De edele delen van een wielrenner: fietstips!

Fietstips

Het spreekt vanzelf dat de edele delen van een wielrenner, en meer bepaald van een beroepsrenner, een en ander te verduren hebben. Daardoor hebben deze jongens regelmatig klachten met betrekking tot plassen en, helaas voor hen, erectiestoornissen. Hun zadel is daarbij van cruciaal belang. Maar uren op een fiets zitten: is dat wel gezond? Wie zal het zeggen maar als je er meer over wil weten...

Belangrijke rol weggelegd voor het fietszadel!

  • Een goed zadel voor renners moet absoluut de juiste breedte en lengte hebben om gedurende de hele wedstrijd (of training) letterlijk en figuurlijk een goed draagvlak te bieden aan het achterste.
  • De techniek staat niet stil: zadels zijn tegenwoordig zelfs in de breedte aan te passen! Die breedte word voornamelijk bepaald door de afstand tussen de zit(been)knobbels van de intensieve fietser als hij op zijn fiets zit. Deze afstand varieert van 9 tot 14 cm. (bij dames: 11 tot 15 cm).
  • Naast dit individuele lichaamsgegeven is de fietshouding zelf ook van belang. Hoe meer voorovergebogen iemand op zijn fiets zit, hoe meer kans op wrijving tussen de bovenbenen en het zadel. Dat is ook de reden waarom herenzadels meestal in een punt eindigen. Hierdoor wordt de druk op de genitaliën zo veel mogelijk beperkt.
  • Verder kan het zadel zelf een inkeping of uitsparing hebben. De reden is dezelfde: de druk op de genitale zone verminderen. Nadeel: hierdoor heeft de renner wel een kleiner steunvlak hetgeen toch weer irritatie en ook instabiliteit kan veroorzaken.

Win een fiets?!

Waar is het zadel van gemaakt?

1. Leer:

  • Voordelen: zeer comfortabel, ademt, absorbeert vocht en transpiratie.
  • Nadelen: moet ingereden worden (zo'n 100-150 km), hard, onderhoud en niet bestand tegen water, duur.

2. Kunststof:

  • Voordelen: goedkoop, kan beter tegen vocht/transpiratie,
  • Nadelen: matig zitcomfort, scheurt snel, absorbeert minder vocht/transpiratie, verhit aanvoelen.

Gelzadels

Gel is de nieuwste evolutie in zadelwereld. Gelzadels zijn comfortabel en zacht. De gel vormt zich naar de vorm van het zitvlak met een betere drukverdeling als gevolg. Een gevaar van dit soort zadel is dan weer dat ze te zacht' zijn. Renners en gelzadels: dat is ieders persoonlijke keuze. Het zadel heeft dan alleen gel ter hoogte van de edele delen.

Wat is een krukjestest

  • Als je een zadel koopt (bij voorkeur in een gespecialiseerde fietszaak) zal de verkoper je op een krukje zetten zodat je het zadel eerst kan uitproberen. Zo voel je meteen welk zadel het best aanvoelt en zit. Vandaar 'krukjestest'!
  • Nog beter is natuurlijk om ook nog een proefrit te maken. Sommige fietsenwinkels bieden als extra service dat je het zadel zelfs eerst een paar weken mag uitproberen alvorens te kopen!

Hoe voorkom je zadelpijn

  1. Zitvlees kweken. Daarmee wordt bedoeld dat de huid ter hoogte van de zitbotjes gewend moet raken aan druk- en schuifbelasting. Vaak en kort fietsen helpt.
  2. Het zadel waterpas plaatsen!
  3. Je huid vooraf insmeren met een dun laagje zinkzalf, gezichtscrème of zonnebrandcrème is een oude, bekende remedie.
  4. Neem geen te dunne stof of broeken waarbij je de naad voelt. Schaf desnoods speciaal fietsondergoed aan.
  5. Dikwijls gaan verzitten biedt ook een mogelijke oplossing.

Hoog hoog met je zadel staan? Doe-het-zelf tips

  • De hoogte is goed afgesteld als je been tijdens het fietsen bij maximale strekking (met het pedaal dus in de laagste positie) licht gebogen en dus niet volledig gestrekt is.
  • Als je heupen en onderrug meebewegen als je fietst dan staat het zadel te hoog.
  • Als je zittend op het zadel de voeten plat op de grond kunt zetten, dan staat het zeker te laag.
  • Een vuistregel voor de zadelhoogte (= de afstand van het hart van de pedaal-as (dus niet de pedaalbovenkant tot aan de bovenkant van het zadel) is: de tussenbeen- of binnenbeenlengte maal 1,08. Een afwijking van 0,5 tot 1 cm naar boven of naar beneden is meestal geen probleem. U vindt de tussenbeenlengte door op blote voeten (ongeveer 15 cm uit elkaar) te gaan staan, en de afstand te meten van de vloer tot je kruis. Bij de fietsenwinkel hebben ze daarvoor een speciaal meettoestel.

Stand van het zadel

  1. Als vuistregel geldt dat er een loodrechte lijn door de knie en de pedaal-as moet gaan als je gewoon op de fiets zit met de pedalen horizontaal. Vrouwen, die over het algemene bredere heupen en lichtere schouders hebben, vinden vaak dat een kleine zadelterugstand comfortabeler is.
  2. In principe moet het zadel horizontaal staan waarbij de knie ongeveer loodrecht boven de pedaal in horizontale positie staat. Dit geeft een optimale krachtuitoefening. Als het zadel niet horizontaal staat, kan dit leiden tot zowel zit- als rugklachten. Ietsje voorover of achterover kantelen is mogelijk, maar nooit te veel. Bij te veel druk op de geslachtsdelen kan het zadel een heel klein beetje voorover worden gekanteld. Welke de beste positie is, verschilt per persoon. De een vindt het prettiger als het zadel schuin naar voren staat, terwijl de ander aangenamer fietst als het zadel juist naar achteren is gericht. Probeer verschillende standen uit om erachter te komen wat voor jou het beste werkt.

Zitlengte

  • Een zadel mag niet te ver naar achter staan. Je kan de afstand zadel-stuur controleren door de elleboog tegen de punt van het zadel te zetten. De gebalde hand moet dan tegen het stuur komen. Bij sportief fietsen, waarbij men meer gebogen zit, moet de top van de middelvinger tegen het stuur komen (dus meten met gestrekte hand in plaats van met gebalde hand).
  • Bij ATB-fietsen is de zitlengte dan weer meestal korter. Meestal kan het zadel een beetje naar voor of achter worden verschoven. In het uiterste geval is een andere stuurvoorbouw (het horizontale gedeelte van de stuurpen, in verschillende maten te koop) of een verstelbare stuurpen nodig.
  • Vrouwen geven vaak de voorkeur aan een kortere zitlengte vanwege irritatie in de schaamstreek. Een kortere zitlengte garandeert zitten op de zitbeenknobbels, maar betekent dan weer een achteroverkanteling van het bekken en een hogere kans op lage rugklachten. Een te lange zitlengte geeft klachten door het te veel doorzakken van de rug.

Stuurhoogte ten opzichte van het zadel

Hiervoor zijn geen speciale regels. Wel moet de bovenzijde van het stuur minimaal 4 cm lager zitten als het zadel. Belangrijk is dat je lekker op je fiets zit. Een stuurhoogte op zadelniveau of net daaronder is voor de meeste mensen het meest comfortabel. Bij sportief fietsen, wordt het stuur daarentegen meestal zo laag mogelijk gezet.

Nieuwe studie: wielrennen is slecht voor het zaad!

Nieuw wetenschappelijk onderzoek in Spanje bevestigt: te veel fietsen is nefast voor het sperma. Af en toe een stukje fietsen, is geen probleem. Maar wie intensief traint, heeft kans op een verminderde zaadkwaliteit. De wetenschappers onderzochten de kwaliteit van het sperma van 15 triatleten. Hun sperma werd onderzocht nadat ze zich 3 dagen seksueel onthouden hadden. Daaruit bleek dat de intensiteit van de loop- en zwemtraining op de atleten geen enkele impact had, maar die van de fietstraining wel: de spermakwaliteit daalt naarmate de triatleet meer kilometers fietst. Intensieve fietstrainingen, zeker als het over meer dan 300 km per week gaat, zijn nadelig voor de kwaliteit van het sperma.

  1. Ten eerste kan de druk van het zadel op het kruis microtrauma's veroorzaken in de teelballen.
  2. Een tweede oorzaak ligt bij de nauw aansluitende kleding die wielrenners dragen. Die doet de lichaamstemperatuur stijgen en dat is slecht voor het zaad.

Shoppingtips

, , , ,

Heeft een fietsverzekering nut?

Welk fietszadel kiezen