Een goed judopak kopen en regels voor het judopak

Inleiding

Tegenwoordig zijn er veel verschillende merken judopakken op de markt. Kort gezegd is er een verschil in judopakken voor wedstrijden en judopakken die prettiger dragen voor een training. Je judovereniging of sportclub biedt vaak maar één merk judopakken aan. Dit omdat ze groot inkopen en zo een gunstige prijs kunnen afdwingen bij de leverancier. Helaas beperkt dit de keuze voor jezelf, maar op internet en in de winkel zijn genoeg andere merken te vinden. Matsuru, SFAM Noris/White Tiger, Adidas, Mizuno, Balans en BIG BOSS maken allemaal judopakken en brengen ook nog eens verschillende modellen uit. Wat is nou het verschil en waar moet je opletten bij de aanschaf van een nieuw judopak? En welke eisen stellen de Judo Bond Nederland en de International Judo Federation?

Het judopak

Het judopak (in het Japans ‘Judogi’) bestaat uit drie delen: de judojas (in het Japans ‘Uwagi’), de judobroek (in het Japans ‘Zubon’) en de judoband (in het Japans ‘Obi’). Het judopak wordt meestal van katoen gemaakt. Het grote verschil zit erin of de judojas gemaakt is van enkel of dubbel geweven katoen. Het enkel geweven pak is veel lichter en dus prettig voor trainingen omdat het pak minder zwaar en aanwezig aanvoelt. Het nadeel is wel dat het pak wat minder lang mee gaat. Het dubbel geweven pak wordt gebruikt voor wedstrijden en is vaak voorzien van extra stiknaden voor de stevigheid. Daarnaast is het dikkere pak moeilijker vast te pakken wat een nadeel is voor de tegenstander. Een dikkere judojas betekent wel dat deze een stuk zwaarder is. Vaak staat bij de advertenties van judopakken het gewicht vermeld. Een wedstrijdpak is wel aanzienlijk duurder dan een gewoon judopak aangezien de kwaliteit beter is. Het wedstrijdpak gaat dus ook langer mee. Een judopak kan zich daarnaast nog onderscheidden door bijvoorbeeld een zachtere binnenkant, extra verstevigingen op de rever, rug of knieën en de stijfheid. Hoe meer verbeteringen en hoe steviger het pak, hoe duurder het wordt. Een judopak (voor volwassenen) kan van 40 tot wel 500 euro kosten. Een goede keuze is dus belangrijk. Voor kinderen en beginners is het prima met een goedkoper judopak te judoën. De prijs/kwaliteit verhouding is dan prima. Wanneer een judoka aan meer en serieuzere wedstrijden gaat deelnemen dan is een wedstrijdpak een vereiste.

Regelgeving voor wedstrijden

Voor wedstrijden gelden strenge regels voor het gebruik van een judopak. Bij kleine toernooien en bij de jeugd wordt hier minder streng op gelet. Zowel de judobroek als de judojas moeten heel en schoon zijn bij de aanvang van een wedstrijd. In het algemeen geldt de regel dat de mouwen bij gestrekte armen tot de polsen moeten rijken. De broekspijpen mogen tot maximaal vijf centimeter boven de enkels komen. Op grote en A-toernooien worden de regels van het IJF (International Judo Federation) nageleefd. Sinds 1 januari 2009 heeft de IJF een nieuwe regel ingevoerd: de 'judogi control'. Met behulp van een apparaat genaamd Sokuteiki moeten judoka’s zelf onder andere de mouwen en de broekspijpen van het pak opmeten. Het apparaat wordt ter beschikking gesteld op IJF evenementen. Als het judopak van de judoka niet aan de eisen van de IJF voldoet zal de judoka door de scheidsrechter gediskwalificeerd worden. Hieronder staat een afbeelding met de eisen van de IJF.

Daarnaast is het gebruik van emblemen en reclame op het judopak aan regels gebonden (zowel door de Judo Bond Nederland als de IJF). Het is dus niet zo maar mogelijk het judopak te bestikken met allerlei emblemen. Een nationaal embleem mag bijvoorbeeld op de linkerborst van de jas gedragen worden en maximaal 100 cm2 zijn. De naam van de judoka mag op de band, onder aan de voorkant van de jas en boven aan de voorkant van de broek gedragen worden, echter niet groter dan 3 x 10 centimeter. Alle merktekens moeten zijn bedrukt of gestikt. In het laatste geval dient het merkteken rondom te zijn vast gestikt en moet deze van stof zijn. Het merkteken mag geen plastic, rubber of soortgelijke stoffen bevatten. Dit is slechts een kleine greep van de regels en de regelgeving is aan verandering onderhevig. Het is dus verstandig om de site van de JBN of de IJF te controleren voor je aan de slag gaat met bijvoorbeeld een clubembleem op het judopak stikken.

Let op!

Let er op dat een nieuw judopak nog zal krimpen wanneer het gewassen wordt (dat kan tot ongeveer vijf centimeter schelen; een wedstrijdpak zal minder krimpen dan een enkel geweven pak). Bij de advertentie kan ook vermeld staan dat het pak al gewassen is voor de verkoop en dus niet of nauwelijks meer zal krimpen.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden