Wie is Lance Armstrong

Inleiding

In de wielerwereld heeft men het vaak over Lance Armstrong. Een Amerikaanse wielrenner die een knappe erelijst heeft opgebouwd gedurende zijn hele carrière. Een tweetal jaar geleden gaf hij er de brui aan, maar nog steeds klinkt zijn naam bijna dagelijks in de media. Omwille van zijn vele overwinningen en zijn strijd tegen kanker werd er tot op heden veel naar hem opgekeken. Hij stond bekend als een wielrenner met enorm veel doorzettingsvermogen die voor niets of niemand wijkt om zijn doel in het leven te behalen. Bovendien nog iemand met een enorm groot hart. Wie Armstrong is en wat hij nog zoal deed/doet lees je verder in dit artikel.

Korte biografie van Lance Armstrong

Zwarte bladzijde werd zwart hoofdstuk

Op zijn zestiende begon Lance aan zijn carrière. Eerst in de triatlon maar al snel werd duidelijk dat wielrennen zijn sport zou worden. Hij kende een matige carrière en blonk niet echt uit in zijn sport. In 1995 kende Armstrong een zwarte bladzijde in zijn loopbaan. Zijn ploegmaat, Fabio Casartelli, kwam hard ten val in de Ronde van Frankrijk en kwam dan ook te overlijden.

De tegenslag hield niet op voor de Amerikaanse profrenner. In 1996, een jaar na de val van zijn ploegmaat, kreeg Armstrong te horen dat hij teelbalkanker had. Bovendien waren er uitzaaiingen naar de longen en de hersenen. De kans dat Lance er levend uitkwam was minder dan 50%. Na nog meer verzwakken bleef dit percentage zakken tot een uitzichtloze situatie. Veel hoop was er niet meer, maar toch bleef de renner strijden tot de laatste snik.

Doch gaf Armstrong niet op. Na twee zware operaties en ettelijke chemokuren kwam hij er weer bovenop. Een paar maanden later zat hij gewoon weer op de fiets en reed hij soepel mee in het peloton. Echte grote overwinningen boekte hij de eerste jaren niet meer. Bovendien trouwde Armstrong in deze periode.

Tweemaal nieuwe start in zijn carrière

In 1999 begon Armstrong aan zijn waanzinnig palmares. Hij won zeven maal na elkaar de Ronde van Frankrijk en werd daarmee alleen recordhouder. Van 1999 tot 2005 was hij onverslaanbaar en won hij elk jaar opnieuw relatief makkelijk. Tegenstanders als Ulrich en Hamilton hadden er weinig op te zeggen. 

Na de ronde van 2005 gaf Armstrong er de brui aan. Hij wou meer tijd vrijmaken voor zijn kinderen en zijn vrouw. De Amerikaan hield zich in deze tussenperiode heel vaak bezig met het geld inzamelen voor kankeronderzoek. Hij richtte zelfs zijn eigen fonds op: 'livestrong'. 

In 2009 verscheen Armstrong alweer op het toneel. De profrenner zou terug op de fiets kruipen en wou nog een achtste keer de tour winnen. Uiteraard wist iedereen dat dit uiterst moeilijk zou zijn en hij moest dan ook het onderspit delven aan ploeggenoot Alberto Contador. Armstrong werd derde en stopte nu voorgoed met wielrennen.

Druk besproken in de media

In 2003 scheidde Armstrong van de vrouw waarmee hij intussen drie kinderen had gekregen. In 2004 en 2005 had de Amerikaanse wielrenner een relatie met de zangeres Sheryl Crow. Ook deze verhouding liep op z'n eind. Sinds 2008 heeft hij een relatie met Anna Hansen, waarmee hij twee kinderen heeft.

Armstrong blijft ook na zijn carrière een belangrijk topic bij de media. De Amerikaan krijgt heel veel kritiek over zich heen en krijgt het hard te verduren. Heel wat ex-conccurenten, ex-ploegmaatsten en andere wielerkenners verdenken Lance voor het gebruik van doping. Vooral Floyd Landis (ex Tourwinnaar, red.) en Hamilton (ex-ploegmaat van Armstrong, red.) zijn de grote aanstokers. Volgens hen heeft de wielrenner zijn zeven overwinningen puur op doping behaald. De laatste jaren verzette Armstrong zich hier stevig tegen en bleef hij beweren dat hij nooit doping pakte. 

Sinds augustus 2012 geeft hij ook hier de strijd op. Lance stopt met in beroep te gaan en gaat niet meer in tegen de verdenkingen. Waarschijnlijk verliest het wielericoon binnenkort, na een rechtzaak, zijn zeven tour overwinningen. Voor de neutrale wielerliefhebber zou dit zeker een triestige zaak zijn. 

Slotwoord

Wat mij betreft verdient Armstrong heel wat respect. Is het niet om de renner, dan is het om de persoon. Zijn overwinningen zijn zeker mooi, maar zijn strijd tegen kanker is meer waard. Er zijn niet veel topsporters die zich zo hard inzetten voor het goede doel. 

Uit zo'n dieptepunt komen en dan nog zo'n prachtige dingen verwezelijken, knap! Deze renner staat bij mij in het geheugen gegrift. Volgens mij krijgen we in de toekomst niet veel renners meer van dit kaliber.