Ook dieren kunnen het koud hebben tijdens de winter

Wanneer de thermometer omlaag duikt

Ook konijnen, kippen, katten en honden kunnen het koud hebben in de winter. Dus als ze buiten verblijven in de winter zullen we toch een paar voorzorgsmaatregelingen moeten treffen, dit in het welzijn van de dieren. Wanneer het echt koud begint te worden reageren onze viervoeters afhankelijk van hun levenswijze, ras en hun leeftijd elk op hun eigen manier.

Uiterst belangrijk

De dieren die in de winter buiten verblijven hebben nood aan beschutting, een droge ondergrond, voedsel, vers en schoon drinkwater. Het water moet minstens éénmaal per dag ververst worden en wanneer het vriest moet je erop toezien dat dit water niet bevriest. Als je het water ververst kan je van de gelegenheid gebruik maken om de voederbakken ook eens schoon te maken. 

Het konijn overwintert buiten

Ons konijn zit lekker droog

Lage temperaturen boezemen een konijn totaal geen angst in, konijnen kunnen heel goed tegen de Konijntjes.jpgkoude, zelfs tegen vrieskou, juist tegen vocht kan een konijn niet. Dus je zal er moeten voor zorgen dat de ondergrond kurkdroog is en blijft! Bij vrieskou voorzie je de bodem van het konijnenverblijf van een dubbele laag stro, die je dan ook regelmatig ververst.

Voldoende voedsel

Het spreekt vanzelf dat een konijn die buiten verblijft moet voorzien zijn van voldoende voedsel en water. Om aan het konijn zijn behoefte te voorzien, moet de voeding bestaan uit proteïnen, mineralen, vitaminen en spoorelementen. Er zijn in de handel geschikte voedselpaketten te verkrijgen, aangepast aan de wensen van meneer konijn om de winter door te komen.

Tip

Als je de schuilplaats of het konijnenhok inricht voor de winter, zorg er dan voor dat het niet blootgesteld wordt aan wind of tocht.

Een kippenhok gevuld met warmte

De kip pikt lustig verder

Ook in de winter pikken en krabben kippen graag de grond af, dus je zal moeten opletten voor gaten in de Kippenhok_met_kippen.jpggrond. Bij wintersweer kunnen die gaten al snel veranderen in plassen, deze plassen vormen dan algauw een haard voor parasieten. Je kan dit oplossen door steengruis op die plaatsen te leggen waar ze vaak langskomen.

Een warme plek voor de kip

Ook kippen hebben een hekel aan tocht en vocht, zorgen voor voldoende ligstro is een must, zeker op de broedplaatsen. Als voeding kies je best een mengeling van granen en korrels. Granen staan voor energie, korrels staan voor proteïnen, mineralen, spoorelementen en vitaminen.

Tip

Hou vocht uit het kippenhok, indien nodig zorg je voor een warmtelamp om de kippen tegen de koude te beschermen.

De kat in weer en wind

In weer en wind

Heb je een kat die regelmatig buiten is om in weer en wind te vertoeven, dan zal je kat niet veel last hebben van de koude. Je zal uw kat in de winter wel meer eten die rijk is aan proteïnen en dierlijke vetten moeten voorschotelen.

Het plaatsen van een kattenluikje

Probeer ervoor te zorgen dat je kat binnen en buiten kan lopen wanneer hij dat wil, ook 's nachts. Het Kattenluikje.gifspreekt natuurlijk voor zichzelf dat je beter af bent met een kattenluikje dan met de venster of deur open, of nog slechter is dat jezelf voor portier moet spelen. Kattenluikjes bestaan er in alle maten, ze zijn aangepast aan de grootte van je kat, zijn gewicht en behendigheid. Het is de bedoeling dat enkel je eigen kat in en uit loopt, er zijn verschillende soorten sloten die verhinderen dat elke kat uit de buurt bij je binnen loopt. Er bestaan ook verschillende formaten en afwerkingen zodat je er ééntje kan kiezen aangepast aan de stijl van je deur.

Nu de praktische kant

Je kan natuurlijk ook raad vragen aan de handelaar hoe je het best een keuze kan maken en hoe je het best aanpakt. Bij de aankoop van een kattenluikje zit meestal een voorgesneden formaat bij, dit kan je dan gebruiken als leidraad om de opening in je deur te maken. Belangrijk hier is dat de onderkant van het kattenluikje, de buikhoogte wordt van de kat. Breng met een potlood het detail over op de deur en snij vervolgens het gat uit volgens de voorschriften en instructies.

Een vachtkwestie

Katten hebben van nature een ondervacht, deze ondervacht is waterdicht en beschermt hen tegen koude. Maar deze ondervacht kan alleen maar zijn nut bewijzen als de kat in kwestie kan ruien. Dit wil zeggen dat de zomervacht moet vervangen worden door de wintervacht, stel dat de kat meestal binnenhuis verblijft en weinig buitenkomt, dan zal ze ook weinig ruien. Met andere woorden, een kat die meestal in een constante temperatuur verblijft, laat je niet plotseling buiten in de koude.

De hond in de kou

Bescherm je trouwe dier

Het spreekt vanzelf dat het altijd beter is om je hond binnen te laten, maar kies je ervoor om hem toch Hondenhok.jpgbuiten te laten slapen in de winter, voorzie dan dat hij goed droog en beschut is tegen wind, tocht en koude. Het is zelfs goed mocht je de heersende windrichting isoleren.

Zit hij vaak buiten

Als je hond tijdens de winter vaak buiten is, dan zal hij beslist nood hebben aan een gezonde portie voeding om aan zijn energie te voldoen. We spreken hier over een 20 procent meer dan over zijn binnen levende soortgenoot. Desnoods spreek je de dierenarts aan en vraag je hoe je de eetgewoonten aanpast aan het klimaat.

Tip

Je hond is beter beschermd in een hok op poten, dit tegen binnenkomend vocht. Belangrijk is ook dat je erop toeziet dat je hond bij wandelingen geen antivries naar binnen krijgt. Van nature uit houden honden van een zoete smaak, spijtig genoeg zou dit hem fataal worden.

Tot slot: Aandachtspunten om te onthouden

  • Ook dieren kunnen koud hebben in de winter.
  • Zorg voor voldoende beschutting, droog, wind en tochtvrij.
  • Zorg voor verwarming met isolatie, warmtelamp.
  • Pas hun voeding aan tijdens de winter.
  • Zorg dat er steeds vers water is en dat de voederbakken proper zijn.
  • Neem maatregelen tegen mogelijke parasieten.
  • Maak dat de kat binnen en buiten kan, ook 's nachts.
  • Zie dat je hond geen antivries binnen krijgt tijdens het wandelen.