Een marathon lopen

Inleiding

De marathon is een hardloopwedstrijd over een afstand van 42,195 km. De marathon bestaat sinds 490 voor Christus. De Griekse soldaat Phidippes zou van de plaats Marathon naar Athene gerend zijn om het nieuws van de overwinning van de Atheners op de papier veel sterkere Perzen te melden. Darius was de koning over de Meden en de Perzen. Toch legde Phidippes de afstand tussen Athene en Sparta af om hulp te vragen aan de Spartanen. De Spartanen weigerden, en de soldaat liep terug naar Athene en ging gelijk door naar Marathon. Bij de uiteindelijke overwinning liep hij terug naar Athene. Vandaar dus de naam marathon.

Geschiedenis

Het gerucht gaat dat vroeger de eerste marathon van Marathon naar Athene een dodelijke afloop had. Nadat een hardloper de finish bereikt had, viel hij dood neer. Het schijnt dat hij een zonnesteek had opgelopen, maar het is niet zeker of dat verhaal waar is.

De Franse filoloog Michel Bréal stelde al in 1896 voor de marathon in het programma van de Olympische Spelen op te nemen. Bréal sprak uit dat de marathon gelopen zou worden tussen Marathon en Athene, maar bij een test vooraf bleek de afstand wel erg lang, namelijk 48 km. Voor de wedstrijd werd er een kortere afstand bepaald.

De officiële afstand zoals die nu nog steeds is, 42,195 km, werd voor het eerst gelopen bij de derde Olympische Spelen, dat was in 1908 in Londen. De afstand die gelopen werd, kwam niet overeen met die van de eerste Griekse marathon: 42 km en 195 meter. Op de volgende Olympische Spelen werd er alweer een andere afstand gelopen. Pas twaalf jaar later werd er definitief vastgelegd dat de marathon over 42 km en 95 meter verlopen zou moeten worden.

Grote marathons in de wereld

De grootste marathons in de wereld zijn:

  1. New York City Marathon. De New York City Marathon is de grootste en meest aansprekende marathon ter wereld. Door de enorme populariteit van deze marathon mogen er niet meer dan 35.000 mensen deelnemen. Tesfaye Jifar (uit Ethiopië) won de New York City Marathon in 2001 met een tijd van 2:07.43. Dat is nog steeds het record bij de mannen bij deze marathon. Margaret Okaye( uit Kenia) won in 2003 de New York City Marathon met een tijd van 2:22.31. Dat is nog steeds het record bij de vrouwen bij deze marathon.
  2. Boston Marathon. Ook daar heeft Margaret Okaye (uit Kenia) in 2002 een recordtijd neergezet, met een tijd van 2:20.43. Dat is nog steeds het record bij de vrouwen van deze marathon. Bij de mannen heeft Robert Cheruiyot (uit Kenia) in 2006 een record neergezet, met een tijd van 2:07.14. Dat is nog steeds het record bij de mannen van deze marathon.
  3. Chicago Marathon
  4. Marathon van Londen
  5. Marathon Rotterdam
  6. Marathon van Tokio
  7. Marathon van Berlijn
  8. Marathon van Parijs

Nederland

In Nederland worden er ook marathons gelopen. Voorbeelden hiervan zijn: • Marathon Rotterdam De marathon Rotterdam is de grootste van Nederland. Deze werd voor het eerst gehouden in 1981. Duncan Kibet (uit Kenia) heeft in 2009 in Rotterdam een recordtijd neergezet van 2:04.27. Dat is nog steeds de snelste tijd bij de mannen van deze marathon. Bij de vrouwen zette Tegla Loroupe in 1998 een recordtijd neer. Dat is nog steeds de snelste tijd bij de mannen van deze marathon.

  • Marathon van Amsterdam • Eindhoven Marathon • Utrecht Marathon • Marathon van Enschede • Marathon van Leiden • Marathon van Apeldoorn • Marathon van Etten-Leur • Westland Marathon (Maassluis) • Drenthe Marathon (Klazienaveen) • Beekse Marathon (Hilvarenbeek) • Drentse Volksmarathon (Noordseschut) • Zeeuwse Kustmarathon • Marathon van Leeuwarden • Slachtemarathon (Friesland)

Kleding van een marathonloper

Shirt en broek Een vochtregulerend hemd is verstandig om te dragen tijdens het marathonlopen. Dat loopt veel fijner dan een katoenen shirt, want katoen neemt vocht op en houdt het vast. Dat loopt zwaarder, maar het koelt ook af tijdens het lopen wat kramp en kou vatten tot gevolg kan hebben. Badstof sokken zijn veel te warm. De warmte van je voeten kan niet weg. Je blaast je voeten op en door het zweet gaan de naden schuren en krijg je blaren. Je kan beter een tight dragen dan een hoog opgesneden shortje, want een tight voorkomt dat je dijen tegen elkaar gaan schuren, maar houdt ook de hamstrings beter warm en de spieren compacter. Daardoor verzuur je minder snel en krijg je minder snel kramp. Vrouwen dragen een goede sportbeha. In veel moderne atletiekkleding zit een sportbeha al ingebouwd. Het is goed om Thermo ondergoed te dragen, want dat schuurt niet en voert wel zweet af, in tegenstelling tot een katoenen onderbroek. Een goede loopuitrusting voldoet aan drie lagen. De onderste laag voert vocht af en houdt het lichaam droog, de tweede laag isoleert en houdt het lichaam warm, de derde laag beschermt tegen regen en wind. Een doorsnee regenjack of een gewoon joggingpak zijn meestal niet goed, want dat ademt niet waardoor zweet op het lichaam achterblijft. Het houdt dus de warmte op een verkeerde manier vast. Een goed jack is dunner op de warmste plaatsen van het lichaam: Een gaasachtige stof onder de oksels, bovenin de nek en onderaan de rug. Bovendien heeft goede loopkleding reflecterende strepen, waardoor een marathonloper ook in het donker te zien is.

Schoenen en sokken

Het is belangrijk om op schoenen te rennen die speciaal gemaakt zijn om er een marathon mee te lopen. Die schoenen hebben een goede pasvorm, geven steun en stabiliteit en hebben een schokabsorberend vermogen. Een marathonloper kan in zijn schoenen het beste naadloze sokken met een minimum aan katoen dragen. Loopsokken zijn tegenwoordig van polipropyleen. Het vocht wordt afgevoerd, de voeten blijven droog en blaren krijgen door het gebrek aan vervelende naren geen kans. Toch is het verstandig om plaatsen die gevoelig zijn voor blaren af te plakken met een stukje sporttape. Tape voorkomt wrijving en beschermt de zwakke plekken.

Eten en drinken

Het is aan te bevelen om tijdens de marathon je eigen drinken bij je te hebben, bijvoorbeeld een bidon. In de grote massa een bekertje drinken aanpakken, lukt niet altijd. De kans is groot dat je een drankpost mist. Bovendien klotst vaak de helft van het water tijdens het rennen uit het bekertje en word je kletsnat. Het is ook aan te bevelen om Extran te gebruiken. Omdat dat door de organisatie in Rotterdam wordt gebruikt. Het is prettig dat je lichaam gewend is aan dat merk. Verder wordt er geadviseerd om vloeibaar sportvoedsel te gebruiken in plaats van een banaan, omdat vloeibaar voedsel sneller wordt opgenomen door het lichaam. Je moet je koolhydraten aanvullen tijdens de marathon, anders kun je het niet volhouden als je onderweg geen koolhydraten aanvult. Op tijd blijven eten en drinken is dus het belangrijkst.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden