Het houden van kippen

Waarom een pagina over het houden van kippen

Soms wordt er gedacht dat het houden van kippen, betekent een hok, water en voedsel. En de eieren van de kippen rapen natuurlijk. Voor een deel is dat natuurlijk waar, maar er zijn een aantal basisregels waar je je aan moet houden. Want een gezonde en vrolijke kip is een kip die veel eieren legt.

Huisvesting

Te veel kippen op een te klein aantal vierkante meters is niet prettig voor de kip. Ze hebben namelijk de ruimte nodig. Daarnaast levert het ook een geur op die niet prettig is in je tuin. De huisvesting bestaat uit een binnenhok en een buitenhok of ren. Maar misschien kunnen de kippen wel los in je tuin rondlopen. Voor een binnenhok geldt dat je circa 0.5 m2 per kip aan ruimte nodig hebt, voor de kleine soorten kippen (krielkippen) is de helft voldoende. In het hok moeten in ieder geval ventilatiegaten zijn aangebracht (waar geen regen in kan komen), zodat de kippen 's nachts verse lucht krijgen. Verder heb je een gladde afwerking nodig, om te voorkomen dat ongedierte in de kieren schuilt. Eventueel kun je de wanden wit maken, zodat je ongedierte snel herkent. In het nachthok moet een stok aanwezig zijn, zodat de kip daarop kan slapen. Niet te hoog, 35 centimeter is ruim voldoende. De kip moet er ook op kunnen. Ook een legnestje hoort aanwezig te zijn in het hok. Daar leggen de kippen hun eieren.

Het allerbelangrijkste is een goed, afsluitbaar deurtje in het nachthok, dat elke avond wordt gesloten. Zo houdt je roofdieren buiten.

Voor het buitenhok kan je kiezen voor een vaste ren, of voor een verplaatsbare. In het laatste geval heb je dan een kleinere buitenren nodig. In het eerste geval heb je minimaal 1 m2 per kip aan buitenren nodig (0,5 m2 voor een krielkip). Zorg ervoor dat er ook buiten een schuilmogelijkheid is bij regenweer. Ook kippen worden niet graag nat.

Voeding

Wat lusten kippen graag? Heel erg veel. Naast een handje legvoer per dag eten ze graag met het huishouden mee. Schillen, oud brood (gedroogd), gekookte groenten en aardappelen of rijst. Zorg er wel voor dat je niet te veel geeft, zodat het blijft liggen. In dat geval kun je ongedierte krijgen in je kooi.

Daarnaast is het aanbieden van maagkiezel met grit verstandig. Kiezeltjes hebben de kippen nodig bij het verteren van hun voedsel. Voldoende kalk is nodig voor het verkrijgen van een goede eierschaal. Dat is terug te vinden in het grit.

Verder heeft en kip dagelijks vers water nodig. Er zijn speciale reservoirs te verkrijgen waardoor het water schoon blijft. Controleer meerdere malen per dag in de winter, anders kan het water bevriezen en zitten de kippen zonder.

Mest

Het is verstandig om regelmatig de kippenpoep uit het hok te verwijderen. Er zit namelijk veel stikstof in. Daarnaast heeft het een penetrante geur. De mest kun je vervolgens uitstekend gebruiken op je composthoop of in je tuin. Je planten zullen er van opvrolijken.

Eieren

Als dank voor de goede zorgen leggen de kippen eieren. Niet in elk seizoen evenveel, in de winter loopt het terug. Maar toch met enige regelmaat kun je genieten van een supervers eitje.