de bedoeling om zo snel mogelijk je vlag te bemachtigen.
  • Free for all: als je in teams speelt, zit je vaak met vrienden in een team. Dat terwijl je vrienden toch misschien de mensen zijn die je het liefst beschiet! In 'free for all' is die mogelijkheid er. Iedereen speelt voor zichzelf en schiet zoveel mogelijk mensen neer.

Tijdens het spel is het ook belangrijk dat de veiligheid bewaard wordt. Als je geraakt wordt, doe je je handen en wapen in de lucht en roep je het woord ‘’hit’’. Het is dan voor de andere spelers verboden om nog op je te schieten of op welke manier dan ook in het spel te betrekken. Ook wanneer je op een andere manier pijn hebt of niet meer mee kunt doen aan het spel, doe je je wapen en handen in de lucht.

Paintballen in België en Nederland

Er zijn veel plekken in Nederland en België waar je goed kunt paintballen. Een aantal van deze locaties is:

België

  • De Paintballloods, Rijkevoorsel
  • Paintballterrein, Edegem (bij Antwerpen)
  • Paintball indoor, Braine-le-comte
  • Paintball outdoor, Nijvel
  • Forest Paintball, Ekeren
  • Outdoor paintball, Malmedy

Nederland

  • De Voltage, Tilburg
  • Paintballboerderij, Ewijk
  • Outdoor paintballstrand, Ermelo
  • Paintball Jungle, Wormerveer
  • De Grote Wielen, Leeuwarden
  • Paintball Den Haag, Den Haag

Conclusie

Bij paintball, een spel waarmee je met verfkogels op elkaar schiet, is veiligheid erg belangrijk. Met een masker en losse overall ben je goed beschermd tegen de verfkogels. Als je goed weet hoe je het wapen moet gebruiken, kan het spel beginnen. Je kunt in teams spelen, met een vlag erbij of individueel spelen. Er zijn tientallen plekken in Nederland en België waar je kunt paintballen. 

Bronnen afbeelding: Wikimedia Commons, Bortorix