Hoe kiezen we de veiligste skihelm
Inleiding
De komende weken trekken ongetwijfeld weer heel wat landgenoten richting sneeuw, om er zich met volle teugen uit te leven op de skilatten. Of om hun grenzen te verleggen, bij het beoefenen van een of andere extreme wintersportbedrijvigheid. Deze extreme wintersporten kennen ook bij de liefhebbers immers een sterke opgang. Maar is deze doorsnee gelegenheidssporter wel voldoende gewapend om dergelijke activiteiten veilig te beoefenen? Wat zijn de voornaamste oorzaken van de vele ongevallen langs de skipistes? Hoe kiezen we in dit kader voor de meest veilige skihelm?
Stijgend aantal ongevallen
Ondanks de erg sneeuwrijke weken die we nu al achter de rug hebben, trekken de komende weken onze landgenoten weer in grote getale richting sneeuw. Dat is niet altijd zonder gevaar, wel integendeel. De jongste jaren neemt het aantal ongevallen langs de skipistes immers hand over hand toe. Het groeiend aantal wintersporters, en de alsmaar attractiever wordende sneeuwactiviteiten, zijn aan deze onveilige trend zeker niet vreemd.
Extra veiligheidsmaatregelen
Heel wat populaire, winterse vakantiebestemmingen, nemen nu al zélf extra maatregelen om de veiligheid van hun toeristen maximaal te kunnen garanderen. Dat is uiteraard niet voldoende, want zélf kunnen we ongetwijfeld heel wat tips en voorzorgen in acht nemen, om onze veiligheid te optimaliseren.
Snelheidsbeperkingen
Het skimateriaal wordt van jaar tot jaar gesofisticeerder. De kwaliteit van de vele skipistes, blijft evenmin ten achter. Dat resulteert nu al enkele jaren in een steeds maar toenemende snelheid van skiërs en snowboarders. Deze jongste evolutie werkt het groeiend aantal ongevallen uiteraard in de hand. In zoverre dat vele ski-oorden snelheidsbeperkingen langs hun skipistes invoeren. Dit was reeds het geval in Zwitserland, één van de populairste winterse vakantiebestemmingen in Europa. Ook de skiaccomodatie zelf werd er grondig onder handen genomen, en het dragen van extra veiligheidskledij, zoals een skihelm, is er verplicht.
Juiste helm kiezen
We kunnen dus zélf ook heel wat doen om onze eigen veiligheid, en die van de andere wintertoeristen te verhogen. De keuze van de meest veilige skihelm staat hierbij ongetwijfeld centraal. Hamvraag is waar we nu precies moeten op letten bij de aanschaf van zo een ski-en/of snowboardhelm.
Juiste pasvorm
Een skihelm laat je nooit door iemand anders kiezen en kopen. Hij moet ons immers perfect passen, om ons de grootst mogelijke veiligheid te garanderen. Een skihelm kopen we dus nooit om zijn mooie, of opvallende kleur of om zijn coole design. Zijn pasvorm is ongetwijfeld het belangrijkste veiligheidsaspect. Onze skihelm moet niet alleen comfortabel zitten. Hij moet ons in de allereerste plaats maximale bescherming bieden.
Hoe skihelm juist passen?
Onze toekomstige skihelm meten we nauwgezet met een meetlint. Onze helmmaat wordt uiteraard in de allereerste plaats bepaald door de omtrek van ons hoofd. We meten deze door het meetlint rond ons hoofd te spannen. Zet de helm op en hou de voorste rand ervan ter hoogte van onze wenkbrouwen. Trek daarna beide lintjes naar beneden, tot onze helm comfortabel zit. Check of er geen ruimte is tussen onze helm en ons hoofd. Kijk ook of de achterkant van onze skihelm onze nek niet raakt, dat kan immers voor erg gevaarlijke situaties zorgen. Onze skihelm moet ook zo strak mogelijk aansluiten, en mag zéker niet bewegen als we met ons hoofd heen en weer schudden. Test ook of je skibril goed in je skihelm past.
Ventilatie erg belangrijk
Ventilatie of luchtdoorstroming, is voor onze helm uiteraard van groot belang. Een goede ventilatie voorkomt zweten. De noodzakelijke ventilatiegaatjes mogen zich daarom zeker niet uitsluitend ter hoogte van onze oren situeren. Ze bevinden zich bij voorkeur in de "pan" van onze skihelm. Bij sommige merken skihelmen kunnen we de ventilatie zelfs zélf regelen, door de ventilatiegaatjes meer te openen of te sluiten.
Oorstukken skihelm erg belangrijk
Zorg er bij de aanschaf van je skihelm zeker voor dat deze niet knelt aan je oren. Kies daarom voor een model waarvan de oorstukken niet demonteerbaar zijn. Deze oorstukken moeten ook zo flexibel mogelijk zijn.
Voldoen aan veiligheidsnormen
Onze skihelm moet aan de CE, ASTM of aan de Snell-RS-98 veiligheidsnormen voldoen. Het ASTM veiligheidskeurmerk wordt uitsluitend toegekend na strenge tests van de verschillende modellen skihelmen. Zo gaat men het vermogen van de helm na om klappen te incasseren én tegen te houden, en dit onder warme, koude én vochtige weersomstandigheden.
Trends
Fabricanten van ski-en snowboardhelmen komen, als gevolg van de sterk toenemende belangstelling voor alles wat ons meer veiligheid biedt, met allerlei nieuwe ontwerpen op de markt. De nadruk ligt hierbij op het gebruik van lichte en duurzame materialen én op het moderne design van onze skihelmen. Men brengt nu zelfs multifunctionele skihelmen op de markt. Deze kunnen zowel gebruikt worden voor het skiën als voor het skeeleren, fietsen en voor het klimmen.
Speciale skihelm voor kinderen
Bij de aankoop van een skihelm voor kinderen, moet men er beslist rekening mee houden dat het hoofd van onze jongsten niet evenredig toeneemt in verhouding tot de andere afmetingen van hun lichaam. Een speciaal voor kinderen ontworpen skihelm, gaat dus zéker een viertal jaren mee.
Prijskaartje
Investeer liever wat meer in een veilige skihelm, die dus aan alle veiligheidsnormen voldoet. Een prijselijker exemplaar geeft ons immers een vals gevoel van veiligheid. Voor een veilige kinderskihelm moeten we toch rekening houden met een uitgave van gemiddeld veertig euro. Een veilige volwasseneskihelm kost gemiddeld zo'n honderd euro. Kies ook hier voor de gulden middenweg. Een skihelm van bijvoorbeeld vijfhonderd euro, hoeft niet persé beter en dus veiliger te zijn dan eentje van honderd euro. Er zijn ook al skihelmen van amper twintig euro op de markt. Beschouw deze meer als een gadget en zeker niet als een onderdeel van je skiuitrusting om je veilig op de skipistes te wagen.