Het dwergkonijn als huisdier
Het dwergkonijn zijn roots
Het dwergkonijn is een rechtstreekse afstammeling van het Europees wild konijn, maar het onderscheidt zich wel heel erg van zijn familie de hazen. Dwergkonijnen worden al heel lang gehouden als huisdieren, je kan ze verkrijgen in vele verschillende soorten en kleuren. In dit artikel lees je meer over een dwergkonijn als huisdier.
Is een dwergkonijn het juiste huisdier voor jou
Een dwergkonijn heeft een heel lief uitzicht en een geringe grootte, met zijn vriendelijk karakter kan dit een ideaal huisdier zijn. Maar je moet er wel even bij stilstaan dat konijnen van nature vluchtdieren zijn, dus je mag ze eigenlijk niet alleen laten met kleine kinderen. Dwergkonijnen zijn ook nogal paniekerig en zouden zich zwaar kunnen kwetsen bij een vluchtpoging.
Hun thuis
Aangezien dwergkonijntjes nogal actieve dieren zijn, ga je hen ook de nodige ruimte moeten bezorgen. Hun kooi zal al zeker een oppervlakte van 120 cm x 60 cm moeten hebben en 50 cm hoog zijn. De bodembedekking zal moeten bestaan uit hennep, houtvezel, houtkorrel of stro. Vergeet kattenbakvulling, want dit is zeker niet goed.
Heel belangrijk is een slaaphol en een verhoogde ligplaats, evenals een zware voerbak. Water voorzie je best in een drinkfles. Je huisdier alle dagen even buiten zijn kooi laten, doet hem zijn gewicht op peil houden. Laat je hem nooit eens vrij rondlopen, zal je algauw merken dat je een dikkerd aan het kweken bent.
Wanneer je dwergkonijn vrij rondloopt, geef hem wel geen kans om aan zaken te knabbelen waar hij niet moet aan knabbelen, bijvoorbeeld giftige planten of electriciteitskabels.
Hou je het dier buiten dan zal je hem bescherming moeten bieden tegen de regen, maar ook tegen de zon. In de winter zal zijn hok goed geisoleerd moeten zijn. Het spreekt ook wel voor zichzelf dat een hok altijd moet gereinigd worden van urine, etensresten en uitwerpselen. De onwelriekende geur van een konijnenhok zijn niet voor de mens alleen onvriendelijk, maar ook voor je huisdier.
Het kan immers zijn longen beschadigen en hem ook nog eens goed ziek maken. Het plaatsen van een soort van hoektoilet voor het dwergkonijn is een voordeel, omdat je een dwergkonijn zindelijk kan maken met een zindelijkheidstraining.
De omgang
Wanneer je het dier nadert, doe dit dan langzaam en beheerst zonder uw handen uit te steken en zorg ervoor dat hij je ziet op ooghoogte. Als je hem lokt met een snoepje zal hij algauw zijn schroom verliezen en krijg je zijn vertrouwen. Door zijn nieuwsgierige aard zal hij snel aan je hand komen snuffelen en aan de aangeboden snoep knabbelen.
Het kan weken in beslag nemen om hem te kunnen aaien en teder te knuffelen, probeer het niet te forceren, vergeet niet dat ook elk dier zijn persoonlijkheid heeft en geen enkel dwergkonijn is hetzelfde in handelingen en in doen. Iets moeilijker wordt het opnemen en in de arm dragen, het is makkelijker met een dier die al gewend is aan mensen.
Neem hem met één hand in het begin van zijn nekvel, de handgreep mag niet te fel maar ook niet te zwak zijn. Let er wel op dat je hem bij het optillen ondersteunt met één hand aan de achterkant. Til hem nooit op bij de oren! Heb je hem goed opgetild, dan rust hij nu met zijn kleine lijf op uw schoot of in de arm.
Om onverwachte sprongen te verhinderen, hou je ene hand altijd maar dan ook altijd in de nek. Want zelfs van een geringe hoogte is zelfs een onverwachte sprong gevaarlijk voor je huisdier. Als er kinderen zijn die hem willen dragen of tillen, dan zal dit moeten gebeuren onder een toeziend oog.
Mijn menu
Groenten en vers hooi vormen de basis voor het voedsel dat een dwergkonijn nodig heeft, het voedsel moet altijd proper en vers zijn. Daarnaast mag droogvoer dienen als een aanvulling, we spreken dan van één eetlepel per dier en per dag. Om hun tanden kort te houden (want die blijven hun gehele leven groeien) kunnen noten, gras of speciaal knaaghout gegeven worden. Let er ook op dat er altijd vers en voldoende water ter beschikking is van je huisdier. Het eten van hun uitwerpselen is iets dat normaal is bij dwergkonijnen, dit is zeer belangrijk voor hun vitamine opname.
Wat je zeker moet vermijden om te geven is:
- nat gras
- voedingsmiddelen met een hoog suiker gehalte
- koolbladeren
- plotseling voedingswisselingen
Vooral in het voorjaar zal je huisdier moeten wennen aan het verse gras. Probeer ten alle tijde dezelfde voedingsmaatregelingen in acht te nemen. Verkeerde voedingsgewoonten kan leiden tot ernstige darmziekten voor je huisdier, waarbij het tenslotte kan sterven. Wanneer je er ééntje aanschaft, vraag dan precies wat hij als voeding heeft gekregen. Anders begin je best met alleen hooi te geven de eerste paar dagen en daarna geleidelijk aan overschakelen naar een normaal voedingspatroon.
Voortplanting
- Dwergkonijnen zijn geslachtsrijp tussen de vier en vijf maand
- Ze hebben een draagtijd van ongeveer een dertig dagen
- Een normaal nest heeft vier tot tien jongen
- De jongen worden allemaal blind geboren en mogen zeker de eerste tweeënzeventig uur niet aangeraakt worden. Na een tiental dagen gaan de oogjes open
- Na een acht tal weken kunnen de jongen van de moeder weggehaald worden
Gezellige dieren
In de natuur leven dwergkonijnen in koloniën, daarom voelen ze zich op hun best in gezelschap van hun soortgenoten. Neem je de keuze om er een paar samen te steken, dan ben je best af met dieren die elkaar van kleinsaf kennen. Heb je mannetjes, dan laat je ze best castreren. Eens gecastreerd maken ze geen ruzie onder elkaar en is er geen geslachtsdrift, wat natuurlijk ook nuttig is tegen de voortplanting. Het samen steken van oudere dieren is enorm moeilijk en niet aan te raden, tenzij je dit in een neutrale ruimte zou doen. Steek nooit dwergkonijnen en cavia's tesamen, dit gaat niet lukken omdat hun gedrag te verschillend is.
Fitheid & gezondheid
Wil je veel plezier aan je dwergkonijn beleven, dan zal je dagelijks zijn gezondheid moeten testen. Deze test kan je doen aan de hand van een checklist:
- de ogen mogen niet tranen of ontstoken zijn
- het gebit mag geen anomaliën vertonen, zoals bijvoorbeeld: te lange snijtanden
- een droge neus heeft en niet niest
- de vacht glanst
- de aars vrij is van verklevingen
- de onderkant van de poten niet verkleurd zijn door urine
- de nagels niet te lang zijn
- het staartje naar boven staat
- geen builen of zwellingen voelt
- hij goed eet
Het spreekt voor zichzelf wanneer je dwergkonijn symptomen van ziekte vertoont, je zo snel mogelijk naar de dierenarts moet. In het voorjaar moeten dwergkonijnen ingeënt worden tegen Myxomatose. (Myxomatose is een ernstige konijnenziekte. Het myxomavirus behoort tot de pokkenvirussen, bron: Wikipedia). Ook nog in het voorjaar waar je moet opletten is: vliegen leggen dan graag hun eitjes op het dwergkonijn, vooral dan wanneer het achterste van je dwergkonijn bevuild is van uitwerpselen. Die maden kunnen zelfs onder de huid van je dwergkonijn kruipen, je huisdier kan er zelfs aan sterven. Dus is het heel belangrijk om de vacht heel vaak te controleren.
Geheugensteuntje mocht je er ééntje aanschaffen
- Grote kooi van minimum: 120 x 60 x 50 cm
- Slaaphok
- Zware voerbalk
- Hooiruif
- Drinkfles
- Bodembedekking
- Gedroogde groente
- Vitaminepreparaat en konijnenvoeding
- Snackbal
- Takken en knaagstang
- Konijnenborstel
- Hoektoilet voor de kooi
- Schoonmaakmiddel
- Traliewerk voor in de tuin