Waar moet je op letten bij de keuze van een snowboard
Inleiding
Ieder najaar kijken skifanaten belangstellend uit naar de start van een nieuw wintersportseizoen. Het is voor hen meteen ook het sein om hun ski's en ander skimateriaal uit de kast te halen en in orde te brengen zodat ze binnenkort volop van hun favoriete sport kunnen genieten. Niet alleen de skifans kijken uit naar een nieuw seizoen, ook de snowboarders doen dat. Snowboarden wordt nu ook bij ons populairder, het gamma snowboards en ander materiaal steeds uitgebreider. Op wat moet je letten bij de keuze van een nieuw snowboard?
Golfsurfen
Snowboarden is ook bij ons sterk in opmars. Deze steeds populairder wordende wintersport is afgeleid van het golfsurfen. Net als bij dit golfsurfen is de keuze van het juiste board van groot belang. Voor je met je zoektocht naar het meest geschikte board start, moet je uitmaken wat je van je toekomstig board verwacht. De grootste verschillenen tussen de boards zitten hoofdzakelijk in de soort en de kwaliteit van de bindingen en de manier van waxen. Ben je een fan van allerlei stunts en waaghalzerij, of hou je vooral van hoge snelheden?
Basis shapes
Snowboarden is bij ons nog relatief jong, maar wordt steeds populairder. Niet alleen de wintersportgebieden spelen daar op in. Dat is zeker ook het geval met de producenten van boards. Het gamma snowboards was nooit eerder zo groot, kiezen wordt dus steeds moeilijker. Er bestaan twee vormen of basis shapes snowboards:
- Twin Tip: bij deze snowboards staan zowel de voor- als de achterkant van het board iets omhoog, waardoor je zowel voor- als achteruit kunt snowboarden. De basis van een Twin Tip snowboard wordt gebruikt bij een freestyle snowboard.
- Directional: werd ontworpen om slechts in één richting te snowboarden. De voorkant staat een beetje omhoog, de achterkant niet. Hier moet je dus vooraf bepalen wat je voorste been zal zijn bij het snowboarden. In tegenstelling met een Twin Tip board kan je dit bij een directional exemplaar tijdens het snowboarden niet wijzigen. De basis van board wordt gebruikt bij een alpine snowboard.
Snowboardstijlen
De keuze van het meest geschikte board hangt uiteraard ook af van de stijl die je wenst te beoefenen. Je hebt de keuze tussen Freestyle, Freeride of Alpineboarden. Combinaties van deze stijlen zijn eveneens mogelijk. Zo is een combinatie van een Freestyle met een Freeride snowboard uitstekend geschikt voor beginners. Beginnende snowboarders huren best hun snowboard. Zo kunnen ze later met kennis van zaken het meest geschikte board kiezen. Er bestaan immers enkele belangrijke verschillen in deze snowboardstijlen:
- Freestyle: zowel geschikt voor allerlei stunts als voor het maken van gewaagde sprongen. Freestyle boards zijn echter even goed geschikt voor diegenen die het rustiger willen doen.
- Freeride: met zo'n board kun je op je eigen snelheid de piste af. Ze zijn ook voor de off piste geschikt. Een freerider is een echte allrounder. Dit board past zich dan ook aan iedere soort piste aan, is gemakkelijk in gebruik en daarom een goede keuze voor de beginnende snowboarder. Een Freeride board is iets langer en zorgt zo voor extra stabiliteit bij hoge snelheden.
- Alpineboarden: geschikt voor hoge snelheden en bochtrijke pistes. Het Alpineboard is stijver dan een Freestyle exemplaar. Ze zijn ook minder flexibel. De voorkant van een Alpineboard is iets hoger en het middeste gedeelte is minder breed. dit board is ook smaller dan een Freestyle board.
Afmetingen van een snowboard
De keuze van het meest geschikte snowboard hangt ook af van zijn afmetingen. Deze zijn belangrijk bij de keuze van je board. De afmetingen bepalen het gebruikscomfort en de stijl van het snowboarden.
- Breedte (taillering): is belangrijk bij de keuze van je snowboard. De breedte van je board is het smalste punt van je snowboard tussen de bindingen.
- Lengte:hangt af van het gebruik van het snowboard. Een kort board is vooral geschikt voor stunts en tricks of voor half pipe snowboarden. Zoek je extra stabiliteit bij hoge snelheden, dan is een langer board aangewezen.
Flexibiliteit snowboard
Bij je zoektocht naar het meest geschikte snowboard moet je zeker ook rekening houden met de flexibiliteit of de stijfheid van het board:
- Lengtestijfheid: een stijf snowboard zorgt voor stabiliteit bij hoge snelheden. Nadeel ervan is zijn moeilijke bestuurbaarheid in de bochten.
- Torsie: is de stijfheid van een snowboard in diagonale richting. Met een stijve torsie heb je meer controle en kantengrip in het bochtenwerk.
Onderkant snowboard
De onderkant van je board mag je evenmin uit het oog verliezen. Dat staat immers steeds in contact met de sneeuw. Het materiaal van de onderkant van je board heeft een belangrijke invloed op het snowboarden:
- Extruded: duurzaam, herstellen is kinderspel en weinig tijdrovend. Wordt vooral gebruikt bij 'trage' boards, neemt minder wax op en is gevoelig voor beschadiging.
- Sintered: duurzaamer en vlugger dan extruded. Neemt ook meer wax op, is duurder maar moeilijker te herstellen.
- Grafiet: vlugste soort en houdt ook de meeste wax vast. Gemakkelijk te herkennen, want altijd zwart gekleurd. Wordt vooral gebruikt voor het bereiken van erg hoge snelheden.
Prijs snowboard
- Burton After School Kids 90 cm: vanaf 249 euro.
- Lib Tech TRS-Total Ripper: vanaf 499 euro.
- Burton Custom Trans Rice Pro 164.5: vanaf 540 euro.
Conclusie
Naast skiën wordt snowboarden ook bij ons steeds populairder. Dat resulteert in een uitgebreid gamma boards, dat maakt het kiezen niet gemakkelijker. Zeker niet voor beginners. Die huren best hun boards. Zo ontdekken ze hun voorkeuren zodat ze later met kennis van zaken het meest geschikte snowboard kunnen kizen.