Ongevallen voorkomen op de skipiste
Inleiding
Ongevallen voorkomen is nog altijd veel beter dan ze te moeten genezen. Dat is zeker het geval voor de honderdduizenden landgenoten die de komende kerstperiode weer volop van hun wintervakantie willen genieten. Genieten? Velen die enthousiast vertrekken, zullen met de klassieke gipsvluchten vroegtijdig naar het thuisfront worden gebracht als slachtoffer van een of ander ongeval op of langs de skipiste. Daar kan immers veel mislopen. Skiën en snowboarden zijn nu eenmaal niet zonder risico's. Wat zijn de belangrijkste ongevallen op de skipiste, en wat kun je eraan doen om ze te voorkomen?
Skiën en snowboarden
Skiën en snowboarden zijn momenteel de populairste wintersporten. Lijkt snowboarden indrukwekkender, dan zijn het aantal ongevallen waarmee skiërs jaarlijks krijgen af te rekenen, ongeveer even hoog als het aantal ongevallen die snowboarders jaarlijks overkomen. Er is wél een duidelijk verschil in het soort letsel tussen beiden. Bij skiën gaat het voornamelijk om letsels en breuken aan de onderste ledematen, terwijl het bij snowboarden meestal kwetsuren aan de bovenste ledematen betreft. Meest voorkomende kwetsuren zijn allerlei knieletsels waaronder gescheurde ligamenten bij skieërs en gebroken polsen bij snowboarders. En dan zijn er nog de freestylers en de boarders die met hun waaghalzerijen, hun indrukwekkende sprongen en allelrei gedurfde kunstjes meestal het slachtoffer worden van ernstige letsels aan de wervelkolom. De skiduim, een verrekking van het ligamentje van je duim, is een veel voorkomende kwetsuur, die nog altijd teveel wordt onderschat en dat nochtans best ernstig wordt genomen.
Meer frontale botsingen
Vooral de laatste jaren kende het skimateriaal een geweldige evolutie, het werd steeds gesofisticeerder. Dat leidde tot meer ongevallen, vooral tot frontale botsingen. Dikwijls tussen skiërs en snowboarders. Beide groepen van wintersporters tekenen immers andere bochtlijnen uit. Eerder zorgde de evolutie van de skischoen voor een verplaatsing van de letsels van onder naar boven.
Kinderen en jongeren
En dan zijn er nog de typische letsels waar vooral kinderen en jongeren het slachtoffer van worden. Bij hen staan vooral polsbreuken bovenaan hun ongevallenlijstje. Deze pubers zitten meestal midden hun groeifase, en dan zijn ze erg gevoelig voor botbreuken.
Betere bescherming
Om dergelijke kwetsuren te voorkomen zodat je jouw wintervakantie niet vroegtijdig moet beëindigen, kun je maar beter voor een doeltreffende bescherming zorgen. De skihelm is daarbij van groot belang. Het dragen ervan zou overal wettelijk moeten verplicht worden. Een goed passende skihelm is bijzonder preventief tegen hoofdletsels. Snowboarders dragen bij voorkeur aangepaste polsbraces en versterkte handschoenen, vooral ter bescherming van hun polsen. Deze bescherming is vooral voor startende snowboarders belangrijk. Er is immers een opvallend groot verschil in aard en aantal van de kwetsuren tussen beginners en ervaringrijke snowboarders. Bij skiërs is dat verschil veel kleiner.
Aard letsel bepaald revalidatie
De aard en de ernst van je kwetsuur, bepaald in belangrijke mate of je ter plaatse kunt verzorgd worden of je best zo vlug mogelijk naar huis komt. Gaat het om een ernstig letsel waarbij onmiddellijk medisch ingrijpen noodzakelijk is, dan ben je uiteraard verplicht je ter plaatse te laten verzorgen. Gaat het om niet dringende medische verzorging, dan stel je dit bij voorkeur uit je thuiskomst. Behandeling en revalidatie kunnen dan meestal onder één dak gebeuren, en dat biedt je als patiënt vele voordelen.