Zonder sneeuw geen skipret: sneeuw op bestelling

Inleiding

Wie de komende weken en maanden met volle teugen wil genieten van zijn wintervakantie, moet in de eerste plaats verzekerd zijn van een voldoende portie sneeuw. Zonder sneeuw immers geen skipret. Sneeuwzekerheid is nu eenmaal bepalend voor de keuze van je wintersportbestemming. Een winter zonder voldoende sneeuw betekent een financiële strop voor de toeristische industrie, de uitbaters van de skiliften en voor iedereen die investeerde in de winterse vakantiesector. Ook voor hen is sneeuwzekerheid een zaak van overleven. Maar wat als koning winter het laat afweten en van enige sneeuwval van betekenis geen sprake is?

Kunstsneeuw als reddende engel

Het zal daarom wellicht niemand nog verwonderen dat uitbaters van skigebieden steeds meer investeren in peperdure sproei- installaties die het mogelijk maken kunstsneeuw te produceren. De laatste jaren laaide het protest tegen deze aanmaak van kunstsneeuw hoog op, zeker dan vanuit ecologsiche hoek. Na een confrontatie tussen economisten en ecologisten, is deze storm blijkjbaar geluwd, en het protest tegen kunstsneeuw uitgestorven. Op die manier is men in steeds meer skigebieden een gans seizoen verzekerd van voldoende sneeuw, natuurlijke of kunstmatige.

Geen verschil in eigenschappen

Het gaat hem uiteindelijk om technische sneeuw, die eigenlijk in niets verschilt van natuurlijke sneeuw. Kunstsneeuw bezit inderdaad dezelfde eigenschappen dan natuursneeuw. Beiden bestaan hoofdzakelijk uit water en lucht. Natuurlijke sneeuw ontstaat uit fijne, gecondenseerde waterdruppels die door afkoeling en oververzadiging overgaan in ijskristallen, en dankzij de aantrekkingskracht van moeder aarde naar beneden vallen. Tijdens hun vrije val door de verschillende luchtlagen richting begane grond, ontwikkelen deze ijskristallen zich tot sneeuwkristallen die uiteindelijk als sneeuvlokken uit de hemel dwarrelen.

Vergelijkbaar productieproces

Het produceren van kunstsneeuw verloopt volgens hetzelfde principe. Propellers en lansen van de kunstsneeuwinstallatie verstuiven fijne waterdruppels die zich op hun beurt vermengen met de koude omgevingslucht en zo in... sneeuw over gaan. Hoe lager de buitentemperatuur én de luchtvochtigheid, hoe beter de kwaliteit van de kunstsneeuw, hoe hoger de kwaliteit van de kunstsneeuw. In december kunnen er soms nog sterke temperatuurschommelingen voorkomen. Het is dan kwestie van gepast te reageren dankzij het gebruik van volledig geautomatiseerde installaties. Een centrale post evalueert voortdurend de verschillende parameters, en zodra er zich veranderingen in de weersomstandigheden voordoen, wordt de sproei- installatie automatisch ingeschakeld,zelfs zonder enige menselijke tussenkomst.

Toerist kind van de rekening?

De aanmaak van kunstsneeuw is uiteraard niet gratis, wel integendeel. Een sneeuwkanon kost gemiddeld zo'n 25000 euro, maar dat is lang niet de grootste uitgave. De aanvoer van water uit het dal of het stuwmeer is ongetwijfeld de grootste onkostenpost. De toeristische industrie berekende dat het produceren van amper één kubieke meter kunstsneeuw gemiddeld zo'n vier euro kost. De kostprijs van kunstsneeuw hangt van verschillende fazctoren af, waarbij de weers- en omgevingsomstandigheden ongetwijfeld de voornaamsten zijn. Vraag bij dit alles is uiteraard wie deze opmerkelijke meerkost uiteindelijk zal betalen? Neemt de uitbater van de skipiste dit voor zijn rekening, of is ook hier de consument het kind van de rekening?

En wat met het milieu?

En dan is er nog de mogelijke impact op ons leefmilieu. Opvallend hierbij is ongetwijfeld de vaststelling dat de ecologisten zich de laatste tijd opvallend rustig houden. Wanneer men de pistes vanaf het najaar kunstmatig gaat besneeuwen, vormt zich een stevige onderlaag waarop later zich de natuursneeuw moeiteloos kan vastzetten. Hoe steviger de kunstsneeuw, hoe beter de kwaliteit van de skipiste. Technische of kunstsneeuw bestaat uitsluitend uit water en lucht en bezit dus dezelfde eigenschappen als natuurlijksneeuw. Kunstsneeuw is dus zeker niet belastender voor het milieu dan natuursneeuw. Kunstsneeuw beschermt zelfs planten en andere gewassen tegen de strenge vorst.