Een gerbil in huis halen

Gerbil

35772.jpegZin om een grappig en sympathiek diertje met een lief snoetje, lange pluizige staart en die geweldig actief is,  in huis te halen. Informeer je dan eerst goed over dit fragiel knaagdiertje dat men gerbil noemt. Dit kleine knaagdiertje 'gerbil' is afkomstig uit woestijnachtige gebieden en wordt daarom ook wel woestijnrat genoemd. Hij lijkt op een combinatie van een rat, hamster en eekhoorn.

Een knaagdier

Weinig knaagdieren doen hun naam zoveel eer aan als de gerbil. Hij knaagt aan alles waar hij kan aan knagen. Of het nu de spijlen van zijn kooi zijn of de accessoires en speeltjes, niets is veilig voor dit grappig snoetje met zijn lange pluizige staart

Weinig veeleisend

De gerbil is iets kleiner dan 10 cm (20 tot 25 cm als je zijn staart meerekend ). De levensverwachting van dit kleine knaagdierte is tussen de 2 tot 5 jaar. Hij heeft geen nood aan liefkozingen, maar staat altijd garant voor spektakel, en zeker als er soortgenoten in de buurt zijn. Hij is dol op klimmen, spelen, springen en knagen.

Dit kleine knaagdiertje is veel minder veeleisend dan bijvoorbeeld een hamster of meneer konijn. Door zijn woestijnroots eet en drinkt hij weinig. Daardoor is dit een zeer proper dier die weinig of geen geur afscheidt. Wees wel heel aandachtig als je hem vrij laat rondlopen. Hij knaagt niet alleen aan alles wat hij tegenkomt maar loopt ook het risico om ergens met zijn lange pluizige staart vast te zitten.

Een gerbil tam maken

Niet alle gerbils gedragen zich hetzelfde, sommige zijn nieuwsgierig en sociaal en andere zijn dan weer wantrouwig. Vergeet nooit dat een gerbil steeds deels een wild dier zal blijven. Bij de ene gerbil zal dit meer tot uiting komen dan bij de andere. Er bestaan geen speciale handleidingen om een gerbil tam te maken, maar er zijn wel een paar goede tips.

  • Laat je dier een dag of twee met rust zodat hij op zijn gemak aan zijn omgeving en zijn nieuwe woonplaats kan wennen. Beperk je tot het geven van voedsel en observeer hem goed zonder geluid te maken of hem te storen.
  • Na die eerste dagen kan je voorzichtig je hand in de kooi steken, zodat er voor hem een soort gewenning komt, laat hem rustig dichterbij komen zodat hij aan je hand kan snuffelen. Herhaal dit enkele dagen met een stukje fruit in uw handpalm. Het diertje zal uiteindelijk in uw handpalm kruipen.
  • Begroet hem elke morgen door je hand in zijn kooi te houden en zeg daarbij zijn naam. Hij zal je uiteindelijk herkennen aan je stem en geur.
  • Een dagelijkse wandeling met je gerbil zal hem een regelmatig levenspatroon bezorgen. Dit is dan ook het moment om een band te kweken met je knaagdier.

Wat heb je nodig kooi of terrarium?

Een terrarium is wegens zijn bestendigheid de ideale huisvesting voor onze kleine vriend. Het enige nadeel is dat de prijs bij aankoop, een heel stuk hoger ligt dan voor een kooi. Een kooi kan kan een goede begin oplossing zijn, maar uiteindelijk zal de gerbil er toch aan knagen. De kooi dient zeker één tot twee maal per week gereinigd te worden met een speciaal reinigingsmiddel voor knaagdieren.

Plaats de kooi liefst op een plaats in huis waar de meeste activiteit is. Plaats hem niet op de grond en zeker niet in de tocht, en zorg dat hij deels in de schaduw staat. Zet er een bakje in met houtkrullen, hennepstrooisel, maiskorrels of hooi. En vergeet natuurlijk niet zijn eetbakje voor zijn voeding en de drinkfles voor zijn drinken.

Onze architect in hart en nieren

Denk bij het inrichten van zijn huisvesting, dat de gerbil de grond kan omwoelen en dat hij naar believen kan knagen en klimmen. Hij is een echte architect en houdt ervan zijn nest te verbouwen en te verbeteren. Zorg er zeker voor dat hij voldoende afleiding heeft naar analogie met zijn natuurlijke habitat.

Geef hem bij voorkeur een huisje waar hij een zacht nestje kan bouwen om zich terug te trekken in stressvolle situaties. Een dikke laag houtkrullen om in te graven, een kijktoren om in te klimmen, materiaal om nesten te bouwen, buizen in karton of pvc om door te kruipen enzovoort.

Basisvoeding

Doordat de gerbil een woestijndier is, heeft hij nood aan vetarme voeding. Hij eet en drinkt weinig. Geef hem elke dag een portie graan of samengeperste korrels, ter equivalent van een soeplepel per dag. Let er wel op dat je gerbil altijd iets heeft om te knagen, een wc-rolletje, hooi, twijgjes, droog brood of gerst. Gepofte rijst lust hij ook en hooi is dan weer rijk aan calcium.

Als afsluiter een paar goede tips

  • Geduld is een schone zaak. De gerbil is een angstig dier, hou er rekening mee
  • Een gerbil leeft liever in gezelschap dan alleen. Koop dus twee dieren, en wil je vermijden dat je plots met een hele familie gerbils zit, kies dan twee vrouwtjes.
  • Zet een bakje met chinchillazand. De gerbil zal zich regelmatig door het zand rollen om zich te ontdoen van het teveel aan vet in zijn vacht. Hij kan het ook gebruiken om er zijn tanden mee te poetsen. Het zand moet om de twee tot drie dagen ververst worden.
  • Een gerbil kan drie dagen alleen gelaten worden, gewoon genoeg water en voedsel voorzien.

Links: Andere huisdieren